All-Ukrainian Network of experts and practitioners
on regional and local development

Services in regions

Editor's choice

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Show full text

Не вказано

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Show full text

Не вказано

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Show full text

Не вказано

Partners

 
 
  • УАРОР

    Ukrainian Association of Rayon and Regional Councils

  • АМУ

    Association of Ukrainian Cities

  • ВАССР

    All-Ukrainian Association of Village and Settlement Councils

  • Мінрегіон

    Ministry of Regional Development, Construction and Housing and Communal Services of Ukraine

  • komsamovr

    Secretariate of Committee on State Building, Regional Policy and Local Self-Government of the Verkhovna Rada of Ukraine

  • www.narda.org.ua

    National Association of Regional Development Agencies

  • www.coe.kiev.ua

    Office of the Representative of the Secretary General in Ukraine

  • DESPRO

    Swiss-Ukrainian project «Decentralization Support in Ukraine» DESPRO

  • ІГС

    Civil Society Institute

  • АММУ

    Association of Small Towns of Ukraine

  • НАДУ

    National Academy for Public Administration under the President of Ukraine

  • Відродження

    Program Initiatives «Democratic Practice» of International Renaissance Foundation

  • УНЦПД

    Ukrainian Center for Independent Political Research

  • ЦППР

    Centre of Policy and Legal Reform

  • Мережа центрів

    Public Union Network of legal information and consultation

  • НАСДСУ

    National Association of Agricultural Advisory Services of Ukraine

  • Ресурсний центр

    Center for Knowledge Management «Resource Center for Sustainable Local Development»

Громада під мікроскопом: Делятинська ОТГ

09.07.2018

Реформа децентралізації влади – це позитивний чи, навпаки, негативний процес? Відповідь на це питання «Галицький кореспондент» вирішив шукати в об’єднаних територіальних громадах, що вже мають певний досвід господарювання. Цього тижня – про Делятинську ОТГ.

Делятинська громада утворилася ще зовсім недавно, вибори тут відбулися 24 грудня 2017 року. До неї увійшли Делятин, Заріччя, Чорні Ослави та Чорний Потік. Згідно з перспективним планом, до неї мали увійти також Білі Ослави, та вони відмовились. Головою обрано екс-голову Заріччя Богдана Клим’юка. Делятин розміщений за 49 км від Івано-Франківська на шляху до гірськолижного курорту «Буковель».

Інфраструктура

Делятинська громада велика, одна з найбільших в Івано-Франківській області. Кількість населення тут перевищує 17 тисяч. Зокрема, у Делятині є понад 8 тис. жителів, у Заріччі – чотири, у Чорному Потоці – три, і в Чорних Ославах – дві тисячі.

В ОТГ є вісім навчальних закладів. Це три ліцеї (в структуру ліцею №2 входить навчально-виховний комплекс з дитсадком), гімназія та початкова школа в Делятині, а також Зарічанський, Чорнопотоківський та Чорноославський ліцеї. Дитячі садки є в Заріччі та у військовій частині в Делятині.

Серед медичних закладів – комунальні некомерційні установи «Центр первинної медико-санітарної допомоги» і Лікарня планового лікування та реабілітації.

Т.в.о. головного лікаря Делятинської міської лікарні планового лікування та реабілітації Володимир Кухтарук розповідає, що тут надають повний комплекс амбулаторно-поліклінічних послуг, стаціонарної допомоги терапевтичним хворим і пацієнтам, які потребують реабілітації після інсультів та інфарктів. Майновий комплекс переданий Надвірнянською районною радою у повному обсязі 21 червня. Наразі тривають юридичні процедури, людей переводять з одного закладу в інший. Поки що про скорочення мова не йде, але в майбутньому буде реорганізація комунальних установ, і тоді можливі зміни. Триває робота з підписання договорів з пацієнтами, наразі їх – вже понад 1200. Медзаклад обслуговує всі населені пункти громади, а також військову частину.

Будинки культури розташовані у Делятині та Заріччі, у Чорному Потоці та Чорних Ославах є сільські клуби. А ще у громаді багато церков. У Делятині їх – п’ять. Найбільша за чисельністю греко-католицька громада. Є тут і католицький собор. У Заріччі – два храми: греко-католицький і православний, православна громада є більшою. Аналогічна ситуація – і в двох інших селах ОТГ. Є й альтернативні релігійні течії. Наприклад, Християни віри Євангельської, адвентисти. БО «Золота генерація» від Церкви Християн віри Євангельської у Заріччі створила дитячий табір, за зміну вони приймають 200 дітей.

У Делятині діє музей історії регіону. В селищі є також великий стадіон, розміщений навпроти приміщення сільради, і майданчик зі штучним покриттям. Ще один такий майданчик, що був, до речі, одним із першим в області, – у Чорному Потоці. Триває робота над встановленням майданчика в Чорних Ославах.

