All-Ukrainian Network of experts and practitioners
on regional and local development

Services in regions

Editor's choice

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Show full text

Не вказано

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Show full text

Не вказано

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Show full text

Не вказано

Partners

 
 
  • УАРОР

    Ukrainian Association of Rayon and Regional Councils

  • АМУ

    Association of Ukrainian Cities

  • ВАССР

    All-Ukrainian Association of Village and Settlement Councils

  • Мінрегіон

    Ministry of Regional Development, Construction and Housing and Communal Services of Ukraine

  • komsamovr

    Secretariate of Committee on State Building, Regional Policy and Local Self-Government of the Verkhovna Rada of Ukraine

  • www.narda.org.ua

    National Association of Regional Development Agencies

  • www.coe.kiev.ua

    Office of the Representative of the Secretary General in Ukraine

  • DESPRO

    Swiss-Ukrainian project «Decentralization Support in Ukraine» DESPRO

  • ІГС

    Civil Society Institute

  • АММУ

    Association of Small Towns of Ukraine

  • НАДУ

    National Academy for Public Administration under the President of Ukraine

  • Відродження

    Program Initiatives «Democratic Practice» of International Renaissance Foundation

  • УНЦПД

    Ukrainian Center for Independent Political Research

  • ЦППР

    Centre of Policy and Legal Reform

  • Мережа центрів

    Public Union Network of legal information and consultation

  • НАСДСУ

    National Association of Agricultural Advisory Services of Ukraine

  • Ресурсний центр

    Center for Knowledge Management «Resource Center for Sustainable Local Development»

Канадці допоможуть формувати пожежні служби в громадах Вінниччини

18.02.2019

На Вінниччині канадці вивчали потреби місцевих та добровільних пожежних команд в об’єднаних громадах для надання їм у подальшому допомоги в навчанні персоналу та забезпеченні обладнанням.

Зустріч очільників ОТГ та місцевих пожежних команд з представниками Асоціації добровільних пожежних команд провінції Альберта (Канада) організував Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

«В Україні з кінця січня перебуває місія представників канадських добровільних пожежних команд, які хочуть допомогти розвитку цього руху в Україні і системи цивільного захисту як такої. Адже наразі у ході реформи децентралізації повноваження у сфері пожежогасіння і цивільного захисту в цілому передаються на рівень об’єднаних громад. Наразі на Вінниччині тільки 8 із 35 ОТГ мають в своєму підпорядкуванні підрозділи пожежної охорони. Добровільних пожежних команд ми на всю область маємо тільки чотири, при тому, що в сусідній Польщі, навіть у воєводстві з найменшою кількістю населення, їх майже 350. Можна сказати, ми на рівні середньовіччя, тому так довго в нас їдуть пожежні на виклики, особливо – у села», - розповідає радник Вінницького ЦРМС з питань регіонального розвитку Юрій Войціцький.

 

 

За його словами, об’єднані громади мають певні фінансові можливості, а позаяк у будь-якому випадку витрачаються на субсидування державних підрозділів пожежної охорони, існує тенденція створення власних місцевих пожежних команд у центрах ОТГ і добровільних - у старостатах. Утім, на етапі становлення місцевим пожежникам бракує найнеобхіднішого.

Зокрема, каже про це й голова Кунківської ОТГ (Гайсинський район) Василь Безбах.

«У нашій ОТГ 11 населених пунктів, де проживає 4,5 тис. населення. Громада ніби й невелика, але розкидана на 175 квадратних кілометрах. Поряд із нами місто Гайсин, і досі нашу територію обслуговували тамтешні ДСНСники. В нас від центру громади до крайнього населеного пункту десь близько 20 км, а від райцентру – більше 30 км. Тому й виникла необхідність мати власну пожежну команду. Ми створили її зовсім нещодавно - у листопаді. Звісно, забезпечили її найнеобхіднішим, але цього для нормального функціонування замало. Мали, наприклад, старенький ГАЗ-66, відремонтували цей пожежний автомобіль і тепер він «служитиме» в команді. У ній працює 6 пожежників. Нам би дуже знадобилися для них термостійкі костюми, пожежні рукави і нова помпа для машини. Та й усе решта не завадить», - каже Безбах.

 

Окрім того, потребують нові пожежні команди допомоги і навчання, а також досвіду канадських колег, зокрема, зі створення і організації роботи добровільних пожежних команд.

До Вінниці на зустріч з представниками ОТГ прибули колишній керівник Асоціації добровільних пожежних команд провінції Альберта Девід Зайонсе разом із дружиною Шеріл, українкою за походженням. Перш ніж поспілкуватися з учасниками зібрання, вони разом з керівництвом ГУ ДСНС у Вінницькій області побували в об’єднаних громадах, зокрема, Жданівській, аби особисто оцінити рівень їхньої роботи та матеріально-технічного забезпечення.

 «Я дуже вражений побаченим і всіма справами, які ви робите. Наразі ви створюєте таку систему, яка в Канаді працює вже давно, і добре підтримується державою. Моя сфера територіального впливу – область і муніципалітет, служби, які утримуються за податки: я є начальником пожежної охорони. А наша Асоціація – найвпливовіша організація, яка лобіює виділення коштів на пожежні служби різного рівня. Тому все, що я почую і побачу, донесу до свого керівництва, і сподіваюся, що ми зможемо вам допомогти», - заявив Зайонсе. 

Він повідомив, що канадська місія уважно вивчить пакет запитів вінницьких ОТГ для забезпечення місцевих і добровільних пожежних команд, сформований за допомогою Вінницького ЦРМС. Відтак, обере напрямки, до розвитку і матеріально-технічного забезпечення яких долучатиметься.

Окрім того, канадські пожежники хочуть налагодити з вінницькими колегами комунікацію, щоб системно передавати свої знання і досвід з формування пожежних служб у громадах.

За матеріалами www.ukrinform.ua