Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Донеччани їздили до Полтавщини вчитися міжмуніципальному співробітництву

15.12.2017
Делегація Донецької області в складі посадовців структурних підрозділів ОДА та представників об’єднаних громад поїхала до Полтавщини, щоб навчитися міжмуніципальному співробітництву між громадами. Саме Полтавська область за цим показником вийшла в лідери – серед 111 договорів про міжмуніципальне співробітництво, підписаних  у 18 регіонах України, 47 діють на Полтавщині. Організатором навчального туру виступив Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

В Полтаві представників Донеччини познайомили з особливостями застосування методів міжмуніципального співробітництва, яке дало потужний поштовх для утворення об’єднаних громад.

Під час навчального семінару, проведеного експертами Полтавського ЦРМС, делегація Донеччини дізналася, що держава у вигляді субвенцій та грантів у першу чергу підтримує ті проекти, до реалізації яких залучені щонайменше 4 громади. Діяти такі договори починають з 1 січня наступного після підписання року, а доєднати учасників міжмуніципального співробітництва законодавство поки не дозволяє, доводиться заново проходити процедуру. Міжнародні донори готові підтримувати проекти міжмуніципального співробітництва, виділяючи кошти на придбання техніки чи обладнання. Нова форма взаємин між громадами показала свою дієвість у сфері вивозу та утилізації сміття, благоустрою територій, спільного утримання закладів культури чи хорони здоров`я.

З практичним застосуванням міжмуніципального співробітництва донеччани познайомилися в Новосанжарській громаді Полтавської області. Вибори у громаду відбулися в жовтні 2017 року. Ще до об’єднання між шістьма сільськими радами Новосанжарського району був укладений договір про міжмуніципальне співробітництво щодо вивозу та розміщення на полігоні сміття. Колективне підприємство Нових Санжар обслуговує навколишні населені пункти, допомагаючи їм вирішити проблеми поводження з твердими побутовими відходами. Результати дають про себе знати – вже декілька років поспіль Нові Санжари вважаються найчистішим населеним пунктом України.

Делегація з Донеччини встигла познайомитися з господарським підходом до утримання об’єктів благоустрою¸ серед яких чималі парки та зони відпочинку. Потужним об’єднуючим фактором Нових Санжар можна вважати місцевий парк із липок та дубків: коли в сім’ї народжується дитина, в селищі влаштовують справжнє свято з висадженням липки (для дівчинки) та дуба (для хлопчика), а значить, у кожного мешканця громади є своє дерево, що росте поруч з іншими в одному парку. Також Нові Санжари славляться розами – кожного року тут садять по тисячі кущів. Наразі в селищі вже 17 тис. роз, наступного року їх буде 18 тис.

"Поїздка була корисною для нашої роботи,  - зазначає Микола Діхтенко, голова Андріївської ОТГ – У першу чергу застосовувати міжмуніципальне співробітництво будемо в сфері медицини та освіти. Щоб лікуватися у вузьких фахівців, мешканці громади мають їхати до Миколаївки в районну лікарню, а це дуже незручно. Плануємо укласти угоду з сусіднім Краматорськом. Таким же чином з Краматорськом готові співпрацювати в шкільній освіті, передавши місту повноваження з методичного супроводу учбових закладів. У планах налагодити транспортне сполучення з Краматорськом та всією Андріївською громадою, щоб не користуватися рейсовими автобусами".

Сіверська громада побачила для себе можливість співробітництва з сусідніми селами Бахмутського району в напрямку вивозу та утилізації сміття, тим паче незабаром до громади приїде новий сміттєвоз, зазначає Михайло Копиця, заступник голови Сіверської ОТГ. Ще один можливий напрямок взаємодії – надання ритуальних послуг.

Донецька область поки не практикувала міжмуніципальне співробітництво, хоча за цим майбутнє, вважає Галина Чурікова, заступник директора обласного департаменту економіки. "Такий напрямок діяльності обов’язково має бути відображений у стратегії розвитку Донецької області, програмі економічного і соціального розвитку, - зазначає Галина Павлівна. – Міжмуніципальне співробітництво націлене в першу чергу на спільне вирішення проблем, серед яких екологія, пожежна безпеки, питання ЖКГ та багато інших. Полтавщина в цьому напрямку вийшла вперед, ми готові скористатися їхнім досвідом. Кожна громада в Донецькій області має працювати над іміджем, щоб молоде покоління могло пишатися землею, де росте. В Полтавській області це вміють робити"".

Обласний департамент з питань інформаційної та внутрішньої політики, який безпосередньо опікується процесом децентралізації, познайомить громади з тими напрацюваннями, які побачили на Полтавщині. Після ґрунтовного аналізу та обговорення можна буде зрозуміти, в яких саме напрямках пропонувати громадам укладати договори міжмуніципального співробітництва. Донецький ЦРМС планує розробити у 2018 році пропозиції про спільні шляхи вирішення найбільш болючих проблем.

За матеріалами Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування