All-Ukrainian Network of experts and practitioners
on regional and local development

Services in regions

Editor's choice

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Show full text

Не вказано

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Show full text

Не вказано

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Show full text

Не вказано

Partners

 
 
  • УАРОР

    Ukrainian Association of Rayon and Regional Councils

  • АМУ

    Association of Ukrainian Cities

  • ВАССР

    All-Ukrainian Association of Village and Settlement Councils

  • Мінрегіон

    Ministry of Regional Development, Construction and Housing and Communal Services of Ukraine

  • komsamovr

    Secretariate of Committee on State Building, Regional Policy and Local Self-Government of the Verkhovna Rada of Ukraine

  • www.narda.org.ua

    National Association of Regional Development Agencies

  • www.coe.kiev.ua

    Office of the Representative of the Secretary General in Ukraine

  • DESPRO

    Swiss-Ukrainian project «Decentralization Support in Ukraine» DESPRO

  • ІГС

    Civil Society Institute

  • АММУ

    Association of Small Towns of Ukraine

  • НАДУ

    National Academy for Public Administration under the President of Ukraine

  • Відродження

    Program Initiatives «Democratic Practice» of International Renaissance Foundation

  • УНЦПД

    Ukrainian Center for Independent Political Research

  • ЦППР

    Centre of Policy and Legal Reform

  • Мережа центрів

    Public Union Network of legal information and consultation

  • НАСДСУ

    National Association of Agricultural Advisory Services of Ukraine

  • Ресурсний центр

    Center for Knowledge Management «Resource Center for Sustainable Local Development»

Успіхи децентралізації: досвід Княгининівської ОТГ

29.11.2018

Майже два роки тому на Волині створено Княгининівську об’єднану територіальну громаду. Зміни в житті відчутні настільки, що нині її називають маленькою Європою. Все це стало можливим завдяки реформі децентралізації, яку ще в 2014 році започаткував Президент України Петро Порошенко. Тож про здобутки та плани на майбутнє розповіла голова Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб сьогодні, 29 листопада 2018 року, під час засідання Ради регіонального розвитку Волинської області.

За її словами, до складу Княгининівсьвої об’єднаної територіальної громади входить 9 населених пунктів та фактично проживає понад 12 тис. населення. За час існування громади вже вдалося зробити чимало. Зокрема, гордістю ОТГ без перебільшення є стадіон в селі Княгининок, побудований у 2018 році. Між іншим, його відзначив навіть Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Як результат, увагу місцевої молоді вдалося привернути до спорту. В той же час, стикнулися з іншою проблемою – стадіон вже не вміщає всіх охочих. Тож серед планів на 2019 рік – будівництво нових об’єктів спортивної інфраструктури в селах Рокині та Милуші.

Ще один напрям роботи голови Княгининівської ОТГ – екологічний. Тим паче, що на території громади, поблизу села Брище, розташований полігон твердих побутових відходів. Аби й надалі не забруднювати навколишнє середовище, працюють над проектом будівництва сміттєпереробного заводу. Серед потенційних інвесторів – голландська фірма. Перепоною ж для створення заводу Олена Твердохліб називає недосконале екологічне законодавство, над змінами до якого нині працюють у Верховній Раді України. Окрім того, громада вже придбала для власних потреб сміттєвоз, створюють майданчики для роздільного збору сміття, а також активно проводять роз’яснювальну роботу серед населення.

Поруч із тим, за два останні роки активно ремонтували заклади освіти та культури, що розташовані в ОТГ, а також облаштовували інфраструктуру. Нині триває перехід закладів бюджетної сфери на альтернативні види палива тощо.

Нагадаємо, що Княгинінівська ОТГ – одна з чотирьох громад України, яка брала участь в телевізійному проекті "Громада на мільйон".

– Ми дуже активна громада! Ми відкриті, ми прозорі. Все про нас можна побачити в Інтернеті. Саме завдяки участі в проекті "Громада на мільйон" вдалося підняти місцевих жителів. Пасивність, яка була в 2015 році, зневіра в житті, в цікавому розвитку громади, зникла. На сьогодні жителі стали надзвичайно активними. Ми постійно спілкуємося завдяки новітнім технологіям. Голова стала доступною не лише в кабінеті, а й в Інтернеті та телефоні, – наголошує Олена Твердохліб.

Що ж стосується планів на 2019 рік, то серед пріоритетів – екологія та дороги, будівництво водопроводів та подальше сортування сміття. Окрім того, початок будівництва дошкільного навчального закладу в с. Зміїнець на 160 дітей, створення сільського ринку в с. Княгининок.

Глобальне завдання, яке ставить перед собою голова ОТГ, - створення нових робочих місць. Тому в перспективі – будівництво заводу по шовковій заморозці ягід на 300 працюючих та підприємства з виробництва туалетного паперу.

– Ми на два роки розпланували стратегію розвитку громади, якої чітко дотримуємося. Маленькою Європою ми вже стали, тепер в нас інший щабель: щоб кожен житель громади відчував себе в безпеці, щоб він мав робоче місце, щоб він їздив за кордон лише відпочивати. І щиро запрошую до нас в гості, – підсумувала голова Княгининівської ОТГ.

Слід зазначити, що захід такого формату проводять вперше на Волині. Його ініціатором став Президент України Петро Порошенко, який під час Ради регіонального розвитку доручив представникам  регіональної влади розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки. Відтак, у Луцьку на засіданні Волинської Ради регіонального розвитку під керівництвом голови облдержадміністрації Олександра Савченка обговорили досягнення за останні кілька років та перспективи розвитку майбутнього області.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

За матеріалами www.voladm.gov.ua