Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Італійці презентували план управління відходами для Вінницької області

09.10.2017
На Вінниччині вперше в Україні  реалізовуватиметься міжнародний проект в галузі управління відходами. В його основі італійська модель сортування та переробки твердих побутових відходів, облаштування та експлуатація полігонів.  3 жовтня в залі засідань приміщення обласної Ради представники італійської делегації презентували план  управління відходами для Вінницької області.

– На основі нашої моделі ми розробили рекомендації для Вінниччини. Основні етапи цієї програми – це профілактика і запобігання відходів, повторне використання, переробка, регенерація та утилізація сміття. Це покращить екологічне та економічне середовище області та створить нові, так звані "зелені робочі місця", – зазначив Марко Маттіелло, менеджер з міжнародного співробітництва АТ  "Контаріна".

Анатолій Олійник під час свого виступу наголосив, що італійська модель управління побутовими відходами є найоптимальнішою для Вінниччини.

–Ітaлійський приклад – це той приклaд, який нaм нaйбільше підходить.. 85 % сміття в Італії переробляється, а 15%, які називаються залишковими відходами – додатково сортуються. З них залишається кілька відсотків що не переробляються – ще додатково сортується, та лише невелика частка йде на захоронення, – мовив Анатолій Олійник.

Загалом в ході зібрання обговорили питання щодо впровадження італійського  досвіду технологій  з  переробки  відходів  в Україні: перші результати та шляхи подальшої співпраці, а також відбулась презентація плану управління відходами для Вінницької області.ф3

Про законодавче врегулювання та загальний стан поводження з відходами  в Україні та в області розповів заступник голови обласної державної адміністрації Василь Броварник. Директор Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури обласної державної адміністрації Сергій Волков доповів про європейський досвід організації системи роздільного збирання, облаштування та експлуатації полігонів твердих побутових відходів. Голова Мурованокуриловецької райдержадміністрації Сергій Ладан виступив перед присутніми щодо шляхів  розв’язання екологічних проблем поводження з твердими побутовими відходами на рівні територіальних громад.

Директор приватного підприємства "Руслана" міста Вінниці Валерій Башинський розповів про формування партнерської співпраці між представниками місцевих громад та бізнесу для розв’язання проблем поводження з відходами. Іллінецький міський  голова  Володимир Ящук поінформував про впровадження сучасних підходів до збору та утилізації твердих побутових відходів в Іллінецькій міській об’єднаній територіальній громаді.

Після завершення офіційної зустрічі між комунальним унітарним підприємством "Ековін" (Україна), Акціонерним товариством "Контаріна" (Італійська Республіка), ТОВ "Формацйон" (Італійська Республіка) та Аграрною школою дель Парко ді Монца (Італійська республіка) відбулось підписання Меморандуму про співробітництво.

Нагадаємо, що Вінницька область – єдина серед областей України отримала у 2015 році грант на реалізацію спільного проекту з італійською стороною у галузі управління відходами під назвою "Нарощування потенціалу та передача знань для підвищення та вдосконалення професійних навичок у галузі управління відходами у Вінницькій області".

Загальна вартість виграного проекту становить 79 714 євро, грантові кошти – 39 755 євро, решта – власний внесок учасників проекту.

Проект фінансувався Міністерством закордонних справ Італії  в рамках Програми обміну ноу-хау Центральноєвропейської ініціативи. Співпраця була започаткована з асоціаціями менеджерів "ManagerІtalia" і "FederManager" (м.Турин) задля економічних і проектних досліджень, а також з асоціацією "FORMA.Azione" для навчання і проведення тренінгів.

За матеріалами sg.vn.ua