Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Держенергоефективності об'єднало регіони України у питанні широкого впровадження енергоефективних заходів та утеплення житла

Сергій Савчук
Голова Держенергоефективності

Запроваджена ще у жовтні 2014 року, завдяки активним зусиллям Держ-енергоефективності, Урядова програма з енергоефективності або так звана програма «теплих» кредитів засвідчила свою затребуваність серед населення. Доказ цього – невпинно зростаючий попит родин на державну безповоротну фінансову допомогу при утепленні житла та переході на альтернативне опалення.

Секрет успіху програми простий і полягає у покладеному в її основу європейському механізмі співфінансування енергоефективних заходів. За умовами програми Уряд відшкодовує частину суми «теплого» кредиту, таким чином, знімаючи фінансове навантаження з домогосподарства, яке впроваджує зазвичай недешеві заходи з економії енергоресурсів.

За ініціативи Держенергоефективно-сті було побудовано абсолютно нову ефективну систему взаємодії із місцевими органами влади у сфері енергомодернізації житлових будинків. Так, Агентство ініціювало підписання стратегічних документів довгострокової співпраці між Держенергоефективності та місцевими органами влади (облдержадміністраціями, обл-радами, міськрадами) – Меморандумів про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків.

25 регіонів підписали Меморандум про намір відшкодувати частину суми/відсоткової ставки за «теплими» кредитами

Вже на початку 2015 року Держенергоефективності почало опрацьовувати питання надання ще більшої фінансової допомоги на утеплення житла всім, хто цього потребує. Виникла ідея запровадження додаткового механізму зниження відсоткових ставок за «теплими» кредитами. Для цього була необхідна підтримка місцевої влади та громад.

Держенергоефективності залучило всіх керівників місцевих органів влади (облдержадміністрацій, облрад, міськрад) до такої співпраці, підписавши 25 чотиристоронніх Меморандуми. Важливо, що Меморандуми стали не звичайною декларацією, а детальними планами заходів з чітко визначеними завданнями між сторонами. Місцева влада почала долучатися до надання фізичним особам, представникам ОСББ та ЖБК компенсації частини суми і відсотків за «теплими» кредитами з місцевих бюджетів. У результаті у 2015 році вдалося запустити 81 місцеву програму у 19 регіонах України. За такими програмами було виділено 34 млн грн, з яких 14 млн грн відшкодовано 13 тис. домогосподарствам. Головне те, що родини змогли отримати подвійну компенсацію своїх витрат на енергоефективні заходи. Механізм співфінансування енергоефективних заходів – з державного, обласного чи місцевого бюджетів – дає змогу населенню швидко провести енергомодернізацію житла з мінімальними власними капіталовкладеннями і в результаті отримати зменшені комунальні рахунки.

На досягнутих результатах ми не зупинилися. Завдяки ініційованій у 2015 році тісній спів-праці Держенергоефективності та місцевої влади, активній двосторонній взаємодії, постійному діалогу та консультаціям, 2016 рік став проривним у запровадженні місцевих програм додаткової фінансової допомоги населенню на впровадження енергоефективних заходів.

У 2016 році було розроблено та прийнято вже 216 місцевих програм. Це у 2,7 разів більше ніж у 2015 році. Також більше ніж у 2 рази збільшився обсяг коштів, передбачених у місцевих бюджетах на їх реалізацію: у 2015 році було виділено 34 млн грн, а у 2016 році – вже 71 млн грн.

Один з головних показників успішності ініціативи Держенергоефективності щодо залучення місцевих бюджетів до додаткового відшкодування за «теплими» кредитами є те, що у 2016 році місцева влада надала населенню та ОСББ 45 млн грн компенсації відсотків чи суми «теплих» кредитів. Це у 3,2 рази більше ніж у 2015 році. Таким чином близько 50 тисяч сімей-учасників Урядової програми, скориставшись місцевими програмами, змогли в рази вигідніше утеплити своє житло.

Як бачимо, активність та відповідальність органів місцевого самоврядування у питаннях енергозбереження зростає на користь громадян. Завдяки збільшенню кількості впроваджених програм більша кількість сімей змогла скористатися подвійною (а інколи й потрійною) фінансовою допомогою на утеплення: Урядовою та місцевою (обласною, міською, районною).

2017 рік не став виключенням. Навпаки, сьогодні спостерігаємо ще більшу активність місцевих громад у запровадженні програм додаткового здешевлення «теплих» кредитів. У 2017 році вже прийнято 277 місцевих програм, у тому числі: 23 обласні, 158 районних, 96 міських. На реалізацію у цьому році 111 програм (16 обласних, 45 районних, 50 міських) вже виділено 89 млн грн. Вже за січень-березень поточного року здійснено перше відшкодування населенню з місцевих бюджетів на суму 12,9 млн грн.

За три роки співпраці з місцевими громадами ми побачили ефективність інтеграції Урядової програми «теплих» кредитів з такими ж місцевими.

Темпи прийняття таких програм та виділення фінансування вкотре доводять налагоджену продуктивну роботу Агентства із місцевими громадами. Цьому також сприяють постійні консультації, зустрічі, інформаційно-роз’яснювальні семінари та ряд інших заходів. Очікуємо, що у 2017 році буде діяти щонайменше 300 місцевих програм, за якими українці зможуть отримати відшкодування частини відсотків чи суми за «теплими» кредитами.

