Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Бездрицька ОТГ: досвід вирішення проблем, з якими зіштовхнулась громада

27.12.2017
Бездрицька та Токарівська сільські ради Сумського району вирішили об’єднати зусилля та "йти по життю разом". За словами голови Бездрицької ОТГ Олександра Маркіна, за півтора року роботи у громаді відбулося багато змін, вдалося вирішити більшість раніше не вирішуваних питань

На початку створення громади, розповів керівник Бездрицької ОТГ, люди боялися оптимізації дитячих садків, шкіл та медичних закладів. Але ОТГ залишила на своєму балансі всі установи, які отримала у спадок від Сумської районної ради, – 4 заклади освіти, 2 амбулаторії загальної практики та медицини, 3 заклади культури. Всі вони продовжили свою роботу тим же складом працівників, що і до об’єднання. Більше того, громада робить все можливе для їх модернізації.

Так, у Бездрицькій ЗОШ за рахунок коштів ДФРР цьогоріч були замінені вікна та двері, утеплений та розфарбований фасад. Бездрицький дитсадок теж повністю реконструювали – комплексно утеплили та розфарбували за рахунок місцевого бюджету. Вже виготовлені проекти щодо комплексного утеплення і реконструкції Токарівської ЗОШ та ДНЗ. Роботи розпочнуться у 2018 році.

Первинна медична ланка у громаді укомплектована – функціонує 2 амбулаторії загальної практики сімейної медицини: Токарівська та Бездрицька. Покращувати надання медичних послуг громада почне з будівництва нового закладу – Бездрицької амбулаторії, яка наразі функціонує на базі приміщення, якому майже 100 років. Місце для будівництва вже визначено.

У наступному році планується комплексне утеплення та реконструкція Токарівської амбулаторії, відповідна документація вже розроблена. Вторинну медичну допомогу мешканці громади отримують за рахунок субвенцій перерахованих у Сумську районну клінічну лікарню.

Кадрова проблема в громаді відсутня, зазначив керівник ОТГ. Необхідна кількість фахівців працює і в Токарях, і в Бездрику.

У 2017 році за рахунок коштів розвитку інфраструктури  відремонтовано дорожнє покриття  відрізку дороги Суми-Токарі-Битиця та три дороги в селі Бездрик.

Проблемне питання незадовільної якості питної води в селі Токарі громада планує вирішити за рахунок підключення водогонів села Токарі до Токарівського водозабору міста Суми. До 2017 року село Бездрик на 90% мало централізовану подачу води, окрім двох вулиць, на які вже виготовлено проектно-кошторисну документацію та розпочато роботи.

Сплата ПДФО за місцем роботи, а не в громаді – проблема усіх громад, які географічно розташовані поблизу центрів обласного значення. Близько 500 мешканців громади працюють в місті Суми, за підрахунками майже 4 млн. гривень надходжень втрачає ОТГ. І на додачу витрачає кошти місцевого бюджету на надання освітянських та медичних послуг родинам, які працюють за межами громади. На думку Олександра Маркіна, цю проблему можна вирішити за рахунок створення нових робочих місць та покращення якості умов праці, внесенням змін до Бюджетного Кодексу або шляхом укладання угоди про співробітництво з територіальною громадою міста Суми.

Бездрицька ОТГ поки що відклала питання створення ЦНАПу. Мешканці громади отримують всі послуги в районному ЦНАПі за рахунок субвенцій – це інший бік медалі географічного розташування громади поблизу міста.

Подібна ситуація і з Центром безпеки громади. Обслуговує територію Бездрицької ОТГ Сумський районний підрозділ ДСНС та ДСНС загін ПАТ "Сумихімпром". Над створенням "мініцентру безпеки" – відділу поліції громада працює спільно з місцевим агровиробником, вже знайдено потрібне приміщення, планується закупівля необхідного матеріально-технічного оснащення.  А поки в громаді патрулює загін самооборони, який, за потреби, чергує і вночі. Загін працює офіційно, посвідчення членів зареєстровані в поліції.

Співпрацює громада з 3 громадами Сумського району Нижньосироватською, Хотінською та Миколаївською, але поки що "неофіційно". Як зазначив Олександр Маркін, беручи до уваги досвід Недригайлівської та Краснопільської ОТГ, які уклали договір про міжмуніципальне співробітництво, і розділили між собою видатки на виготовлення проектно-кошторисної документації, вже є думки щодо укладання подібної угоди зі своїми громадами-партнерами з юридичною допомогою Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування.

На наступний рік Бездрицька ОТГ має бюджет розвитку у сумі близько 5,5млн. гривень. Окрім зазначених проектів, планує виготовлення детальних планів територій сіл Бездрик та Токарі.

За матеріалами sm.gov.ua