All-Ukrainian Network of experts and practitioners
on regional and local development

Services in regions

Editor's choice

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Show full text

Не вказано

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Show full text

Не вказано

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Show full text

Не вказано

Partners

 
 
  • УАРОР

    Ukrainian Association of Rayon and Regional Councils

  • АМУ

    Association of Ukrainian Cities

  • ВАССР

    All-Ukrainian Association of Village and Settlement Councils

  • Мінрегіон

    Ministry of Regional Development, Construction and Housing and Communal Services of Ukraine

  • komsamovr

    Secretariate of Committee on State Building, Regional Policy and Local Self-Government of the Verkhovna Rada of Ukraine

  • www.narda.org.ua

    National Association of Regional Development Agencies

  • www.coe.kiev.ua

    Office of the Representative of the Secretary General in Ukraine

  • DESPRO

    Swiss-Ukrainian project «Decentralization Support in Ukraine» DESPRO

  • ІГС

    Civil Society Institute

  • АММУ

    Association of Small Towns of Ukraine

  • НАДУ

    National Academy for Public Administration under the President of Ukraine

  • Відродження

    Program Initiatives «Democratic Practice» of International Renaissance Foundation

  • УНЦПД

    Ukrainian Center for Independent Political Research

  • ЦППР

    Centre of Policy and Legal Reform

  • Мережа центрів

    Public Union Network of legal information and consultation

  • НАСДСУ

    National Association of Agricultural Advisory Services of Ukraine

  • Ресурсний центр

    Center for Knowledge Management «Resource Center for Sustainable Local Development»

В Україні створили перші симулятори бюджету ОТГ, школи та медичного закладу

04.06.2019

В Україні створили перші симулятори бюджету об’єднаної територіальної громади, бюджету школи та медичного закладу. Це онлайн-інструменти, подібні до симулятора державного бюджету. Пілотну версію створили для бюджету Царичанської ОТГ (Дніпропетровська область). Над проектом працювали CASE Україна, за підтримки Програми DOBRE та Бюро з питань демократії прав людини та праці державного департаменту США.

 

У симуляторі бюджету ОТГ є розділи «дохідна частина», «видаткова частина» та «проектні пропозиції.

«Ми взяли основні напрямки видатків Царичанської ОТГ: освіта, медицина, адміністративна діяльність, культура й спорт. Керівництву громади буде цікаво звітувати у доступному вигляді про наявні ресурси, а люди, не маючи спеціальних знань, можуть подивитися, які є можливості і обмеження. Люди можуть відобразити свої побажання щодо того як розпорядитися наявними коштами. Єдина вимога – видатки повинні відповідати наявним ресурсам. Після того людина натискає кнопку «ухвалити бюджет» і бачить результати того, що обрала», – розповів Дмитро Боярчук, виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень «CASE Ukraine», на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Користувачі симулятора можуть заходити у розділи окремих інституцій, дивитися, скільки на них витрачається коштів і на що саме, коригувати загальний розмір видатків, вносити зміни в межах одного напрямку (наприклад, кількість дітей на 1 вчителя у школі).

У розділі «проектні пропозиції» користувачі можуть подавати реальні пропозиції – наприклад, щодо  ремонту певного відрізку дороги у громаді. «У програмі закладена усереднена вартість ремонту доріг, і людина одразу бачить, скільки це коштує. І якщо людина пропонує ремонт на 20 мільйонів гривень – треба зрозуміти, звідки ці кошти взяти. […] Пропозиції проходять модерацію і, якщо вони реалістичні для виконання – потрапляють на обговорення. Люди можуть їх бачити і коментувати», – розповів Дмитро Боярчук.

Інструмент особливо актуальний у зв’язку з тим, що внаслідок децентралізації місцеві бюджети почали отримувати набагато більше повноважень і коштів. Це створює і нові виклики, і нові можливості.

«Це ефективний інструмент і для депутатів місцевих рад, які не всі достатньо розуміють бюджетний процес. І, наприклад, можуть побачити, що якщо збільшити видатки на заробітну плату вчителів – наскільки збільшується дефіцит бюджету. Таке розуміння потрібне на всіх щаблях місцевого самоврядування. А місцеві жителі мають розуміти, на що спрямовуються кошти, і мати можливість впливати на бюджет», – зазначив Ігор Онищук, експерт проектного офісу секторальної децентралізації Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

З часу створення Царичанської громади, її бюджет зріс у 4 рази і зараз становить 115 мільйонів гривень. Із них 55 мільйонів – власні доходи.

«Ми ставимо за мету зробити своїх мешканців господарями на своїй території. Для цього вони повинні розуміти, як працює система – як надходять кошти, хто здійснює розподіл. Бюджетний симулятор допоможе це зробити. За короткий час роботи симулятора ми маємо вже понад 50 поданих пропозицій, найбільш підтримувані – беремо у роботу», – каже Ірина Смоляга, заступниця голови Царичанської ОТГ.  У громаді симулятор презентували ще у 2018 році, у період, коли формувався бюджет на 2019 рік. Частину проектів вже реалізували.

Бюджетні симулятори школи і медичного закладу – розроблені також для Царичанської громади – дозволяють побачити розподіл видатків у межах однієї конкретної установи. Ці видатки можна порівнювати з показниками інших шкіл. Щодо кожної статті видатків користувачі можуть коментувати й надсилати запити на додаткову інформацію. Інформація у базі даних буде регулярно оновлюватися. «Ми очікуємо, що шефство над окремими закладами візьмуть певні громадські активісти, і часові затрати для цієї роботи будуть мінімальними», – каже Дмитро Боярчук.

Після вдосконалення пілотного проекту інструмент планують поширити ще на 10 об’єднаних громад.

 

За матеріалами uacrisis.org