All-Ukrainian Network of experts and practitioners
on regional and local development

Services in regions

Editor's choice

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Show full text

Не вказано

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Show full text

Не вказано

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Show full text

Не вказано

Partners

 
 
  • УАРОР

    Ukrainian Association of Rayon and Regional Councils

  • АМУ

    Association of Ukrainian Cities

  • ВАССР

    All-Ukrainian Association of Village and Settlement Councils

  • Мінрегіон

    Ministry of Regional Development, Construction and Housing and Communal Services of Ukraine

  • komsamovr

    Secretariate of Committee on State Building, Regional Policy and Local Self-Government of the Verkhovna Rada of Ukraine

  • www.narda.org.ua

    National Association of Regional Development Agencies

  • www.coe.kiev.ua

    Office of the Representative of the Secretary General in Ukraine

  • DESPRO

    Swiss-Ukrainian project «Decentralization Support in Ukraine» DESPRO

  • ІГС

    Civil Society Institute

  • АММУ

    Association of Small Towns of Ukraine

  • НАДУ

    National Academy for Public Administration under the President of Ukraine

  • Відродження

    Program Initiatives «Democratic Practice» of International Renaissance Foundation

  • УНЦПД

    Ukrainian Center for Independent Political Research

  • ЦППР

    Centre of Policy and Legal Reform

  • Мережа центрів

    Public Union Network of legal information and consultation

  • НАСДСУ

    National Association of Agricultural Advisory Services of Ukraine

  • Ресурсний центр

    Center for Knowledge Management «Resource Center for Sustainable Local Development»

Ми зможемо змінити все! - коментарі голів ОТГ

07.12.2017
Голови об’єднаних громад на ІІ Всеукраїнському форумі розповіли про свої маленькі перемоги.

Олена Твердохліб, голова Княгининівської об’єднаної громади, Волинська область:

"Вся моя молодість пройшла у Чехії, куди я поїхала на заробітки у 23 роки, а повернулася у 33, повіривши обіцянкам президента Віктора Ющенка. Згодом я стала приватним підприємцем, та у наступні дванадцять років не побачила жодних змін. Я була свідком того, як проходила децентралізація у Чехії, тож коли почула про аналогічну реформу в Україні, у мене з’явилася надія, що і у своїй державі ми зможемо змінити все. Мене тішить, що у цьому я не обманулася. Вже зараз у людей зникла недовіра до місцевої влади. Від малого до великого всі ходять на загальні збори громади, наголошують, вимагають, обговорюють. Щоб мене не звинувачували у крадіжках, я вирішила оприлюднювати бюджет. Відтак нам є, про що поговорити.

Мабуть, ця активність – те, що нам не вистачало протягом усіх років незалежності. Може, саме тому я вже не шукаю інвесторів – вони шукають мене. Люди розповідають буквально на всіх перехрестях про можливості нашої громади, запрошують, пропонують… Інвесторів зацікавлює вже сам факт такої промоції, він бачить, що люди у цій громаді дружні.

Щоб пришвидшити цей процес, ми запровадили за сприяння Британської ради конкурс громадських ініціатив, на який люди подали 17 проектів. З них перемогли чотири й, відповідно, вони були чи будуть профінансовані. Таким чином звичайна людина могла побачити, що багато що залежить і від неї самої. Один з цих проектів – створення креативної зупинки у селі Сирники, не такої усі, без радянської одноманітності. Керівники дорожньої служби, у яких ми просили дозвіл на це, були шоковані. Вони не могли зрозуміти, навіщо взагалі люди взялися до тої зупинки.

Зміни відбулися не тільки у свідомості простих людей – по-іншому стали думати й бізнесмени. Після об’єднання громади один з підприємців, ставши депутатом, почав цікавитися, як збільшити надходження до бюджету зі сплати ПДФО, і… оформив багатьох людей, які працювали у нього "в чорну".

Я пишаюся тим, що 50% наших податкових надходжень ми отримуємо від малого бізнесу. Це означає, що у нас сприятливий клімат для розвитку малого підприємництва. Непрямо на здорову ситуацію у громаді вказує також суттєве збільшення народжуваності протягом двох останніх років.

Зраз ми працюємо над тим, щоб відкрити на території нашої громади електрозаправку. Після цього плануємо купити у Львові шкільний електроавтобус. Ось що для нас означає рух уперед".

Григорій Ванзуряк, голова Глибоцької об’єднаної громади, Чернівецька область:

"Цьогоріч Глибоцька громада взяла на себе повноваження архітектурно-будівельного контролю. Лише за сім місяців ми отримали завдяки цьому понад 10 зареєстрованих об’єктів та близько 100 тис грн надходжень від пайової участі – з об’єктів, про терміни здачі яких раніше ми навіть не знали.

Якщо у перший рік життя громади ми думали про те, як і що ремонтувати, то на другий рік ми розмірковуємо вже про розвиток економіки та підприємництва. От ми маємо село, ресурсів якого заледве вистачало на те, щоб утримувати апарат власної сільради. У цьому селі живе лише 600 мешканців. Ми проаналізували приклади вдалого створення молочних господарств і склали програму розвитку цього села. Згодом отримали грант Австрійської агенції розвитку, і незабаром у селі запрацює сироварня. Вже зараз там діє кооператив з 33 сімей, який зможе запропонувати найкращі швейцарські сири вже наступного року.

Найважче мені було переконати людей у тому, що можливість чималих заробітків є реальною. Коли ми почали говорити про кооператив, нам закидали: "Ви що, хочете створити у нас новий колгосп?" Та коли посол Австрії Герміна Поппелер приїхала до цього маленького села, щоб передати обладнання для майбутньої сироварні, люди не могли повірити у це. Мені здається, що цієї миті у них щось змінилося, і вони відчули себе по-справжньому вільними…"

Петро Кіяшко, голова Веселівської об’єднаної громади, Запорізька область:

"Цьогоріч до нашої громади зайшли близько 400 млн грн інвестицій, на які було збудовано сонячну електростанцію. Завдяки їй громада отримуватиме щороку близько 500 тис. грн орендної плати. Також на цій електростанції створено 10 робочих місць. Площа електростанції – 28,5 га. Крім цього, ми знайшли ще одного інвестора для будівництва електростанції на ділянці у 13 га, яка не підходить для сільського господарства. 60 га у селі Олександрівка ми плануємо віддати під сільськогосподарський кооператив, який спеціалізуватиметься з вирощення смородини. Тема фермерства не є новою для нас: на території громади діють 43 фермерських господарства. Ми пишаємося тим, що зберегли їх, дали можливість їм розвиватися. Ці господарства годують десятки сімей й доводять успіх нашої громади у розвитку малого бізнесу".

За матеріалами decentralization.gov.ua