All-Ukrainian Network of experts and practitioners
on regional and local development

Services in regions

Editor's choice

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Show full text

Не вказано

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Show full text

Не вказано

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Show full text

Не вказано

Partners

 
 
  • УАРОР

    Ukrainian Association of Rayon and Regional Councils

  • АМУ

    Association of Ukrainian Cities

  • ВАССР

    All-Ukrainian Association of Village and Settlement Councils

  • Мінрегіон

    Ministry of Regional Development, Construction and Housing and Communal Services of Ukraine

  • komsamovr

    Secretariate of Committee on State Building, Regional Policy and Local Self-Government of the Verkhovna Rada of Ukraine

  • www.narda.org.ua

    National Association of Regional Development Agencies

  • www.coe.kiev.ua

    Office of the Representative of the Secretary General in Ukraine

  • DESPRO

    Swiss-Ukrainian project «Decentralization Support in Ukraine» DESPRO

  • ІГС

    Civil Society Institute

  • АММУ

    Association of Small Towns of Ukraine

  • НАДУ

    National Academy for Public Administration under the President of Ukraine

  • Відродження

    Program Initiatives «Democratic Practice» of International Renaissance Foundation

  • УНЦПД

    Ukrainian Center for Independent Political Research

  • ЦППР

    Centre of Policy and Legal Reform

  • Мережа центрів

    Public Union Network of legal information and consultation

  • НАСДСУ

    National Association of Agricultural Advisory Services of Ukraine

  • Ресурсний центр

    Center for Knowledge Management «Resource Center for Sustainable Local Development»

Якісні дороги, водо- та електропостачання, нова українська школа та сучасна медицина, - Президент про стандарти якості життя в ОТГ

06.03.2019

Президент Петро Порошенко переконаний, що початок розвитку об’єднаних територіальних громад має продовжуватись у забезпеченні високих стандартів якості життя мешканців цих громад. "Ці результати, які сьогодні є – це лише старт процесу. Плоди нашої роботи обов'язково будуть в майбутньому. Коли кожен житель села, міста, регіону, області на своїй власній кишені відчує, що країна розвивається, йде вперед", - сказав він на засіданні Ради регіонального розвитку Одещини.

Президент висловив слова вдячності лідерам громад за вже виконану роботу, але зазначив, що багато чого ще потрібно зробити. Він поділився власним баченням, що повинно бути в ОТГ, в місцевому самоврядуванні.

"На моє глибоке переконання, в кожній об’єднаній територіальній громаді мають бути дороги, якісні дороги. Нагадаю, що за два роки митного експерименту Одещина отримала 3,1 млрд гривень на будівництво доріг, вже збудовано та відремонтовано 455 км доріг", - зазначив він.

Глава держави підкреслив важливість забезпечення якісного водопостачання. "Ми наголошуємо на тому, що за європейськими стандартами, там де населення більше трьох тисяч мешканців, має бути центральне водопостачання. І це наш обов’язок, це наш стандарт", - зазначив Петро Порошенко.

За його словами, громади також мають бути забезпечені якісною електрикою, тому що в деяких селах через неякісні електромережі досі існують перебої в електропостачанні.

"Школа за новими стандартами, як інфраструктурно, так і концептуально школа має бути новою. І ми почали реалізовувати цей проект", - назвав наступний напрямок розвитку громад Президент. "Я радий, що у нас вже є більше 500 шкіл в ОТГ, що  відповідають стандартам нової української школи. Це – не витрати з бюджету, це – інвестиції в майбутнє", - зазначив Петро Порошенко та подякував і громадам, і вчителям, що здійснюють цю реформу.

Президент також особливо підкреслив важливість надання якісних медичних послуг. "Нагадаю, що ми запустили реформу сільської медицини. За гроші, що ми конфіскували в Януковича, будуємо амбулаторії в ОТГ з телемедициною. До речі, дехто скептично оцінює шанси на впровадження телемедицини в ОТГ. Але через рік давайте ми оцінимо – хто був правий",- зауважив він.

Петро Порошенко наголосив на важливості повсюдного забезпечення доступу до Інтернету. "Не може працювати об’єднана громада, село, якщо в керівництва ОТГ, в пожежній частині, в школі немає Інтернету. Ми почали нову програму "Де світло - там Інтернет". Чому? Тому що в кожній сім'ї має бути Інтернет. Не має бути села, де немає Інтернету. Тому що це можливість для інтелектуального  розвитку, для набуття нових знань. Це кваліфікація 21 століття", - сказав Президент.

За його словами, важливим також для розвитку громад є і розвиток туризму, особливо агротуризму в селах і ОТГ, бо це дасть можливості розвивати мінітуризм, гестхаузи, тощо.

"Одеська область може багато що запропонувати туристам. Серед проектів на наступні три роки, ще раз наголошую, бачу модернізацію Одеського аеропорту. Це справді важливий і для України, і для Одещини проект. А ще бачимо, що туризм – це ресурс для нової якості життя громади, як це відбувається у Вилково, де громада проводить модернізацію міської каналізації", - сказав Глава держави.

"Ось це, я думаю, ті компоненти, які повинні бути в усіх ОТГ", - резюмував Петро Порошенко.

За матеріалами www.president.gov.ua