Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Децентралізаційні течії в Донецькій області

23.01.2018
У Костянтинівському районі розпочався активний процес утворення об’єднаних громад. Сусідні Часів Яр у Бахмутському районі та Дружківка також активізувалися на шляху децентралізації, визначаючись з територією майбутніх ОТГ.

З експертною допомогою до представників міських та сільських рад приїхала команда Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, щоб запропонувати консультаційну підтримку утворення громад.

Дружківська ОТГ могла бути утвореною ще два роки тому, якби Кіндратівка, що безпосередньо межує з містом, дала згоду на об’єднання. Через відсутність цієї згоди було призупинене рішення про створення Дружківської ОТГ, тому що Олексієво-Дружківка, яка входила до складу громади, не мала спільних меж з Дружківкою. Увесь цей час процес об’єднання знаходився у завмерлому стані, який сьогодні треба ворушити. Ірина Бучук, секретар Дружківської міської ради, з якою зустрілися радники Донецького ЦРМС, розповіла, що в грудні 2017 представників Кіндратівки привезли на екскурсію до Дружківки, щоб познайомити з інфраструктурою міста, установами з надання послуг населенню, медичними закладами та іншими об’єктами, користуватися якими селяни зможуть після об’єднання в громаду. Поки в селі розмірковують, з ким йти на об’єднання, Дружківка чекає їхнього рішення, щоб заново розпочати процедуру створення ОТГ.

"Хоча Дружківська громада поки що не створена, ми вже проводимо спільні заходи, - зазначила Ірина Бучук. – Для школярів забезпечили медичне обстеження, підписані договори на вивіз сміття, цю послугу надає Дружківське комунальне підприємство, встановили в селі контейнери для збору сміття. При цьому документально об’єднання не оформлене".

Команда Донецького ЦРМС готова допомагати Дружківці з утворенням громади, проводити необхідні консультації та навчання, запевнив під час зустрічі Артем Вівдич, директор ЦРМС.

Також про об’єднання йдеться в Костянтинівці. За перспективним планом разом з містом Костянтинівка мають об’єднатися три сільські ради. Але пропозицію з об’єднання посадовці Костянтинівки розіслали до всіх 11 рад, що залишилися в районі після утворення Іллінівської ОТГ. Поки чекають відповіді та готуються до сесії міської ради, запланованої на кінець січня 2018 року, щоб ініціювати об’єднання в громаду на підставі громадських слухань.

Утворити об’єднану громаду Костянтинівка може з тими сільрадами, які дадуть згоду, в подальшому можливе долучення населених пунктів до вже створеної ОТГ, пояснив під час наради в Костянтинівській міській раді Максим Ткач, радник Донецького ЦРМС з питань децентралізації. Це дасть змогу розпочати реформу, важливо тільки, щоб були спільні межі між населеними пунктами, що увійдуть до об’єднаної громади.  Сергій Івахнін, радник з питань місцевих фінансів, наголосив на важливості розрахунків, щоб громада була спроможною.

Представники структурних підрозділів міської ради разом із заступником міського голови Тетяною Коваленко цікавилися складом та повноваженнями робочої групи, яка буде утворена після сесійного рішення про початок об’єднання. Команда Донецького ЦРМС наголосила на важливості рівного представництва всіх учасників процесу децентралізації, щоб були максимально враховані інтереси кожної сторони.

Наступна зустріч – у Новодмитрівці Костянтинівського району, де в кабінеті сільського голови зібралися представники шести сільрад, які хочуть об’єднатися в одну ОТГ.

За перспективним планом Новодмитрівська сільрада має увійти до складу Костянтинівської ОТГ. Але місцеві мешканці хочуть утворити сільську громаду, не поєднуючись з містом. До Новодмитрівської ОТГ готові приєднатися три сільські ради Костянтинівського району, які за перспективним планом мають об’єднатися з Часів Яром, але не хочуть цього робити.

Серед таких - маленьке село Маркове, мешканці якого не бачать перспектив від об’єднання з Часів Яром. " У нас з Часів Яром навіть нема транспортного сполучення, навіть дороги між населеними пунктами нема. Коли викликаєш "швидку", краще телефонувати до Костянтинівки", - говорить Валентина Лаврухіна, Марківський сільський голова. Подібні настрої також у Миколаївці та Предтечиному, які також перспективний план приєднує до Часів Яру.

Навіть якщо Новодмитрівську громаду не вдасться утворити, зазначеним селам вигідніше йти до Костянтинівської ОТГ. Але настрої в селян упевнені. За словами Новодмитрівського сільського голови Миколи Яковлева, їх попередні підрахунки показали спроможність майбутньої ОТГ. "На всій території шести сільрад проживає 3287 людей. За даними минулого року, видатки бюджету складають 9,3 млн грн, тоді як власні доходи складатимуть 13 млн грн за умов, що ОТГ почне залишати собі  60% ПДФО", - оптимістично налаштований сільський голова.

Експерти Донецького ЦРМС, вислухавши всі побажання присутніх, зауважили, що без проведення зважених розрахунків жодних передчасних висновків робити не можна.  Перед тим як розпочинати активну фазу об’єднання в громаду, треба все підрахувати та подати пропозиції на зміну перспективного плану. Без змін у новоствореній громаді не залишатимуться 60% ПДФО.

"Ми готові взяти участь у громадських слуханнях, пояснювати людям перспективи створення об’єднаної громади.  Треба ретельно проаналізувати, наскільки таке утворення буде спроможним, - зазначив Артем Вівдич, директор Донецького ЦРМС. - Уже влітку треба до кінця з’ясувати, який саме формат об’єднання найбільш привабливий та живучий, щоб мати можливість провести перші вибори восени поточного року".

Доведеться також підрахувати неминучу оптимізацію освітньої мережі, медичних закладів, продумати структуру ради, лише після цього ухвалювати рішення про об’єднання. Сенс спроможності полягає не тільки в фінансах, але й кадрах, інфраструктурі, пояснили радники ЦРМС. Максим Ткач, радник з питань децентралізації, готовий провести навчання по організації структури ради об’єднаної ОТГ.

Часовоярську громаду за перспективним планом мають утворити чотири ради. До міста Часів Яр доєднаються три сільські ради Костянтинівського району  та одна рада Бахмутського району. За словами Руслана Макаровича, депутата Часовоярської міської ради, ті села Костянтинівського району, які хочуть об’єднатися в Новодмитрівську ОТГ, не надали до Часів Яру ані відмови, ані згоди на об’єднання за перспективним планом. На наступний тиждень заплановане проведення громадських слухань, за результатами яких на сесію міської ради планується винести рішення про початок утворення ОТГ.

"Може так статися, якщо Новодмитрівську громаду не зможуть утворити, Марківській, Предтечинській та Миколаївській сільрадам доведеться вибирати між Костянтинівською та Часовоярською ОТГ, - розмірковує Руслан Макарович. – Яке рішення приймуть села Констянтинівського району, отримавши пропозиції від обох міст, важко передбачити на сьогодні".

За матеріалами Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея