Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Дві ОТГ на Житомирщині співпрацюють у наданні адміністративних послуг

18.01.2018
З метою поліпшення якості та доступності адміністративних послуг Тетерівська та Станишівська об'єднані територіальні громади на Житомирщині уклали договір про співпрацю.

Своїм досвідом представники обох громад поділилися під час круглого столу на тему: "Міжмуніципальне співробітництво ОТГ", який відбувся 17 січня за сприяння  Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє Укрінформ.

"У Станишівській ОТГ триває будівництво центру надання адміністративних послуг, але ми все одно працюємо у тимчасовому приміщенні. Головна проблема, з якою довелося зіштовхнутися, – це відсутність державного реєстратора, та це не могло позначитися на наших функціях перед громадою. Тому завдяки договору з Тетерівською ОТГ, укладеному в жовтні минулого року, ми залучили відповідних фахівців та розширили спектр адміністративних послуг. При цьому людям не потрібно нікуди їхати, оскільки державні реєстратори працюють з електронною базою даних", - розповіла адміністратор Станишівського ЦНАПу Олена Опанасюк.

За словами начальника центру надання адміністративних послуг Тетерівської сільської ради Михайла Діжі, досвід співпраці між двома ОТГ є показовим і для інших громад. Як висновок, у кожній громаді немає потреби у створенні ЦНАПу, достатньо налагодити співпрацю з територіально близьким центром.

Натомість голова Новоборівської селищної ради Григорій Рудюк наголосив, що співробітництво в організації місцевої пожежної охорони свого часу стало основою для створення Новоборівської селищної ОТГ.

"Ми почали укладати угоди із 6 сільськими радами, які розташовані навколо селища Нова Борова, ще у 2013 році. Так створили систему місцевої пожежної охорони, яка займалася не тільки пожежним захистом, а й аварійно-рятувальними роботами. Після цього нам було нескладно об’єднатися в ОТГ, коли з’явився Закон України "Про добровільне об’єднання територіальних громад". Надіслали запрошення 6 сільським радам, а до нас приєдналося 4. Так у 2015 році ми створили ОТГ. Тепер готуємося укласти договір про співробітництво з Іршанською ОТГ щодо співфінансування спортивної школи. Впевнені, що це буде суттєва економія для наших бюджетів", - розповів Рудюк.  

Скористатися перевагами міжмуніципального співробітництва ОТГ нині готуються і Радомишльська міська, Коростишівська міська та Брусилівська селищна ОТГ. З урахуванням досвіду будівництва заводу з переробки твердих побутових підходів в Іллінецькій міській ОТГ, що на Вінниччині, тепер і на Житомирщині, в межах трьох згаданих вище громад, може з’явитися аналогічне підприємство. Його будівництво є актуальним з огляду на те, що з 1 січня цього року набув чинності закон, який забороняє захоронення неперероблених твердих побутових відходів.

Експерти Житомирського ЦРМС закликають ОТГ до співпраці та готові надавати консультації з різних питань. Як зауважив директор Центру Василь Невмержицький, у разі потреби є можливість залучити і зовнішніх фахівців з Мінрегіону. Розширення міжмуніципального співробітництва підтримують і Житомирська обласна рада та Житомирська ОДА.

За матеріалами www.ukrinform.ua