Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Громади навчаються і діляться досвідом

20.10.2017
Представники органів місцевого самоврядування Вінниччини побували на Хмельниччині і відвідали об’єднані територіальні громади Дунаєвецького та Кам’янець-Подільського районів.

Про діяльність добровільно об’єднаних громад вінничанам розповідав голова Хмельницької обласної ради Михайло Загородний, директор центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський, директор департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Пенюшкевич, голова Чемеровецької районої ради Світлана Павлишина та інші представники органів самоврядування нашого краю.

Після активного обговорення проблем та перспектив розвитку громад, делегація з Вінниччини на чолі з головою обласної ради Анатолієм Олійником та разом з головою Хмельницької обласної ради Михайлом Загородним і представниками органів місцевого самоврядування краю завітали у Дунаєвецьку селищну, Дунаєвецьку міську та Гуменецьку сільську об’єднані територіальні громади.

Наші сусіди були приємно вражені побаченим, адже за невеликий період часу, відколи створилися ці громади, тут вже є конкретні напрацювання щодо покращення інфраструктури населених пунктів. Зокрема — ремонтуються дороги, встановлюється вуличне освітлення, будуються водогони, вивозиться сміття, забезпечується повноцінне функціонування шкіл, дитячих садочків, медичних закладів. Зміни, які сталися за короткий час, вражають.

До Дунаєвецької селищної ОТГ увійшло 18 сільських рад. Голова Антон Камінський каже, що більш як 10 тисячна громада впродовж двох років впевнено рухається вперед і завдяки потужній фінансовій підтримці з боку держави поліпшується інфраструктура населених пунктів.

Одним із пріоритетів роботи селищної ради є забезпечення належних умов у навчальних закладах. Їх мережа налічує 5 загальноосвітніх шкіл, 4 навчально-виховних комплексів та 6 дошкільних навчальних закладів. Наразі в школах навчається 950 учнів, виховний процес яких забезпечують 175 педагогічних працівників. У дошкільних закладах виховується 290 дітей. Для 243 учнів організовано безкоштовне підвезення сімома шкільними автобусами із 17-ти населених пунктів. За рахунок співфінансування бюджетів різних рівнів придбано шкільний автобус. У порівнянні з минулим роком, суттєво зросли видатки на харчування в навчальних закладах.

Надання медичних послуг у Дунаєвецькій селищній громаді, як зазначив її голова, здійснюють три амбулаторії загальної практики сімейної медицини та 10 ФАПів. У підпорядкуванні селищної ради 20 закладів культури: 11 бібліотек, 9 будинків культури і клубів, стадіон.

Цьогоріч створили в громаді багатопрофільне комунальне підприємство, яке організовано щотижнево проводить збір та вивіз твердих побутових відходів з кожного населеного пункту. За кошти місцевого бюджету проведено та реконструйовано у селах водогони, встановлено 290 енергозберігаючих ламп. Приділяють увагу у селищній громаді й ремонту доріг, як у населених пунктах, так і за межами. На це спрямовуються кошти державної субвенції.

Реалізується у Дунаєвецькій селищній громаді низка проектів за кошти Державного фонду регіонального розвитку, серед яких, зокрема, реконструкція водогону у селищі Дунаївці, загальна вартість якого сягає понад 14 мільйонів гривень.

Вінницька делегація ознайомилася з роботою однієї з місцевих шкіл, яка претендує на отримання статусу опорної, оскільки до навчального закладу підвозять учнів з 8 найближчих населених пунктів. Після огляду школи представники органів місцевого самоврядування Вінниччини та Хмельниччини обговорили проблеми та перспективи освітньої галузі в об’єднаних територіальних громадах.

Ознайомилися гості ще з одним позитивним прикладом об’єднання громад на Хмельниччині. Дунаєвецька міська об’єднана територіальна громада – одна з найбільших в Україні. До її складу входить 51 населений пункт з майже 40 тисячами жителів.
Голова міської громади Веліна Заяць поінформувала гостей, що у них діють чотири комунальні підприємства: "ЖЕО", "Міськводоканал", "Тепломережа", "Благоустрій Дунаєвеччини". За кошти державної субвенції придбали техніку та спецтехніку на загальну суму майже 9,5 мільйона гривень, завдяки цьому вчасно розчищаються дороги, тротуари, вивозять сміття та проводять благоустрій території.

