All-Ukrainian Network of experts and practitioners
on regional and local development

Services in regions

Editor's choice

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Show full text

Не вказано

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Show full text

Не вказано

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Show full text

Не вказано

Partners

 
 
  • УАРОР

    Ukrainian Association of Rayon and Regional Councils

  • АМУ

    Association of Ukrainian Cities

  • ВАССР

    All-Ukrainian Association of Village and Settlement Councils

  • Мінрегіон

    Ministry of Regional Development, Construction and Housing and Communal Services of Ukraine

  • komsamovr

    Secretariate of Committee on State Building, Regional Policy and Local Self-Government of the Verkhovna Rada of Ukraine

  • www.narda.org.ua

    National Association of Regional Development Agencies

  • www.coe.kiev.ua

    Office of the Representative of the Secretary General in Ukraine

  • DESPRO

    Swiss-Ukrainian project «Decentralization Support in Ukraine» DESPRO

  • ІГС

    Civil Society Institute

  • АММУ

    Association of Small Towns of Ukraine

  • НАДУ

    National Academy for Public Administration under the President of Ukraine

  • Відродження

    Program Initiatives «Democratic Practice» of International Renaissance Foundation

  • УНЦПД

    Ukrainian Center for Independent Political Research

  • ЦППР

    Centre of Policy and Legal Reform

  • Мережа центрів

    Public Union Network of legal information and consultation

  • НАСДСУ

    National Association of Agricultural Advisory Services of Ukraine

  • Ресурсний центр

    Center for Knowledge Management «Resource Center for Sustainable Local Development»

На Дрогобиччині постає культурне вівчарство

08.06.2017
Фермерське Господарство "Меринос-Захід", з місцезнаходженням у Дрогобицькому районі Львівської області,  нині налічує найбільшу отару  племінних овець європейських порід в Україні. А окрім овець тут розпочали вирощувати й кіз – також провідних європейських порід.

А історія цього господарства розпочалось з облаштування  занедбаних ферм в селі Почаєвичі та приміщень, котрі залишились від колишнього колгоспу-мільйонера в селі Летня. Згодом вони були реконструйовані за останніми найсучаснішими технологіями в сфері тваринництва. А перед тим, як завезти туди високопродуктивних тварин, власниками було вирішено відвідати аналогічні  господарства Європи , щоб зрозуміти як утримують овець. Після побаченого на не одному десятку ферм Німеччини та Австрії, за зразок було вирішено взяти господарства саме цього регіону Західної Європи, де традиційно вирощують овець уже не перше століття. На їх основі реконструювали й облаштували ферми.

"Наше завдання полягало в тому щоб перенести цей досвід в Україну й адаптувати під  вітчизняні умови, - власник фермерського господарства "Меринос – Захід" Дмитро Огньов. - Проблема українського вівчарства полягає в тому, що в нас немає якісного племінного поголів’я  овець сучасних продуктивних порід, яких вирощують в усьому світі. Саме тому поголів’я племінних овець нам довелось завозити з-за кордону – переважно з Німеччини та Австрії. Завозили тварин у декілька етапів. На сьогоднішній день в нас на фермі утримується 2500 голів маточного поголів’я  трьох порід: Merinolandschafe, Suffolk, Tiroler Bergschaf. Завезли також кіз швейцарських зааненської та альпійської порід, а в планах на майбутнє - збільшити їхнє поголів’я".

Зазначимо, що на фермерському господарстві "Меринос-Захід" нині  практикується пасовищно–стійлове утримання. Тобто взимку тварини утримуються на фермах, а влітку випасають на пасовищах. Раціон годування розробляється спільно з австрійськими спеціалістами з якими прикарпатські вівчарі тісно співпрацюють.

Адже у вівчарстві важливо весь час вивчати й упроваджувати  світовий досвід ведення тваринництва, бо тільки тоді можна сподіватися, що вкладення у  цю агрогалузь не тільки окупляться, а й принесуть прибуток. Сьогодні у світі це одна з важливих галузей світового продуктивного тваринництва, від якого національне господарство одержує різноманітну сировину, а споживачі – дієтичну продукцію: ягнятину та баранину, молоко, сири  та бринзу, а також вовну, овчини, шкірсировину, вироби з яких не мають аналогів за гігієнічними та цілющими властивостями.

Зокрема, й про це йшла мова під час зустрічі дрогобицьких вівчарів з головою Львівської облдержадміністрації  Олег Синюткою. Керівник  області оглянув тваринницькі приміщення, поспілкувався з власником Дмитром Огньовим щодо сьогодення та перспектив господарства, мав змогу скуштувати якісну молочну продукцію. Господарство залишило позитивні враження у голови облдержадміністрації, котрий дав високу оцінку культурі виробництва та зауважив, що має намір привезти сюди на екскурсію своїх дітей.

За матеріалами agronews.ua