All-Ukrainian Network of experts and practitioners
on regional and local development

Services in regions

Editor's choice

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Show full text

Не вказано

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Show full text

Не вказано

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Show full text

Не вказано

Partners

 
 
  • УАРОР

    Ukrainian Association of Rayon and Regional Councils

  • АМУ

    Association of Ukrainian Cities

  • ВАССР

    All-Ukrainian Association of Village and Settlement Councils

  • Мінрегіон

    Ministry of Regional Development, Construction and Housing and Communal Services of Ukraine

  • komsamovr

    Secretariate of Committee on State Building, Regional Policy and Local Self-Government of the Verkhovna Rada of Ukraine

  • www.narda.org.ua

    National Association of Regional Development Agencies

  • www.coe.kiev.ua

    Office of the Representative of the Secretary General in Ukraine

  • DESPRO

    Swiss-Ukrainian project «Decentralization Support in Ukraine» DESPRO

  • ІГС

    Civil Society Institute

  • АММУ

    Association of Small Towns of Ukraine

  • НАДУ

    National Academy for Public Administration under the President of Ukraine

  • Відродження

    Program Initiatives «Democratic Practice» of International Renaissance Foundation

  • УНЦПД

    Ukrainian Center for Independent Political Research

  • ЦППР

    Centre of Policy and Legal Reform

  • Мережа центрів

    Public Union Network of legal information and consultation

  • НАСДСУ

    National Association of Agricultural Advisory Services of Ukraine

  • Ресурсний центр

    Center for Knowledge Management «Resource Center for Sustainable Local Development»

Діана Баринова: "Децентралізація – історичний процес, що назавжди змінить Україну"

31.07.2019

19 ОТГ [32,2%] з 59, які передбачені Перспективним планом формування спроможних громад Харківської області, створені й успішно працюють, розвивають свої території.

Серед них 2 створені навколо міст обласного значення, Ізюмська та Лозівська міська. Остання зі згаданих – є однією з найбільших ОТГ в Україні, вона об’єднала понад 80 тис. мешканців та 18 сільських рад. У 2019 році до команди сільських ОТГ Харківщини доєдналася Олексіївська ОТГ Первомайського району.

Бюджети ОТГ Харківщини зросли від 2-х до 10 разів. Ми пишаємося, що Харківщина впевнено тримає перше місце в Україні за показником спроможності – на території області немає жодної ОТГ, де кількість населення менше 6 тис. осіб.

Кому децентралізація не вигідна?

Попри реальні успіхи децентралізації, противників у неї все ж таки багато. Хтось боїться втратити крісло та владу, хтось взяти на себе відповідальність за виконання повноважень, які у ході децентралізації значно розширилися.

У Харківський області, як і в інших областях, був і є певний тихий опір на місцях, який чинять сільські голови, та керівництво певних райрад та РДА. У ситуації з сільськими головами все ясно, адже при створенні ОТГ, така посада, як сільський голова ліквідовується. Ліквідовується і можливість фактично самостійно встановлювати собі заробітну плату.

Що стосується районного рівня – то звичайно завжди був присутній конфлікт інтересів, адже «район» в процесі децентралізації повністю втрачає владу, тому відповідні представники і райрад і РДА в своїй більшості не мали особливого бажання прискорювати цю реформу та чекали або на рішення щодо об’єднання згори, або глибоко в душі сподівалися, що нове керівництво держави взагалі відмінить реформу!

Реформа в Харківській області дійсно йшла дуже важко.

Керівники сільських рад не хотіли втрачати свою владу, а використовували простих людей, нав’язували їм міфи, що об’єднання - це погано, що закриюсь школу і ФАП, а за довідками будете їздити в район. Але ситуація з кожним днем змінювалася. Мешканці сіл бачили успіхи сусідів і почали задавати питання, а чому ми ще не об’єдналися?! І сьогодні у нас в області вал ініціатив щодо об’єднання саме від ініціативних груп мешканців. І це ілюструє, що людям не байдуже як вони будуть жити!

Головний ресурс реформи - люди

На початку 2018 року у Харківській області було 14 районів, де не було створено жодної ОТГ. Кожен з цих районів затягуючи з об'єднанням втратив значну кількість коштів, які можна було б направити на розвиток інфраструктури територій. Але ситуація динамічно змінюється.

Системна роз'явсювальна робота команди Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування дозволила достукатися до людей. На різних етапах об'єднання зараз знаходяться майже 20 потенційних ОТГ із 10 зазначених районів. Зараз ми консультативно, юридично та методично супроводжуємо дані процеси у потенційних Петропавлівській, Курилівській, Кіндрашівській ОТГ Куп'янського району, Липецькій, Безлюдівській, Південноміській ОТГ Харківського району, Донецькій ОТГ Балаклійського району, Солоницівській та Дергачівській ОТГ Дергачівського району, Слобожанській ОТГ Зміївського району, Бугаїівській ОТГ Ізюмського району, Красноградській ОТГ, Борівській ОТГ, Сахновщинській ОТГ, Шевченківській ОТГ - ініціатива щодо створення яких була в більшості від мешканців відповідних територій.

