All-Ukrainian Network of experts and practitioners
on regional and local development

Services in regions

Editor's choice

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Show full text

Не вказано

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Show full text

Не вказано

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Show full text

Не вказано

Partners

 
 
  • УАРОР

    Ukrainian Association of Rayon and Regional Councils

  • АМУ

    Association of Ukrainian Cities

  • ВАССР

    All-Ukrainian Association of Village and Settlement Councils

  • Мінрегіон

    Ministry of Regional Development, Construction and Housing and Communal Services of Ukraine

  • komsamovr

    Secretariate of Committee on State Building, Regional Policy and Local Self-Government of the Verkhovna Rada of Ukraine

  • www.narda.org.ua

    National Association of Regional Development Agencies

  • www.coe.kiev.ua

    Office of the Representative of the Secretary General in Ukraine

  • DESPRO

    Swiss-Ukrainian project «Decentralization Support in Ukraine» DESPRO

  • ІГС

    Civil Society Institute

  • АММУ

    Association of Small Towns of Ukraine

  • НАДУ

    National Academy for Public Administration under the President of Ukraine

  • Відродження

    Program Initiatives «Democratic Practice» of International Renaissance Foundation

  • УНЦПД

    Ukrainian Center for Independent Political Research

  • ЦППР

    Centre of Policy and Legal Reform

  • Мережа центрів

    Public Union Network of legal information and consultation

  • НАСДСУ

    National Association of Agricultural Advisory Services of Ukraine

  • Ресурсний центр

    Center for Knowledge Management «Resource Center for Sustainable Local Development»

Закони про медичну реформу та сільську медицину будуть підписані найближчим часом – Президент

07.12.2017
Президент Петро Порошенко на нараді з медиками Львівщини подякував ініціативній групі, яка у дуже кроткий термін розробила і концепцію, і проект Закону України "Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості", а також народним депутатам, які проголосували за цей документ. Глава держави наголосив, що підпише Закони про медичну реформу та якість сільської медицини найближчим часом.

Президент звернувся до присутніх на нараді з проханням відповідального ставлення до сільської медицини з боку керівників усіх рівнів. "Щоб ми були однією командою", - додав Петро Порошенко.

Глава держави зазначив, що вирішив сьогодні не підписувати Закон про сільську медицину, як планувалося. "Тому, що це може бути неправильно інтерпретовано – що ми підписуємо сільську медицину (Закон – ред.), і не підписуємо медичну реформу (Закон – ред.). І найближчим часом буде підписано обидва Закони разом. Сподіваюсь, що це буде правильний мессидж суспільству", - зазначив Президент.

Петро Порошенко наголосив, що необхідно роз’яснювати наскільки ці зміни важливі і не дати нікому можливості уповільнити процес, забалакати і забюрократизувати. "Не хочу, щоб ми витратили гроші, побудували фельдшерсько-акушерський пункти і на цьому зупинились. Якщо не буде телемедицини, професійних лікарів, не буде працювати система, не буде обладнання, і ця "компанійщина" закінчиться через рік – то я не хочу до цього братися", - підкреслив Президент.

Він зауважив, що зробить все можливе, щоб українські лікарі відчували себе елітою суспільства.

Глава держави звернувся з проханням до медиків допомогти в цьому процесі. За словами Президента, 80% фельдшерсько-акушерських пунктів по Україні потребують доукомплектації, ще 10% - не існує. Петро Порошенко зазначив, що третина населення проживає у сільській місцевості і де-факто за останні 2-3 роки вони були позбавлені якісної медичної допомоги.

За його словами, лідери країн Євросоюзу та Сполучених Штатів Америки висловили готовність бути партнерами України у питанні якнайшвидшого запровадження сільської медицини. "Я вважаю, що ми маємо якнайшвидше розпочати цей процес. Це вкрай важливо", - додав він.

Президент також наголосив, що кошти, вкрадені представниками попередньої влади в українського народу та повернуті до Державного бюджету України завдяки зусиллям Генпрокуратури, в першу чергу мають бути спрямовані на проект сільської медицини. "Це не просто будівництво нових фельдшерсько-акушерських пунктів. Це затвердження мінімального обсягу обладнання, яке має бути у кожному селі, умови для перебування там лікаря або представника середнього медичного персоналу, який зможе зробити всі необхідні аналізи на цьому обладнанні", - сказав він та додав, що це дозволить зберегти "золоті години" для встановлення діагнозу та призначення необхідного лікування. Крім того, у кожному сільському ФАПі має бути автомобіль, який за необхідності зможе доставити пацієнта у лікарню.

"Ми значно підвищимо рівень медичного захисту і медичних послуг для 14-15 млн. українців, які живуть у сільській місцевості", - сказав Президент.

Президент також підкреслив, що 4 млрд грн., виділені на сільську медицину в цьому році перейдуть на наступний рік, також в бюджеті наступного року передбачать 1 або 2 млрд грн. на ці цілі.

Він також наголосив на важливості якомога швидше зробити доступним для усіх громадян України, а особливо мешканців сільської місцевості широкосмуговий високошвидкісний Інтернет, який забезпечить роботу нової послуги – телемедицини.

За матеріалами www.president.gov.ua