All-Ukrainian Network of experts and practitioners
on regional and local development

Services in regions

Editor's choice

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Show full text

Не вказано

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Show full text

Не вказано

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Show full text

Не вказано

Partners

 
 
  • УАРОР

    Ukrainian Association of Rayon and Regional Councils

  • АМУ

    Association of Ukrainian Cities

  • ВАССР

    All-Ukrainian Association of Village and Settlement Councils

  • Мінрегіон

    Ministry of Regional Development, Construction and Housing and Communal Services of Ukraine

  • komsamovr

    Secretariate of Committee on State Building, Regional Policy and Local Self-Government of the Verkhovna Rada of Ukraine

  • www.narda.org.ua

    National Association of Regional Development Agencies

  • www.coe.kiev.ua

    Office of the Representative of the Secretary General in Ukraine

  • DESPRO

    Swiss-Ukrainian project «Decentralization Support in Ukraine» DESPRO

  • ІГС

    Civil Society Institute

  • АММУ

    Association of Small Towns of Ukraine

  • НАДУ

    National Academy for Public Administration under the President of Ukraine

  • Відродження

    Program Initiatives «Democratic Practice» of International Renaissance Foundation

  • УНЦПД

    Ukrainian Center for Independent Political Research

  • ЦППР

    Centre of Policy and Legal Reform

  • Мережа центрів

    Public Union Network of legal information and consultation

  • НАСДСУ

    National Association of Agricultural Advisory Services of Ukraine

  • Ресурсний центр

    Center for Knowledge Management «Resource Center for Sustainable Local Development»

Як децентралізація змінює життя: історія лікаря з окупованих територій та амбулаторії Кіптівської ОТГ

08.08.2019

Костянтин Коломієць разом із родиною переїхали до Чернігівської області з тимчасово окупованих територій, коли зрозуміли, що працювати і жити там неможливо. Спочатку гостювали у друзів в селі Козелецького району, а потім перебралися до Чернігова. Костянтин Іванович і його дружина продовжували працювати у медичній сфері, донька вчилася в університеті. Знімали квартиру за великі гроші. І всі в родині розуміли, що потрібно шукати щось інше, більш перспективне та довгострокове.

У Кіптівській об’єднаній територіальній громаді, що на Чернігівщині, у серпні 2018 року до дня Незалежності відкрили амбулаторію загальної сімейної практики. Проект передбачав окрім лікувальних кабінетів квартиру для лікаря, а також автомобіль.

Кіптівській сільський голова Володимир Кучма тоді сказав: "У нас у громаді нема фахівця, який би очолив лікарську амбулаторію, а от умови створені належні, а тому ми із нетерпінням чекаємо на лікаря". Його процитували декілька місцевих видань.

Цю новину прочитав Костянтин Коломієць і вирішив запропонувати громаді свої послуги.

"Ми з дружиною вирішили, що потрібно шукати більш стабільну роботу, можливо, не в Чернігові. І тут бачу виходить стаття "У нову амбулаторію і нову трикімнатну квартиру Кіптівська ОТГ шукає сімейного лікаря". Подзвонив, питаю: "Знайшли лікаря?". Відповіли, що ні. Зателефонував голові, зустрілися, поспілкувалися. І все. Він сказав: "Приїжджай. Немає питань, будемо працювати". Тут є квартира при амбулаторії. Це теж вирішувало багато питань. Не винаймати його все життя", – розповідає Костянтин Коломієць.

Про медичну систему в Кіптівській ОТГ, минуле лікаря швидкої та перспективи покращення медичних послуг у сільській місцевості мова йшла під час зустрічі Оксани Стельмах, радниці з комунікацій Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, з Костятином Коломійцем, завідувачем амбулаторії загальної практики сімейної медицини Кіптівської сільської амбулаторії.

У Кіптівській громаді проживає біля 3200 жителів. Станом на 1 липня декларації з лікарем сімейної практики підписали 450 пацієнтів. В ОТГ функціонує амбулаторія та п’ять ФАПів, які громада утримує за власні гроші: виплачують зарплати фельдшерам та медсестрам.

Костянтин Коломієць почав працювати у громаді з березня, з перших днів охочих укласти угоду з лікарем було багато, потім почалися городи і людей стало менше. Але ті, хто захворів або мають проблеми зі здоров’ям, продовжують підписувати декларації. 

Пацієнти в амбулаторії можуть отримати консультацію сімейного лікаря, рецепт на ліки, тут можуть виміряти тиск та зробити кардіограму, поставити крапельниці, зробити щеплення та уколи. Є кабінет фізіотерапії та два ліжка денного стаціонару. У віддалених від центральної садиби селах Костянтин Іванович проводить виїзні прийоми та консультації згідно з графіком.

"За невідкладною допомогою люди не часто звертаються, за перші місяці було не більше двох випадків, щоб ми викликали швидку", – розповідає Костянтин Іванович. Його попередній досвід роботи на "швидкій" та завідувача сімейної амбулаторії дозволяє йому впевнено надавати медичну допомогу у будь-яких ситуаціях.

"Я закінчив інститут за фахом педіатрія. Далі була мультидисциплінарна професія – лікар швидкої допомоги. Мені як лікарю, який працював з дітьми, було цікаво попрактикувати медицину у дорослих. Бо є ж нюанси. Потім були курси з невідкладної терапії. Після кількох років чергувань на "швидкій" не залишилося таємниць. Мені доводилося багато чого робити. І пункцію легень, і тромболізіз, коли людину лікували від інфаркту, інша невідкладна допомога. Потім повернувся в педіатрію. І тепер знову практикую в сімейній медицині", – ділиться Костянтин Іванович.

Плече на новому місці йому підставила і родина. Дружина лікаря за фахом медсестра, теж працює разом із ним. Громада забезпечила житлом. Зарплата залежить від кількості підписаних декларацій та пацієнтів. Тож життя на новому місці потроху налагоджується і можна думати про майбутнє.

Медичний заклад обладнаний визначеним набором інструментів та устаткуванням, законодавством встановлений табель оснащення амбулаторії і йому потрібно відповідати. Тому громада докладає всіх зусиль, щоб відповідати вимогам. Тут працюють над забезпеченням жителів якісними медичними послугами.

Люди у громаді лікарем задоволені.

"Це дуже добре, що у нас відкрилася ця лікарня. Є людині куди звернутися. І крапельниці поставлять, і ліки випишуть, і аптека тут працює. І лікарі, що приїхали добрі. Це ж і турбота сільської ради", – говорить Ганна Ганяйло, жителька Кіптівської ОТГ.

За матеріалами Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування