Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Децентралізація. Досвід Давидівської ОТГ для міста Винники

19.12.2017
Зважаючи на географічне розташування населених пунктів, через призму цієї ОТГ можна, в деякій мірі, проектувати майбутнє Винник. Звісно, якщо все ж таки містечко не приєднається до Львова, а створить власне об’єднання територіальних громад.   

Трішки статистики

Отож, до Давидівської об’єднаної громади увійшли 5 сільських рад: Давидівська, Винничківська, Кротошинська, Пасіки-Зубрицька та Чишківська. Загалом у складі громади є 12 сіл.Чисельність населення громади – понад 13 000 осіб, втім через те, що вона розташована просто під Львовом, у селах є багато дачних поселень, де люди не зареєстровані офіційно. Тому ймовірно, що в Давидівській ОТГ проживає близько 20 000 осіб.

Вибори тут відбулись 18 грудня минулого року, незабаром після цього у громаді обрали й старост. ГоловоюДавидівської ОТГ став Володимир Керницький, який протягом п’яти років був сільським головою Пасік-Зубрицьких. Давидівська ОТГ перша в області громада, яка зареєструвала свій статут. За останні півроку у цій громаді встигли обрати й нових старост у селах та сформували команду. Загалом, зі слів Володимира Керницького, на території ОТГ у команді працює близько 60 осіб. Втім, це число збільшуватиметься.

Вигідна географія

Найбільшою перевагою Давидівської ОТГ є її вигідне місце розташування. Більшість сіл є вздовж або поруч із трасою "Київ-Чоп" та автошляхом Н-09, що проходить територією Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей.І саме це приваблює підприємців, які, до речі, сплачують податки в Давидівську ОТГ. Відтак основним джерелом наповнення бюджету громади є надходження від підприємств.

Згідно з законодавством, 60% від суми податку на доходи фізичних осіб, які сплачують підприємства, розташовані на території об’єднаної територіальної громади, надходять саме у її бюджет.

Ріст бюджету

Станом на кінець червня 2017 року, тобто через 7 місяців після об’єднання, бюджет Давидівської ОТГ склав 53,4 млн грн. Із них майже 20 млн грн в ОТГ надійшло власне від сплати податків підприємствами.На території Давидівської об’єднаної територіальної громади розташовані аж 6 автозаправок. За словами Володимира Керницького, за півроку від них до бюджету надійшло 8 мільйонів гривень. На території ОТГ розміщені склади двох великих підприємств: "Магік" (виробництво будматеріалів) та "Сандора". Остання сплачує громаді близько 250 000 – 300 000 гривень щомісяця. Також там працює виробництво меблевої фурнітури – компанія "Блюм". Щомісяця з податку на доходи фізичних осіб підприємства ОТГ отримує близько 86 000 грн. До Давидівської ОТГ "зайшла" "Укрпошта", якій виділили 6 га землі з умовою, що вона забезпечить 2000 робочих місць.

Якщо порівняти із загальним бюджет сільських рад за 2015 та 2016 роки, то станом на сьогодні бюджет Давидівської об’єднаної територіальної громади зріс майже на 50%.

Фінансово найпотужнішою є Пасіки-Зубрицька сільська рада, на другому місці – Давидівська сільрада. Якщо у 2015 році бюджет Пасіки-Зубрицької сільради складав 7,6 млн грн, то станом на сьогодні він зріс до 17 млн грн, бюджет Давидівської сільради збільшився із 4,8 млн грн до 6,5 млн грн.

Розвиток інфраструктури

Цьогоріч за кошти громади  відремонтували дороги у Чишках та Давидові, встановили лампи для освітлення вулиць з енергозберігаючими технологіями. У селі Пасіки-Зубрицькі відкрито приватний стоматологічний кабінет із сучасним обладнанням.

Відтепер жителям Давидова не потрібно їхати в Пустомити, щоб отримати консультаційні послуги з надання субсидій. Консультант раз на тиждень приїжджає до них, як і представник Пенсійного фонду.

ОТГ провела програму оздоровлення та відпочинку дітей соціально незахищених категорій населення: 22 дитини відпочили у таборі "Лісотехнік". За півроку відбулося чимало акцій, під час яких учасники зібрали 8 тон гуманітарної допомоги в інтернати у східних прифронтових зонах.

За кошти ОТГ вдалося накрити дах у давидівській школі на 655 учнів, у садочку відремонтувати харчоблок. У планах відкриття у Давидові ще однієї групи у дитсадку. До грудня у Чишках завершиться будівництво нового садка на 75 місць. А невдовзі у цьому селі почнуть будівництво нової школи на 360 дітей.