Участь українських родин як в Урядовій, так і в місцевій програмах «теплих» кредитів – це унікальна можливість отримати подвійну, а інколи й потрійну безповоротну фінансову допомогу на енергоефективні заходи. Також це нагода вдвічі і навіть втричі заощадити при утепленні житла. Спочатку завдяки відшкодуванню витрат як з державного, так і з місцевих бюджетів вдається значно зекономити при придбанні необхідних матеріалів та обладнання. Згодом після реалізованих заходів на учасників програми очікує економія на комунальних платежах.

Держенергоефективності знає вже чимало таких успішних історій утеплення житла.

Наприклад, ОСББ «Злагода» міста Харкова взяло участь у програмі та отримало потрійну фінансову допомогу. Залучивши 231 тис. грн на встановлення ІТП, держава повернула 92 тис. грн, область – 46 тис. грн, місто – 47 тис. грн.

Витрати ОСББ склали лише 46 тис. грн. Фактично ОСББ придбало ІТП за 20% від його ринкової вартості.

Завдяки потрійній допомозі від держави, ОСББ швидко виплатило «теплий» кредит і за період жовтень-листопад 2016 року зекономило 51 тис. грн. Встановлення ІТП окупилося за 2 місяці. Крім цього, ІТП дозволило будинку контролювати подачу та споживання такого дорогого на сьогодні тепла.

Запровадження місцевих програм здешевлення «теплих» кредитів стимулювало населення та ОСББ вдруге ставати учасниками державної програми та впроваджувати вже комплексні заходи з енергоефективності. Наприклад, ОСББ «АЛЬМА-ЦЕНТР» міста Харкова спочатку залучило 360 тис. грн на утеплення будинку, з яких 46%, а саме – 168 тис. грн, повернула держава. Вдруге ОСББ скористалося програмою, встановивши ІТП на 104 тис. грн. З них з державного бюджету відшкодовано 44,6 тис. грн, з обласного – 20 тис. гривень. Тобто, встановлення ІТП обійшлося ОСББ у 39,4 тис. грн – у 2,6 разів дешевше. І найголовніше – вартість опалення 1м2 у будинку зменшилася у 3,6 разів: з 32 грн/м2 до 9 грн/м2.

Щоб полегшити доступ населення до інформації про місцеві програми, Держенергоефективності у співпраці з проектом GIZ «Створення енергетичних агентств в Україні» було розроблено та запроваджено на офіційному веб-сайті Держенергоефективності (saee.gov.ua/uk/programs/map) Інтерактивну карту місцевих програм відшкодування відсотків за «теплими» кредитами». Зайшовши на сайт Агентства, українці зможуть пересвідчитися, в яких містах, районах, областях місцева влада надає додаткову безповоротну грошову допомогу на утеплення житла, перехід на «негазові» котли, проведення різних енергоефективних заходів.

Сьогодні ми впевнено можемо заявити, що Урядова програма з енергоефективності за підтримки місцевої влади стала першим в Україні проектом національного масштабу з термомодернізації житла та стимулювання українців до енергоощадності. Впродовж останніх двох років завдяки запровадженій Урядовій програмі з енергоефективності рівень ефективного споживання енергоресурсів серед громадян значно зріс. На сьогодні більше 260 тисяч українських родин скористалися програмою та залучили понад 3,6 млрд грн на енергоефективні заходи. Завдяки їх впровадженню родини змогли зекономити енергоресурси та значно зменшити свої комунальні платежі, а також утеплити оселі та підвищити комфортні умови проживання. Уряд, зі свого боку, надав учасникам програми належне відшкодування з держбюджету на суму понад 1,3 млрд грн.

Нагадаємо, що механізм співфінансування енергоефективних заходів, покладений в основу програми, прозорий за своїм характером та зручний для населення. Учасники програми не контактують з чиновниками, не обмежені у виборі виробника чи постачальника обладнання, а відшкодування здійснюється регулярно та у максимально короткі терміни – у середньому через два місяці з моменту отримання «теплого» кредиту.

Три роки роботи Урядової та місцевих програм з енергоефективності довели: енергоощадні заходи, які українці активно впроваджують у своїх домівках, сприяють не лише підвищенню комфортності житла й зменшенню комунальних рахунків, але й розвитку українського бізнесу та внутрішнього ринку товарів і послуг.

Отже, інвестиції в енергоефективність житлового сектору важко переоцінити. З одного боку, це віддача людям у вигляді зменшених рахунків за опалення та підвищення комфорту у власних оселях, включаючи збільшення вартості житла. З іншого боку, це точка росту української економіки, коли завдяки стимулюванню енергонезалежності населення розвивається бізнес і виграють від цього всі: і люди, і місцева громада, і держава, і підприємці.

ОСББ «АЛЬМА-ЦЕНТР» (109 квартир) м. Харків, вул. Дмитріївська, буд. 5

Cтаття опублікована у часописі РЕГІОНЕТ "Стратегія розвитку" №3.