На балансі ОТГ – центральна районна лікарня з поліклінікою, міський культурно-мистецький просвітницький центр, міська бібліотека, філія Балинського ВПУ № 36, п’ять дошкільних закладів, три загальноосвітні школи І-ІІІ ст. та НВК "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, гімназія", Будинок творчості школяра, станція юних натуралістів, станція юних туристів, дитяча школа мистецтв, міський центр фізичного здоров’я населення "Спорт для всіх", дитячо-юнацька спортивна школа, територіальний центр соціального обслуговування, міський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів "Ластівка". Вдалося створити 103 робочих місця, працевлаштувати 25 учасників бойових дій у зоні АТО.

Делегації двох областей відвідали Центр надання адміністративних послуг, основним завданням якого є організація надання адмінпослуг у найкоротший термін.

Поділилися керівники Дунаєвецьких селищної та міської об’єднаних громад й планами на майбутнє. За їхніми словами, від наполегливої праці та правильної бюджетної політики залежить подальший успішний розвиток будь-якої об’єднаної територіальної громади.

Голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник зауважив, що Дунаєвецька міська ОТГ є одним з позитивних прикладів процесу об’єднання на Хмельниччині. "Область однією з перших в такому масштабі зробила крок до об’єднання громад, на прикладі яких можна побачити, що процес дав досить позитивний результат. Однаковою мірою всі об’єднані територіальні громади можуть використовувати свої можливості, а якщо в громаді є ще й лідери, які не бояться брати на себе відповідальність, то результати просто вражаючі, такі які отримали, наприклад, в Дунаєвецькій міській об’єднаній територіальній громаді", – сказав Анатолій Олійник.

Голова Хмельницької обласної ради Михайло Загородний зазначив, що обидві сторони отримали позитивні результати від спілкування. Вінничани мали змогу дізнатися про напрацювання хмельницьких колег щодо ефективного управління громадою. Отримавши повноваження на місцях та потужний фінансовий ресурс, об’єднані територіальні громади повинні раціонально та ефективно використати його. Крім того, ОТГ зобов’язані навчитися заробляти кошти і ставати автономними.

У рамках візиту відбулося знайомство з Гуменецькою об’єднаною територіальною громадою Кам’янець-Подільського району. Сільський голова Інна Абдулкадирова розповіла про діяльність навчально-виховного комплексу "ЗОШ І-ІІІ ступенів, гімназія", дошкільного навчального закладу "Дивограй", сільської ради, амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Гості також відвідали спортивний стадіон із твердим штучним покриттям та Будинок культури. За словами очільниці громади, значну кількість робіт з облаштування території вдалося виконати завдяки значним надходженням з держбюджету. Наразі дохід Гуменецької сільської ОТГ разом із місцевими надходженнями – понад 69 мільйонів гривень. До складу громади ввійшли території Абрикосівської, Великозаліської, Голосківської, Гуменецької, Думанівської, Залісся Другого, Нігинської та Супрунковецької сільських рад. Населення Гуменецької ОТГ складає понад 14 тисяч жителів.

Гуменецькою сільською радою утворено ЦНАП, в якому надається 60 адмінпослуг. Окрім того, на території громади діє комунальна установа "Гуменецький територіальний центр соціального обслуговування", який опікується громадянами похилого віку та інвалідами, котрі потребують стороннього догляду.

У навчальних закладах громади навчається 963 учні, виховують 392 дошкільнят. Тут надаються освітні послуги з допрофільного і профільного навчання, дитячо-юнацьких об’єднань, проводиться робота з обдарованими дітьми із поглибленим вивченням точних та гуманітарних наук.

На території сільської ради функціонують 13 великих підприємств, серед яких – ПАТ "Подільськй цемент", філія "Птахофабрика "Авіс", середні та малі підприємства, фермерські господарства, 261 приватне підприємство.

На Кам’янеччині делегація ознайомилася також з роботою міської ради щодо розвитку туристичної інфраструктури та надання туристичних послуг. Приємним сюрпризом на завершення візиту стала екскурсія по Національному історико-архітектурному заповіднику "Кам’янець".

Безсумнівно, такий обмін досвідом, спілкування позитивно відзначиться не лише на співпраці двох сусідніх областей, але й матиме конкретне продовження у реалізації спільних проектів у економічній та соціальній сфері.

За матеріалами pvisti.info