All-Ukrainian Network of experts and practitioners
on regional and local development

Services in regions

Editor's choice

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Show full text

Не вказано

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Show full text

Не вказано

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Show full text

Не вказано

Partners

 
 
  • УАРОР

    Ukrainian Association of Rayon and Regional Councils

  • АМУ

    Association of Ukrainian Cities

  • ВАССР

    All-Ukrainian Association of Village and Settlement Councils

  • Мінрегіон

    Ministry of Regional Development, Construction and Housing and Communal Services of Ukraine

  • komsamovr

    Secretariate of Committee on State Building, Regional Policy and Local Self-Government of the Verkhovna Rada of Ukraine

  • www.narda.org.ua

    National Association of Regional Development Agencies

  • www.coe.kiev.ua

    Office of the Representative of the Secretary General in Ukraine

  • DESPRO

    Swiss-Ukrainian project «Decentralization Support in Ukraine» DESPRO

  • ІГС

    Civil Society Institute

  • АММУ

    Association of Small Towns of Ukraine

  • НАДУ

    National Academy for Public Administration under the President of Ukraine

  • Відродження

    Program Initiatives «Democratic Practice» of International Renaissance Foundation

  • УНЦПД

    Ukrainian Center for Independent Political Research

  • ЦППР

    Centre of Policy and Legal Reform

  • Мережа центрів

    Public Union Network of legal information and consultation

  • НАСДСУ

    National Association of Agricultural Advisory Services of Ukraine

  • Ресурсний центр

    Center for Knowledge Management «Resource Center for Sustainable Local Development»

Остриківська ОТГ: "Ми об’єдналися за ініціативою жителів і жодного разу не пошкодували"

15.03.2018
"Ми одні з небагатьох, хто вирішив об’єднатися за ініціативою не влади, а саме жителів, і жодного разу не пошкодували,  – розповідає голова Остриківської об’єднаної територіальної громади Наталя Івашина. – Маємо більше коштів і можливостей. Ми, мешканці громади, самі управляємо освітою, медициною, комунальною власністю.  Якість послуг для населення покращується – усе поряд, всі один одного знають, і  швидше  можна орієнтуватися на запити і потреби людей".

Остриківська ОТГ –  єдина в Токмацькому районі, де вже відбулись вибори. Утворилась у липні 2016 року, об’єднавши дві сільради. На сьогодні в громаді проживають 2896 осіб. Протягом року збільшили бюджет на 136,9% - переважно за рахунок податку на доходи фізичних осіб, плати за землю і єдиного податку. На території працює ТОВ "Токмацький гранітний кар’єр" – єдине промислове підприємство на території району, воно виробляє щебінь, відсів.  Основним видом економічної діяльності Остриківської ОТГ є сільське господарство – 44 підприємства, що спеціалізуються на рослинництві (вирощування зернових, олійних, а також кормових, баштанних та овочевих культур) .

Перші досягнення

Встигли багато зробити як за власний бюджет, так і залучаючи кошти з інших джерел. Маючи надходження 25,4 млн грн, змогли багато зробити, щоб мешканці громади побачили реальні результати: провели реконструкцію будівлі Остриківської амбулаторії, зробили капітальний ремонт приміщень двох фельдшерських пунктів, а в п’яти – замінили вікна, відремонтували школи – теж замінили вікна, відремонтували санвузли та систему опалення, провели ремонти в будівлях сільських клубів, реконструювали бокси з переобладнанням у пожежне депо. Розпочали ремонт доріг. Уже придбали елементи для дитячих майданчиків для двох сіл, які встановлять навесні поточного року.  Велику увагу приділяють реконструкції вуличного освітлення в населених пунктах із використанням енергоефективних технологій. "Уже зовсім скоро будуть закінчені всі необхідні дії з підключення освітлення, – діляться планами на найближче майбутнє. – І нічні вулиці наших населених пунктів майже всі будуть освітленими й безпечними".

Інвестиції

Велику увагу на сьогодні приділяють залученню інвестицій –розробляються проектні заявки для участі в різних конкурсах грантової підтримки та міжнародної технічної допомоги. До речі, Остриківська об’єднана територіальна громада стала однією з двох громад Запорізької області, яка на сьогодні вже має затверджену Стратегію сталого розвитку. Визначили і привабливі для інвесторів території, які становлять близько 126 га, і вже ведуть переговори з інвестором про встановлення сонячних батарей на території громади.

Активізація жителів

Розповідають, що створення громади сприяло підвищенню активності населення: "У нас з’явились додаткові можливості – як фінансові, так і, наприклад, навчатися новому, але так необхідному для розвитку. Намагаємось відвідувати різні тренінги з розвитку громад і пошуку фінансування, які проводять різні організації. Їздимо самі – представники сільради, залучаємо громадськість до участі в проектах інших організацій. Наприклад, у рамках проекту "Зміцнення демократичного врядування" громадські активісти нашої ОТГ працюють  над створенням громадської організації "Майстерня добробуту", удосконалюємо знання по написанню грантових заявок, – розповідає Ольга Бєлоус, спеціаліст відділу інфраструктури Остриківської ОТГ. – Майже на кожному заході Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою", присутні представники нашої громади. Бо це не тільки пояснення експертів, як правильно що зробити, це і обмін досвідом між громадами – яких помилок припустилися, як вирішили проблему, як краще зробити. До того ж це і змога дізнатися про підрядників робіт, які надавали б професійні, якісні послуги, адже їх не так просто знайти. Обмінюємось контактами, порадами".

Розповідають, що і жителі більше долучаються до життя громади: "Запитуємо їх, чого б хотіли, проводимо анкетування з проблем, що хвилюють, приходять на зустрічі в колективах, висловлюються, пропонують".

Реформа освіти

Cьогодні обговорюють створення опорної школи. Обумовлюють це необхідністю оптимізації. В одній із шкіл, наприклад, відсутні третій, п’ятий і сьомий класи, а в першому навчаються лише п’ятеро дітей. Нині в Остриківській ОТГ функціонує чотири навчальні заклади: одна школа – І-ІІІ ступеню, навчально-виховний комплекс, одна школа І-ІІ ступеню і один дошкільний навчальний заклад, у якому перебуває 21 дитина з території громади й 11 з Токмака. Проблем з підвозом дітей до школи, переконують, не буде. Адже шкільний автобус купили завдяки субвенції на розвиток інфраструктури і коштам обласного бюджету в 2017 році, ще один автобус придбали за власні кошти.

Плани

У планах – покращити екологічну ситуацію на території, насамперед вирішити проблему стихійних сміттєзвалищ. Минулого року за кошти екологічного фонду і субвенції на розвиток інфраструктури придбали сміттєвоз. Разом із Чернігівською ОТГ за договором муніципального співробітництва планують побудувати  полігон для твердих побутових відходів. Ще одним спільним проектом із суміжними громадами може стати центр надання адміністративних послуг.

За маетріалами Запорізький Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея