All-Ukrainian Network of experts and practitioners
on regional and local development

Services in regions

Editor's choice

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Show full text

Не вказано

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Show full text

Не вказано

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Show full text

Не вказано

Partners

 
 
  • УАРОР

    Ukrainian Association of Rayon and Regional Councils

  • АМУ

    Association of Ukrainian Cities

  • ВАССР

    All-Ukrainian Association of Village and Settlement Councils

  • Мінрегіон

    Ministry of Regional Development, Construction and Housing and Communal Services of Ukraine

  • komsamovr

    Secretariate of Committee on State Building, Regional Policy and Local Self-Government of the Verkhovna Rada of Ukraine

  • www.narda.org.ua

    National Association of Regional Development Agencies

  • www.coe.kiev.ua

    Office of the Representative of the Secretary General in Ukraine

  • DESPRO

    Swiss-Ukrainian project «Decentralization Support in Ukraine» DESPRO

  • ІГС

    Civil Society Institute

  • АММУ

    Association of Small Towns of Ukraine

  • НАДУ

    National Academy for Public Administration under the President of Ukraine

  • Відродження

    Program Initiatives «Democratic Practice» of International Renaissance Foundation

  • УНЦПД

    Ukrainian Center for Independent Political Research

  • ЦППР

    Centre of Policy and Legal Reform

  • Мережа центрів

    Public Union Network of legal information and consultation

  • НАСДСУ

    National Association of Agricultural Advisory Services of Ukraine

  • Ресурсний центр

    Center for Knowledge Management «Resource Center for Sustainable Local Development»

"Минулий рік був складним, але цікавим і результативним", – голова Павлівської ОТГ Андрій Сапожник

05.01.2018
Андрій Сапожник у 2016-му році очолив Павлівську ОТГ в Іваничівському районі. З 1-го січня 2017-го року громада вступила у прямі бюджетні відносини з державним бюджетом.

"Минулий рік був складним, але цікавим і результативним", – вважає сільський голова.

– Андрію Степановичу, ви уже більше року очолюєте громаду. Кортить запитати, чи не було думки: "А чи впораюсь?", коли починали працювати?

– Ні, адже до цього я був сільським головою Рикович. За час роботи вдалося зробити багато для свого села і відчув у собі сили, можливості і бажання працювати у більшій громаді, тож з перших днів взявся до роботи. Сьогодні у Павлівській ОТГ є 11 сіл, це сім сільських рад. Ще три сільські ради дали дозвіл на доєднання. Вибори депутатів мають відбутися весною цього року.

– Чим може привабити Павлівська ОТГ?

– Хоча ми віддалені від міста, але наша громада має свою привабливість. Окрім сільського господарства, а це 1 агрофірма, 6 фермерських господарств і 1,5 тисячі одноосібників, у нас є промислове виробництво. Далеко відома за межами району та й області Павлівська йоданка, пиво, а також риба.

Виробництво органічної сільськогосподарської продукції у ТзОВ "Старий Порицьк", яку знають уже за межами України, теж наша гордість.

Привабливі ми також своєю природою та історією. Павлівське озеро манить до себе влітку відпочивальників. Санаторій "Шахтар", який знаходиться у мальовничому куточку Павлівки біля озера, оздоровлює дорослих і дітей. Урочище "Прощаниця" стало місцем збору молодих козаків Волині, береже пам’ять борців за нашу Україну. На території громади є Павлівське лісництво, оздоровчий дитячий табір "Барвінок".

Плануємо створити інвестиційні паспорти громади з метою залучення інвестицій і створення нових робочих місць. Таким чином люди матимуть роботу, а бюджет – наповнюваність.

– Як відбулося ваше становлення, забезпеченість кадрами?

– Маємо хорошу команду, професійні кадри. Три спеціалісти до нас прийшли працювати із районних структур. Неоніла Вижва – із відділу освіти, вона зараз опікується освітою у нашій громаді. Олена Шумик, яка до цього працювала завідувачем районного відділу культури, займається відповідно питаннями культури. І Ростислав Бадивський, колишній начальник відділу Держгеокадастру у районі, сьогодні веде у нас земельні питання. Це висококваліфіковані кадри, ми їх цінуємо і гордимося ними. Їм комфортно працювати у нашій команді. Робота злагоджена і результативна. Упродовж року зроблено багато в Павлівській ОТГ.

– У вас один заступник?

– Так, заступником працює Ніна Петренко. Вона очолювала Павлівську громаду два скликання, була обрана сільським головою втретє і працювала до об’єднання. Знає роботу, людей. Контролювати питання медицини, освіти, культури, соціального захисту населення – це її обов’язок. Я сказав би, у неї добре налагоджені стосунки з усіма керівниками цих установ, тому спокійний за цю ділянку роботи. Вона комунікабельна і відкрита, з нею приємно працювати.