Також ведеться робота щодо приєднання територій сільських рад до міст обласного значення - м. Куп'янськ, м. Первомайський, м. Чугуїв.

Мешканці необ’єднаних територій побачили переваги децентралізації на власні очі, деякі з навчальних візитів, що ми організовували, інші зі ЗМІ, саме тому активно продовжуються процеси приєднання територіальних громад до вже створених ОТГ – наприклад Оскільської, Великобурлуцької ОТГ.

"Ми системно організовуємо ворк-шопи на тему об’єднання, запрошуємо представників необ’єднаних територій обговорити подальші спільні кроки. З нашого Центру починалися багато ініціатив щодо об’єднання та приєднання територіальних громад в Харківській області та продовжується робота щодо набуття ними спроможності", - Діана Баринова

Ми пишаємося, що маємо відношення до таких історичних процесів, беремо в них активну участь, допомагаємо людям.

Зміна філософії управління

Головне, що ми змінюємо зараз, в процесі реформи - це свідомість мешканців, лідерів суспільної думки, керівників об’єднаних громад. А разом з нею змінюється і філософія управління, підхід до прийняття важливих управлінських рішень.

Наприклад, громади вже розуміють, що потрібно вкладати кошти в енергоефективність, а не опалювати повітря.

Як говорить голова Чкаловської ОТГ Віктор Соловйов: "Громада сама собі інвестор, адже замінивши опалення в одній зі шкіл громади на сучасне, громада зекономила майже мільйон гривень, які потрібні для використання в іншій сфері". І це і є той новий підхід – зміна філософії управління.

Адміністративно-командна вертикаль влади радянського зразка довела свою неспроможність. Нове, децентралізоване місцеве самоврядування демонструє ініціативність, готовність до змін. Ми бачимо, що голови ОТГ ідентифікують себе зі своєю громадою, вкладають в неї всі свої сили наче в свою родину, відчувають відповідальність за громаду, і люди бачать ці зміни та долучаються до них.

Як приклад - Коломацька ОТГ, яка об’єднала усі 35 населених пунктів району в одну громаду. Що ж змінилося, бо фактично залишається та сама районна конфігурація влади? – Змінилася філософія управління, яка спирається на активну участь мешканців у житті громади та велику відповідальність управлінської команди перед своїми мешканцями.

Громада за рік із дотаційної перетворилася у реверсну, збільшила обсяг власних надходжень в 2,3 рази, залучила на територію міжнародні проекти, почала по-іншому працювати, змінила підходи в управлінні, покращує бізнес-клімат. Розробила та затвердила Стратегію розвитку до 2027 року, яку розроблено з командою Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування, презентує громаду на міжнародному рівні, вивчає досвід ефективного управління Польщі та Німеччини, і загалом робить все для того, щоб бути конкурентною серед інших для досягнення своїх цілей, залучення інвесторів, створення робочих місць.

Досягнення ОТГ Харківщини у 2018 році

 

Реформа субрегіонального рівня: чотири, сім чи дев’ять районів?

Багато сільських рад пояснюють небажання об’єднуватися тим, що хочуть зберегти район, хоча це найбільший міф. Формування субрегіонального рівня - це другий крок реформи місцевого самоврядування, який має стати її логічним продовженням. Адже сьогодні в Україні налічується 18 об’єднаних територіальних громад, які повністю поглинули райони.

Ще в 145 районах ОТГ займають від 50 до 99 % площі. Є такі приклади й на Харківщині. Приміром, Коломацька ОТГ об’єднала весь район [7,2 тисячі населення], а Золочівська та Зачепилівська – майже весь.

Мінрегіон пропонує створити на Харківщині 4 райони замість 27.

Відповідні пропозиції прописані в новій моделі адміністративно-територіального устрою України презентованої Мінрегіоном, де замість 468 районів буде сформовано 102: це 92 райони, які знаходяться на підконтрольній території України, і ще 10 – на тимчасово окупованій та у Криму.

Так, відповідно до карти, що презентував Мінрегіон, на Харківщині можуть з’явитися райони з центрами у м. Харкові, м. Куп’янську, м. Ізюмі і м. Лозовій.

Разом з тим робоча група створена на рівні області у лютому 2019 році внесла пропозиції щодо створення 9 районів, пізніше - щодо створення 7.

У формування бачення потрібно враховувати фактор збалансованості як демографічних, географічних, так і економічних, історичних, культурних та логістичних особливостей районів.

Остаточний варіант укрупнення, все ще обговорюється з врахуванням пропозицій Асоціації районних та обласних рад та робочої групи, що створення в рамках опрацювання зазначеного питання на рівні області. Але більшість повноважень та послуг концентрується саме на рівні ОТГ, отже мешканці можуть не турбуватися, де буде центр району та яким чином райони будуть укрупненні.

2019 рік останній шанс обрати сусідів та об’єднатися з ним на своїх умовах. Тому звертаємо увагу мешканців сільських територій, де не створено ОТГ, що бажано все ж таки використати свої можливості, які надає децентралізація та реформа місцевого самоврядування, і забезпечити реальну зміну якості життя в своїх селах.

Саме, децентралізація – це той історичний процес, що назавжди змінить Україну, - підсумувала Діана Баринова.

За матеріалами ufuti.pro