All-Ukrainian Network of experts and practitioners
on regional and local development

Services in regions

Editor's choice

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Show full text

Не вказано

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Show full text

Не вказано

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Show full text

Не вказано

Partners

 
 
  • УАРОР

    Ukrainian Association of Rayon and Regional Councils

  • АМУ

    Association of Ukrainian Cities

  • ВАССР

    All-Ukrainian Association of Village and Settlement Councils

  • Мінрегіон

    Ministry of Regional Development, Construction and Housing and Communal Services of Ukraine

  • komsamovr

    Secretariate of Committee on State Building, Regional Policy and Local Self-Government of the Verkhovna Rada of Ukraine

  • www.narda.org.ua

    National Association of Regional Development Agencies

  • www.coe.kiev.ua

    Office of the Representative of the Secretary General in Ukraine

  • DESPRO

    Swiss-Ukrainian project «Decentralization Support in Ukraine» DESPRO

  • ІГС

    Civil Society Institute

  • АММУ

    Association of Small Towns of Ukraine

  • НАДУ

    National Academy for Public Administration under the President of Ukraine

  • Відродження

    Program Initiatives «Democratic Practice» of International Renaissance Foundation

  • УНЦПД

    Ukrainian Center for Independent Political Research

  • ЦППР

    Centre of Policy and Legal Reform

  • Мережа центрів

    Public Union Network of legal information and consultation

  • НАСДСУ

    National Association of Agricultural Advisory Services of Ukraine

  • Ресурсний центр

    Center for Knowledge Management «Resource Center for Sustainable Local Development»

Конуси для дерев, які збільшують урожай, — винахід фермера з США

20.06.2017
Фермер з Америки винайшов цікавий спосіб збільшення врожаю — особливі конуси для дерев, які захищають рослини від вітру та втрати вологи, прискорюють розвиток і підвищують ефективність підгодівлі.

Якщо у вас є сад або город, ви знаєте, як багато часу доводиться проводити на ділянці, щоб отримувати хороший врожай протягом усього сезону. Рослини постійно потребують своєчасного догляду — полив, внесення добрив, захист від шкідників і бур'янів тощо. Все це потребує багато часу і сил.

Застосовуючи принципи органічного землеробства, можна в рази скоротити ці витрати. Наприклад, не орати землю з оборотом пласта, а рихлити тільки зверху; мульчувати грунт замість щоденної боротьби з бур'янами; висівати сидерати замість закладення мінеральних добрив. Ці та інші прості прийоми, засновані на мінімальному втручанні у природу і підтримці її природних захисних механізмів, вже не перший рік успішно застосовують городники.

Фермер Джон Дж. Джорджес (John G. Georges) винайшов незвичайний засіб, яке допоможе багатьом садівникам. Він являє собою контейнер-конус під назвою Tree T-PEE, більш схожий на перевернутий горщик для рослин. Його встановлюють біля основи дерев так, щоб стовбур молодого дерева виходив з отвору на вершині контейнера-конуса. Матеріал Tree T-PEE — 100% перероблений пластик, і він може прослужити більше 20 років.

Висота конуса 38 см, ширина — більше 50 см. Tree T-PEE буває чорного і білого кольорів, залежно від клімату вирощування дерев. Чорні конуси використовують для дерев, які ростуть у теплих і тропічних середовищах. Наприклад, для цитрусових. Чорне Tree T-PEE поглинає тепло, підвищуючи температуру на 12 градусів навколо основи дерева. Білий Tree T-PEE — для дерев, які погано переносять гарячий, тропічний клімат і потребують захисту від перегріву.

Спочатку це пристрій використовувався для збереження молодих дерев від замерзання. У ті роки Джон допомагав своєму батькові на великій фермі у Флориді, де вони вирощували цитрусові дерева. Він зауважив, що такий конус оберігає дерева від заморозків, але встановлювати його кожного разу було дуже клопітно. Але як бути, якщо вдень рослинам потрібен полив і сонячне тепло, а вночі — захист?

Джон вирішив удосконалити конус, додавши в нього систему поливу і подачі добрив до рослини. У Tree T-PEE розпорошується 5 галонів (близько 19 л) води. Вода направляється до коріння, що економить приблизно 90% води в порівнянні з традиційною практикою поливу. Пристрій допомагає економити і добрива: з Tree T-PEE їх потрібно на 75% менше.

Волога оптимально живить рослину, і за рік довжина коренів зростає від 18 до 23 см. Конус не пропускає світло, тому у пристовбурному колі не ростуть бур'яни. При цьому він стійкий і може витримати вітер до 97 км / ч.

Конус можна використовувати для більшості видів рослин: всі цитрусові і горіхові, персик, вишня, яблуня, ожина, чорниця та інші. Підійде Tree T-PEE і для вирощування помідорів.

За матеріалами www.epochtimes.com.ua