Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Дві об'єднані громади першими на Сумщині прийняли стратегії розвитку на 2018-2020 рр.

26.12.2017
Боромлянська та Краснопільська ОТГ тепер мають головний документ розвитку. У ньому міститься коротка характеристика стану соціально-економічного і просторового розвитку громади, а також йдеться про стратегічні бачення та місію, пріоритетні цілі, звітність перед громадою, фінансові джерела та інструменти реалізації стратегії.

Основною формою роботи над проектами документу стало проведення засідань робочої групи за участю Григорія Старикова, радника з питань регіонального розвитку Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, у режимі максимального залучення кола експертів, жителів громади до співпраці та обговорення задля написання максимально реального та якісного соціально-економічного плану розвитку об’єднаної громади.

Боромлянська стратегія передусім спрямована на підтримку та розвиток початкової і середньої освіти та позаурочної зайнятості. За три роки планується зробити вагомий заділ для подальшого створення в громаді ягідного кластеру (полуниця), зазначив Григорій Стариков.

Громада для свого розвитку обрала 2 основні цілі: розумний розвиток території та створення нового гуманітарно-соціального простору. Усього до стратегії на три роки увійшло 57 проектних ідей: планують створити багатофункціональний ЦНАП з мобільним пунктом, запустити автобусні маршрути між населеними пунктами громади, забезпечити високі стандарти питної води для населення, відкрити дошкільний навчальний заклад «Дзвіночок», придбати нові дитячі та спортивні майданчики та забезпечити матеріальною та технічною базою новоутворене комунальне підприємство «Добробут».

"Гостинна громада з новими традиціями та великими амбіціями" – так звучить місія, яку обрала для себе Краснопільська ОТГ. Новими традиціями громада бачить нову якість надання послуг у сфері медицини, освіти, культури та безпеки, а її великі амбіції – це майбутнє збільшення своїх територій за рахунок об’єднання з іншими громадами. Для розвитку громада визначила 4 основні цілі: Краснопілля – центр об’єднаної громади; розвиток старостинських округів; розбудова і оптимізація освітнього і спортивного простору; створення нової системи надання муніципальних послуг. Усього до стратегії розвитку на три роки увійшло 62 проектні ідеї.

Як зазначив голова Краснопільської ОТГ Юрій Яремчук, ключовим було виявлення реальних потреб жителів, бачення проблем громади, визначення пріоритетів. Саме з цією метою була розпочата робота з підготовки та затвердження стратегії розвитку Краснопільської селищної ради на 2018-2020 роки, яка стане новим поштовхом та віхою у розвитку інфраструктури та покращенні якості життя жителів Краснопільщини.

Боромлянська та краснопільська стратегії є нешаблонними, з позитивним елементом провокації, прокоментував Григорій Стариков. В останній є три цьогорічні пріоритети Мінрегіону: ЦНАП, "Нова українська школа" та центр безпеки (який є унікальним проектом). У стратегії є акцент на молодіжні культурно-спортивні течії: кіберспорт, кроссфіт, пейнтбол. Враховуючи відсутність перспективи розвитку туризму в найближчі роки, громада робить ставку на різноманітні фестивалі та дозвілля дітей.

Також на сесіях громад депутати прийняли бюджети на 2018 рік, статути громад. Зокрема, Краснопільська ОТГ затвердила підписану на минулому тижні угоду з Недригайлівською ОТГ з міжмуніципального співробітництва в частині спільного фінансування проектно-кошторисноі документаціі на побудову центру безпеки громади в 2018 році.

За матеріалами