Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Канадці допоможуть формувати пожежні служби в громадах Вінниччини

18.02.2019

На Вінниччині канадці вивчали потреби місцевих та добровільних пожежних команд в об’єднаних громадах для надання їм у подальшому допомоги в навчанні персоналу та забезпеченні обладнанням.

Зустріч очільників ОТГ та місцевих пожежних команд з представниками Асоціації добровільних пожежних команд провінції Альберта (Канада) організував Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

«В Україні з кінця січня перебуває місія представників канадських добровільних пожежних команд, які хочуть допомогти розвитку цього руху в Україні і системи цивільного захисту як такої. Адже наразі у ході реформи децентралізації повноваження у сфері пожежогасіння і цивільного захисту в цілому передаються на рівень об’єднаних громад. Наразі на Вінниччині тільки 8 із 35 ОТГ мають в своєму підпорядкуванні підрозділи пожежної охорони. Добровільних пожежних команд ми на всю область маємо тільки чотири, при тому, що в сусідній Польщі, навіть у воєводстві з найменшою кількістю населення, їх майже 350. Можна сказати, ми на рівні середньовіччя, тому так довго в нас їдуть пожежні на виклики, особливо – у села», - розповідає радник Вінницького ЦРМС з питань регіонального розвитку Юрій Войціцький.

 

 

За його словами, об’єднані громади мають певні фінансові можливості, а позаяк у будь-якому випадку витрачаються на субсидування державних підрозділів пожежної охорони, існує тенденція створення власних місцевих пожежних команд у центрах ОТГ і добровільних - у старостатах. Утім, на етапі становлення місцевим пожежникам бракує найнеобхіднішого.

Зокрема, каже про це й голова Кунківської ОТГ (Гайсинський район) Василь Безбах.

«У нашій ОТГ 11 населених пунктів, де проживає 4,5 тис. населення. Громада ніби й невелика, але розкидана на 175 квадратних кілометрах. Поряд із нами місто Гайсин, і досі нашу територію обслуговували тамтешні ДСНСники. В нас від центру громади до крайнього населеного пункту десь близько 20 км, а від райцентру – більше 30 км. Тому й виникла необхідність мати власну пожежну команду. Ми створили її зовсім нещодавно - у листопаді. Звісно, забезпечили її найнеобхіднішим, але цього для нормального функціонування замало. Мали, наприклад, старенький ГАЗ-66, відремонтували цей пожежний автомобіль і тепер він «служитиме» в команді. У ній працює 6 пожежників. Нам би дуже знадобилися для них термостійкі костюми, пожежні рукави і нова помпа для машини. Та й усе решта не завадить», - каже Безбах.

 

Окрім того, потребують нові пожежні команди допомоги і навчання, а також досвіду канадських колег, зокрема, зі створення і організації роботи добровільних пожежних команд.

До Вінниці на зустріч з представниками ОТГ прибули колишній керівник Асоціації добровільних пожежних команд провінції Альберта Девід Зайонсе разом із дружиною Шеріл, українкою за походженням. Перш ніж поспілкуватися з учасниками зібрання, вони разом з керівництвом ГУ ДСНС у Вінницькій області побували в об’єднаних громадах, зокрема, Жданівській, аби особисто оцінити рівень їхньої роботи та матеріально-технічного забезпечення.

 «Я дуже вражений побаченим і всіма справами, які ви робите. Наразі ви створюєте таку систему, яка в Канаді працює вже давно, і добре підтримується державою. Моя сфера територіального впливу – область і муніципалітет, служби, які утримуються за податки: я є начальником пожежної охорони. А наша Асоціація – найвпливовіша організація, яка лобіює виділення коштів на пожежні служби різного рівня. Тому все, що я почую і побачу, донесу до свого керівництва, і сподіваюся, що ми зможемо вам допомогти», - заявив Зайонсе. 

Він повідомив, що канадська місія уважно вивчить пакет запитів вінницьких ОТГ для забезпечення місцевих і добровільних пожежних команд, сформований за допомогою Вінницького ЦРМС. Відтак, обере напрямки, до розвитку і матеріально-технічного забезпечення яких долучатиметься.

Окрім того, канадські пожежники хочуть налагодити з вінницькими колегами комунікацію, щоб системно передавати свої знання і досвід з формування пожежних служб у громадах.

За матеріалами www.ukrinform.ua