Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Децентралізація на Донбасі: історія однієї громади

11.10.2017
Миколаївка була відома як містечко поблизу Слов’янська. Нині вона є лідером регіону у царині місцевого самоврядування.

"Миколаївка – звичайне місто, я тут народилася і виросла", - каже Олена Миколаївна Цикунова, нещодавно обрана головою цієї об’єднаної територіальної громади у Донецькій області. Місто пережило дуже складні часи на початку збройного конфлікту у 2014 році. Сусідній Слов’янськ, розташований лише за 17 км на захід, тоді постраждав чи не найбільше. На зцілення фізичних і душевних ран, завданих активними бойовими ідями у цій місцевості, підуть роки.

"Багато людей у нашій громаді трагічно загинули, тоді ми зрозуміли, що повинні навести лад, – каже Олена. – У певному сенсі нам, можливо, пощастило. Ці події підштовхнули громаду, змусили нас прагнути реальних змін, наприклад покращення інфраструктури", - розповідає вона.

Наприклад, зараз триває відбудова покинутої будівлі школи майже у центрі міста, вікна якої були вщент розбиті вибуховою хвилею під час обстрілу, що відбувся неподалік. У цій будівлі розміститься центр надання адміністративних послуг. Ці центри повинні виконувати функцію "єдиного вікна" для надання послуг громадянам, що є одним із ключових елементів широкомасштабної реформи з децентралізації в Україні. Раніше для того, щоб просто отримати паспорт чи оформити дитину в школу, треба було пройти тривалу процедуру, причому в кількох інстанціях. Новий центр адмінпослуг у Миколаївці поєднає адміністративні й соціальні послуги в одному місці.

"У нас близько 16 тис. жителів, майже третина з них – пенсіонери. Оскільки отримання пенсій вважається "соціальною послугою", їм усім щомісяця доводиться їздити до управління соціального забезпечення, розташованого у Слов’янську. Ми хотіли звільнити наше населення від довгих черг, нервових чиновників і необхідності ходити по декількох інстанціях. Ця будівля фактично стояла пусткою, тож ми з усіма соціальними службами, які посилали людей до Слов’янська, запитали: а чому не надавати ці послуги тут? Ми також хотіли створити місце, де у нас було б усе на першому поверсі, щоб всі ці послуги були доступні для літніх людей та осіб з інвалідністю, прямо тут, у нашому місті", - каже Олена, розглядаючи з інженером проект ремонту будівлі.

Децентралізація наближає надання суспільних послуг до громадян, розширює право власності громад на суспільні послуги та товари, якими вони користуються. В основі цього процесу лежить "об’єднання територіальних громад", коли менші населені пункти можуть добровільно об’єднатися у більшу одиницю задля спільного використання послуг і державних коштів. Таким чином вони досягають певної економії за рахунок обсягів, при цьому акцент робиться на потребах місцевого населення.

На Донбасі цей процес є більш болісним і водночас більш складним. На додаток до психологічних та фізичних травм, завданих конфліктом і масштабним внутрішнім переміщенням, міста-супутники на кшталт Миколаївки виявилися відрізаними від великих підприємств, які зараз розташовані на території, непідконтрольній українській владі.

"Коли ми почали процес об’єднання, це було нелегко. Нам знадобилося більше року. Навіть при тому, що наш Слов’янський район невеликий, нам довелося працювати з багатьма адміністраціями", - розповідає Олена. З грудня 2016 року, коли процес об’єднання завершився, мешканці Миколаївки стали найпалкішими прихильниками об’єднання.

Коли громада вирішує об’єднатися, проводяться вибори керівництва новоствореного суб’єкта. Олена пішла на вибори як незалежний кандидат, поряд з 50 іншими кандидатами. "Було напружено, - згадує вона, - але саме тоді я по-справжньому наблизилася до людей. Всі просто хотіли, щоб відновився спокій. Несподівано ми стали новою громадою в авангарді цієї реформи, і все відбувається дуже швидко! Наприклад, ми почали з будівництва десяти доріг, і вже закінчили всі, крім одної". (Будівництво останньої дороги завершилося після цього інтерв’ю.) Є також плани щодо лікарні, центру невідкладної травматологічної допомоги і Будинку культури, а також оздоровчого центру з басейном і нового спортивного майданчика.

Громадам, які успішно об’єдналися, виділяються спеціальні кошти з Державного фонду регіонального розвитку для інвестування в місцеву інфраструктуру. Проте Олена не хоче покладатися лише на державне фінансування чи фінансування від міжнародних організацій з розвитку. "Ми підійшли до проблеми відбудови з економічної точки зору. Якщо у нас є інвестиції з інших джерел, то ми можемо вимагати підзвітності, - каже Олена. – Наприклад, підвищуються тарифи на енергію. Ми домовилися про співфінансування будівництва футбольного поля з консорціумом енергокомпаній в обмін на реальні заходи з енергоефективності. На цьому місці біля школи 25 років нічого не будувалося, а зараз тут нове футбольне поле, і ми будуємо ще два".

"Ми, як і раніше, зосереджуємо увагу на молодшому поколінні, причому йдеться не лише про футбольне поле чи басейн. Моя мрія – організувати наступного року практичні навчання на тему місцевого самоврядування, щоб учні дізналися про адміністративні послуги та врядування".

Завдяки фінансовій підтримці Європейського Союзу, ПРООН в Україні надає підтримку в проведенні реформи децентралізації у постраждалих від конфлікту районах на сході України. Детальніша інформація – на веб-сторінці проекту.

За матеріалами undpukraine.exposure.co

Фотогалерея