Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Для представників ОТГ Івано-Франківщини провели навчальний семінар

23.05.2017
За ініціативи Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування для представників об’єднаних територіальних громад області, які працюють в галузях освіти, культури та спорту, 19 травня у Більшівцях провели навчальний семінар на тему "Секторальна децентралізація: стан впровадження та перешкоди".

Директор ІФ ЦРМС Руслан Панасюк, відкриваючи семінар, наголосив, що  сьогодні необхідно надавати особливого значення й гуманітарному блоку реформи децентралізації. "Від вирішення цих питань залежить майбутнє виховання дітей, збереження традицій та культури нашої держави. Надання якісних послуг у сферах освіти, культури та спорту має бути серед пріоритетних завдань у новоутворених територіальних громадах", — резюмував Руслан Панасюк.

Він висловив переконання, що такі заняття є своєрідними комунікативними майданчиками, на яких відбувається ефективний обмін інформацією,  також наголосив і на важливості забезпечення діалогу між представниками ОТГ та обласною владою у проведенні секторальної децентралізації.

Заступник голови обласної державної адміністрації Богдан Кобилянський, у свою чергу, зосередив увагу присутніх на необхідності організації якісної роботи в ОТГ у гуманітарному напрямі. " Перед вами стоїть багато викликів, на які необхідно реагувати. Нині потрібно організовувати належну роботу на місцях, щоб діти отримували якісну шкільну та позашкільну освіту тощо", — наголосив управлінець, звертаючись до учасників семінару.

Богдан Кобилянський додав, що обласна влада всіляко допомагатиме та підтримуватиме представників ОТГ у проведенні реформи децентралізації. "Ми не можемо допустити, щоби якась громада зійшла на півшляху проведення реформи. Ми навчатимемо працівників ОТГ надавати якісні послуги. Плануємо організувати системний цикл навчання у гуманітарному напрямі".

Начальник управління національностей та релігій ОДА Володимир Федорак розповів про організаційні аспекти функціонування галузі культури на рівні ОТГ. За його словами,структура закладів культури об’єднаних територіальних громад повинна враховувати потреби населення. Він наголошував на необхідності збереження таких закладів, а також запропонував ідею зі створення центрів надання  культурних послуг.

Директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики ОДА  Віктор Кімакович поінформував присутніх про основні напрямки створення нового освітнього простору у рамках концепції "Нова українська школа", а також розповів про організацію управління середньою освітою на рівні ОТГ.

Головний спеціаліст управління освіти Олександра Фащук акцентувала увагу на питанні формування ефективної моделі розвитку фізичної культури та спорту в умовах децентралізації.

Своєю чергою, Наталія Самочко, директор Більшівцівської ЗОШ, говорила про модель опорної школи як центру освітнього округу ОТГ. Учасники семінару також мали можливість оглянути Більшівцівський опорний навчальний заклад.

Представник програми "ПУЛЬС" Марія Баран поінформувала про залучення додаткових інвестицій на розвиток закладів освіти через проектну діяльність. А заступник голови Більшівцівської  ОТГ Марія Щепанська розповіла про досягнення функціонування сільського клубу у селі Жалибори.

Насамкінець, учасники семінару відзначили продуктивний характер розмови та висловили впевненість, що проведення таких занять сприятимуть підвищенню ефективності їхньої діяльності.

За матеріалами www.if.gov.ua