Усі ремонти в об’єднаній громаді роблять власним коштом, а також із дня на день чекають на отримання державної субвенції на розвиток інфраструктури. Для Давидівської ОТГ її розмір становить близько 5,3 млн грн. Ці гроші скерують на дитсадки та школи.

До слова, розмір субвенції на розвиток інфраструктури, яку виділяють із держбюджету, для кожної ОТГ є різним. Суму виплат вираховують відповідно до кількості населення та площі об’єднаної громади.

Також у трьох селах Давидівської ОТГ встановили дитячі майданчики, замінили кабелі електромереж у с. Черепин, зараз розробляють проектно-кошторисні документації на каналізування сіл, а також на вуличне освітлення.

За прикладом Пасік-Зубрицьких у Давидові облаштували камери відеоспостереження й ліхтарі економного живлення. Аби забезпечити цілодобову безпеку наразі цим двом селам, у Пасіках-Зубрицьких розташований пульт приватної охорони.

Без проблем нікуди

Поряд із досягненнями актуальною проблемою для ОТГ залишається покращення стану доріг. "Проблема практично всюди одна – це дороги, –заявив Володимир Керницький інтернет виданню "Варіанти". – У Давидові я зробив дорогу, затративши на це 1,5 млн грн. Заплановано ремонт ще однієї дороги вартістю 200 тис. грн, і це фінансування громади. У Чишках плануємо відремонтувати дорогу за 1,3 млн грн, у Пасіках-Зубрицьких зробили ремонт трьох доріг, вартістю 200 тис. кожна, і плануємо зробити капітальний ремонт ще однієї, вартістю1,5 млн грн. Все це хочемо зробити до кінця року. Інфраструктурна субвенція у розмірі 5 млн 300 грн піде на ремонт садочка у Пасіках-Зубрицьких та на школу у Давидові".

Також є проблема зі сміттям. Особливо гострою вона є у Давидові, де мабуть років 30 сміття вивозять і скидають просто у кар’єр. Непотрібвезуть на тракторах чи навіть машинах, викидають в кар’єр і присипають землею. Цього року у Давидів приїжджали канадці із пропозицією будівництва сміттєспалювального заводу у цьому селі. Втім, громада рішуче виступила проти цього, мовляв надто близько до будинків.

"За канадським проектом це мав бути завод із надсучасними технологіями. Жодних труб із викидами там не передбачалось, бо дим мали відводити у печі, де спалювали б сміття – такий собі замкнутий цикл. Важливо, що завод мав приносити у бюджет ОТГ 300 мільйонів гривень щороку! Та громада не ознайомившись із пропозицією, виступила проти".

Інші покращення для жителів ОТГ

Давидівська ОТГ підписала договір про співпрацю з Польщею (ґмінаКрасічин). Разом із сусідами громада працює у межах проекту "Польща-Білорусь-Україна" над можливістю отримати 800 000 євро грантових коштів.

У Давидівській сільській раді діє відділ, де мешканцям надають різні адмінпослуги: реєстрація документів про народження  та смерть, архів, військовий облік, а в майбутньому хочуть створити також і паспортний стіл.

У будь-якому селі для мешканців є дуже важливим рівень надання медичної допомоги. Незважаючи на сприятливе місце розташування об’єднаної громади, тут місцеві жителі можуть отримати практично всі ті ж медпослуги, що й, приміром, у Львові. В Давидівській ОТГ діють дві великі амбулаторії загальної практики сімейної медицини (с. Давидів, с. Чишки) та ще чотири фельдшерсько-акушерські пункти (ФАПи).

"У Давидівській ОТГ ми побачили кращі стандарти життя, безпеки, надання соціальних послуг, – поділився враженнями експерт Асоціації міст України Валерій П’ятак. – Загалом ті, хто став на шлях децентралізації в Україні швидше, отримали кращі стартові умови і певні економічні вигоди".

Нагадаємо, Винники до цих пір не визначилися зі своїм майбутнім. Для цього населеного пунктує два варіанти. Приєднання до Львова і, відповідно, втрата юридичного статусу міста. В такому випадку, Винники стануть одним із районів Львова. За іншим сценарієм - навколо нашого міста об’єднаються громади навколишніх сіл і створять окреме ОТГ. Уникнути реформ Винникам не вдасться. І зволікати із прийняттям рішення не варто, оскільки навколишні села рано чи пізно можуть створити ОТГ і без Винник, тоді у нас не буде альтернативи об’єднанню із Львовом. Чимало активістів ратують за проведення громадських слухань, а згодом референдуму, на якому б винниківчани самі б визначилися із майбутнім їхнього рідного міста.

За матеріалами forpost.lviv.ua