All-Ukrainian Network of experts and practitioners
on regional and local development

Services in regions

Editor's choice

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Show full text

Не вказано

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Show full text

Не вказано

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Show full text

Не вказано

Partners

 
 
  • УАРОР

    Ukrainian Association of Rayon and Regional Councils

  • АМУ

    Association of Ukrainian Cities

  • ВАССР

    All-Ukrainian Association of Village and Settlement Councils

  • Мінрегіон

    Ministry of Regional Development, Construction and Housing and Communal Services of Ukraine

  • komsamovr

    Secretariate of Committee on State Building, Regional Policy and Local Self-Government of the Verkhovna Rada of Ukraine

  • www.narda.org.ua

    National Association of Regional Development Agencies

  • www.coe.kiev.ua

    Office of the Representative of the Secretary General in Ukraine

  • DESPRO

    Swiss-Ukrainian project «Decentralization Support in Ukraine» DESPRO

  • ІГС

    Civil Society Institute

  • АММУ

    Association of Small Towns of Ukraine

  • НАДУ

    National Academy for Public Administration under the President of Ukraine

  • Відродження

    Program Initiatives «Democratic Practice» of International Renaissance Foundation

  • УНЦПД

    Ukrainian Center for Independent Political Research

  • ЦППР

    Centre of Policy and Legal Reform

  • Мережа центрів

    Public Union Network of legal information and consultation

  • НАСДСУ

    National Association of Agricultural Advisory Services of Ukraine

  • Ресурсний центр

    Center for Knowledge Management «Resource Center for Sustainable Local Development»

Нові напрями співпраці з Представництвом ООН в Україні розвиватимуться на Харківщині

26.03.2019

У Будинку рад відбулася зустріч із делегацією Представництва Організації Об'єднаних Націй в Україні. Участь у заході взяли голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, координатор системи ООН в Україні, координатор з гуманітарних питань пані Оснат Лубрані, представник Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні пані Лотта Сільвандер.

В ході діалогу сторони обмінялись думками щодо співробітництва із системою ООН в Україні, предметно обговорювались можливості для розширення меж співпраці та підтримки регіональних ініціатив.

Так, з боку пані Лубрані пролунали запевнення у бажанні «звернути більш пильну увагу на підтримку взаємодії місцевого самоврядування і громадянського суспільства шляхом розвитку місцевих проектів, а не лише загальнонаціональних».

Сергій Чернов охарактеризував взаємини Харківщини із ПРООН, як надзвичайно продуктивні, такі, що, без перебільшення, дали нові імпульси для розбудови регіону.

«Між Харківською областю і проектам ООН склалася чудова історія, майже десятирічна. Саме ці ініціативи ПРООН змусили нас подивитися зовсім по-іншому на проектний підхід. Серед інших переваг – активізація людей до участі у проектах, зміна на партнерське ставлення громадськості до органів влади. Це власне і є шлях до становлення й розвитку громадянського суспільства.

За період співпраці ми реалізували понад 140 проектів на загальну суму понад 50 млн грн. А найголовніше, ми адаптували цю концепцію до обласних конкурсів, які успішно реалізовуються вже понад вісім років. З обласного бюджету виділяються кошти на співфінансування проектів розвитку громад, обсяг яких цьогоріч складає понад 80 млн грн. Конкурс зумовлює конкуренцію проектів та громад, що спонукає їх до самовдосконалення».

Окрім вже втіленого, за словами голови обласної ради, відкрито нові орієнтири для взаємодії:

«Новий етап взаємовідносин – підписання угоди у листопаді минулого року між Харківською обласною радою і ПРООН. На виконання цього документа було проведено навчання понад ста представників ОТГ. Це конкретна допомога на користь впровадження децентралізації, підсилення розвитку громад. Дуже вдячні за допомогу. Головне – досягати поставлених цілей та отримувати результати, які базуються, насамперед, на довірі владі та розвитку громад».

Спираючись на специфіку діяльності ЮНІСЕФ та усталену для Харківщини практику підтримки молодих талантів, Сергій Чернов зі свого боку запропонував інноваційний напрям для спільної справи:

«Вже 10 років на Харківщині проводимо Міжнародний дитячий телевізійний фестиваль «Дитятко», останні п’ять років нас у ньому підтримувала Рада Європи. Тільки минулого року у фестивалі брали участь представники з понад 90 країн світу, які подали на конкурс більше тисячі робіт. Тож, хочу запропонувати вам долучитися до журі фестивалю, а також запровадити ще одну нагороду переможцям від UNICEF».

Представники ООН в Україні обіцяли уважно вивчити всі пропозиції Харківщини для того, аби експертна й фінансова підтримка організації була максимально ефективною.

Серед ініціатив, які нині реалізовуються у співпраці з ПРООН, з листопада 2018 року Харківська обласна рада в рамках Комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017 – 2021 роки» активно сприяє в реалізації Проекту «HOUSES» – «Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) для впровадження сталих енергоефективних рішень».

ЄС надає фінансування для реалізації проекту розміром 4 млн євро в рамках Програми підтримки енергоефективності для України (EE4U). Проект триватиме 2 роки (до 30 вересня 2020 року). На сьогодні Харківською обласною радою проведено чотири навчальних семінари для представників ОСББ та органів місцевого самоврядування (2 у Харкові для 43 осіб, у Куп’янську – 25, Чугуєві – 20 та Змійові – 18). Загалом участь у заходах взяли 106 осіб. Зареєструвалися у проекті від Харківської області 72 ОСББ: у Харкові – 17 осіб, Чугуєві – 28, Куп’янську – 9, Лозовій – 1, Ізюмі – 7, Краснокутському р-н – 1, Балаклеї – 3, смт Пісочин – 3, Золочівському р-н – 1, Люботині – 1, Валках – 1.

За матеріалами www.oblrada.kharkov.ua