Делятин колись був центром добування солі. Як доказ цього – десять топок солі, намальованих на його гербі. Солеварня нині закрита, але якби був інвестор, у громаді раді співпрацювати і розвивати бальнеологічний напрямок, зауважує голова ОТГ Богдан Клим’юк.

А ще тут переробляли ліс, Делятинський лісокомбінат був знаний далеко за межами регіону. У приміщенні лісокомбінату тепер працює компанія «Серін-Ліс», яка здійснює переробку і експорт лісу. Це найбільше підприємство в громаді, де працює понад 100 людей.

Бюджет

Бюджет громади становить 92 млн. гривень: 20 млн. – власні кошти, 36 млн. – освітня субвенція, 13,7 млн. – медична, 16 млн. – базова і додаткова разом, 3,3 млн. – інфраструктурна.

Структуру бюджету складає здебільшого податок на доходи фізичних осіб, а також земельний податок і акцизний збір. На території ОТГ є заклади громадського харчування, магазини, два супермаркети, підприємці, які займаються лісопереробкою.

Проблеми

Однією з найнагальніших проблем у Делятинській громаді, як і в багатьох інших, є ремонт доріг. Її територією проходить одна із найскандальніше відомих доріг – Делятин – Яблунів, яку після нещодавнього перекриття почали ремонтувати.

Комунальні дороги ОТГ перебувають у незадовільному стані, їх необхідно ремонтувати, але бракує фінансів. Цього року тут планують заасфальтувати центральну частину дороги в Делятині, а далі визначатимуть, які дороги є найбільш проблемними, і у міру надходження коштів будуть їх ремонтувати.

Ще один головний біль – будівництво ліцею у Чорному Потоці на 14 навчальних кабінетів, яке триває вже кілька років. Там навчається 450 учнів у чотирьох приміщеннях, навіть – у приміщенні сільради. За власні кошти громади таке будівництво завершити неможливо. Сюди мають намір спрямувати 1,1 млн. грн. інфраструктурної субвенції, а також 200 тис. грн. власних коштів. Наразі збудовано два поверхи ліцею, треба добудувати третій і накрити приміщення.

Актуальною також, як і для решти населених пунктів, є проблема з твердими побутовими відходами. Наразі сміття з громади возять у Рибне, на, по суті, єдиний полігон ТПВ в області. У Надвірнянському районі думають про будівництво полігону із сміттєсортувальною лінією, але проблемно знайти землю під такий об’єкт.

На території Делятина базується військова частина. Зареєстрована вона у Коломиї, тож і податки сплачує туди. Наразі тривають перемовини щодо зміни реєстрації, пан Клим’юк сподівається, що вдасться дійти компромісу.

Проекти

Найбільші проекти, які вдалося виграти громаді, – обласні. На міжнародний рівень тут ще не вийшли, але планують довірити одному-двом працівникам процес написання проектів. Наразі ж використовують усі можливості та пропозиції, що надходять.

Ще до створення громади вдалося виграти обласний проект на облаштування поля сільського стадіону в Заріччі, а нещодавно – майданчика зі штучним покриттям у Делятині. Заплановане також будівництво спортзалу ангарного типу в Заріччі, на що передбачено 1,2 млн. грн. з інфраструктурної субвенції. Триває будівництво корпусу ліцею №1 у Делятині, 2,5 млн. грн. на це надходять з обласного бюджету. Область також фінансує облаштування водопостачання мікрорайону Лісокомбінат у Делятині.

Невдовзі в Заріччі планують відкрити ЦНАП, наразі триває процес спецперевірки кандидата на посаду керівника установи.

У планах – придбання автомобіля для вивезення твердих побутових відходів. 2,3 млн. грн. на це виділено з обласного екологічного фонду, понад 200 тис. грн. – власні кошти громади. При Делятинській селищній раді створене комунальне підприємство, яке здійснює збір сміття у населених пунктах громади. У Делятині встановлені сміттєві баки, а в селах визначені дні, коли вивозять сміття. Після придбання автомобіля сміттєві баки будуть розміщені й у селах. Наразі ж деякі перевізники категорично не хочуть їздити по дорозі Делятин – Яблунів, і це ускладнює процес вивезення відходів.

Молодь

На жаль, багато молодих людей виїжджають за кордон, констатує голова. Діти йдуть вчитися у ВНЗ, шукають роботу, не знаходять – та й їдуть геть. Молодіжної ради в ОТГ немає, достатньо ініціативної молоді, яка хоче щось змінювати, тут не знайшлося.

Перспектива

У перспективі в Делятинській ОТГ мають намір розвивати туризм. Одним з об’єктів, цікавих для туристів, може бути гора Маливо, яка тягнеться вздовж центральної дороги. На ній хочуть облаштувати оглядовий майданчик. А ще в громаді створені велодоріжки до Заріччя та Любіжньої. Невдовзі планується розробити план стратегічного розвитку громади, що чітко окреслить перспективи і основні сфери, які можна буде розвивати.

За матеріалами decentralization.gov.ua