–Андрію Степановичу, скільки коштів ви отримали від держави на формування інфраструктури громади  як новостворена ОТГ?

– 4 мільйони 200 тисяч гривень. Завдяки цим коштам ми змогли реалізувати 13 проектів. Всі кошти освоєні.

– Що саме вдалося зробити на ці кошти?

– У селах Жашковичі та Старий Порицьк провели капітальний ремонт фасаду медичних закладів, у селі Риковичі – фасаду школи, у селах Старосілля та Риковичі перекрили дах приміщення школи. Провели реконструкцію адмінприміщення у селі Топилище, капітальний ремонт будинку культури у селі Завидів, де розмістили також офіс адміністратора, бібліотеку і фельдшерсько-акушерський пункт.

У будинку культури села Жашковичі встановили систему опалення. Проведено капітальний ремонт клубу в селі Переславичі. Провели реконструкцію адмінприміщення у селі Топилище під дитячий садок, відремонтували приміщення автобусної зупинки і облаштували в ньому центр безпеки. У селах Трубки та Клопочин встановили дитячі спортивні майданчики. У Клопочині завершили освітлення вулиць села. Придбали техніку для нашого комунального господарства.

– На розвиток громади ви також використовували кошти з державного бюджету на соціально-економічний розвиток, власні, залучали кошти з благодійних фондів.

– Так, ми тісно співпрацюємо із народним депутатом України Ігорем Гузем. За його сприяння вдалося залучити у громаду близько 1,5 мільйона гривень. Це дало змогу зробити капітальний ремонт клубу у селі Переславичі, реконструкцію адмінприміщення у селі Топилище, провести капітальний ремонт будинку культури у селі Трубки. Придбали також комп’ютерний клас для школи у Завидові. Звичайно, були задіяні у співфінансуванні власні кошти. Співпрацювали із благодійними фондами "Прибужжя" та "Тільки разом".

– На якому етапі становлення ваше комунальне господарство?

– Уже в січні запускаємо його роботу. Структура створена, усіх технічних працівників, які були у сільських радах, переводимо до комунального господарства. Вони будуть слідкувати за узбіччями доріг та підтримувати їх у належному стані, прибиратимуть і доглядатимуть за пам’ятниками у селах та виконуватимуть інші роботи.

У лютому-березні будемо пробувати організовувати вивіз сміття від домогосподарств сіл Павлівка, Старосілля, Клопочин, Старий Порицьк, Переславичі. У нас є можливість вивозити сміття як в контейнерах, так і в іншій тарі чи упаковці, маємо для цього трактор. Якщо все піде так, як запланували, то до кінця року із вивезенням сміття охопимо усі села громади.

– Куди сміття плануєте дівати?

– Думаємо, що далі маємо з ним робити: будувати полігон для твердих побутових відходів чи відкривати міні-завод із його сортування. Уже вступив у силу закон про заборону захоронення сміття, яке не перегниває. Було б правильно такі відходи відправляти на переробку, а органічне сміття складати і використовувати як біопаливо для обігріву шкіл та дитячих садочків. Це на перспективу.

Зараз пробуємо поросль дерев і кущів, яких багато на узбіччях доріг, також гілки не спалювати, як раніше, а переробляти на щепу для власних котелень. Плануємо збудувати міні-завод з пресування відходів і виробництва власних палетів.

– Чи буде від цього вигода?

– Ми робили обрахунки, за якими вартість палетів орієнтовно становитиме 800 гривень, тоді як сьогодні ми купуємо торфобрикети по 1260 гривень.

– Цього року ви теж розраховуєте на державні кошти на розвиток громади?

-Якщо минулого року отримали, як я уже сказав, 4,2 мільйона гривень інфраструктурної субвенції, то цього сподіваємось орієнтовно на 3,2 мільйона гривень. Це за розрахунком 530-550 гривень на одного сільського жителя.

– Які плани роботи на 2018 рік?

– Будемо далі поліпшувати нашу інфраструктуру. У цьому році плануємо запустити роботу дитячих садочків у селах Старосілля та Топилище. Маємо ще будинки культури і клуби без опалення у селах Трубки, Самоволя, Старосілля, Старий Порицьк. Плануємо встановити там твердопаливні котли. Це створить комфорт для роботи працівників і відпочинку наших односельчан. Адже приємно зібратися у теплому приміщенні, щоб пограти теніс, шахи, провести якийсь захід, словом, активно відпочити.

Вистачає інших проблем у школах, садочках, фельдшерсько-акушерських пунктах, будинках культури, які потрібно вирішувати.

І ще дуже болюче питання у нашій громаді, як і в районі – дороги. Тому будемо працювати і у цьому напрямку.

За матеріалами bug.org.ua