Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Керівникам територій фахово допомагають упроваджувати реформи на місцях

11.10.2018

Для голів райдержадміністрацій та районних рад, голів об’єднаних територіальних громад, фахівців бухгалтерських служб розпорядників коштів місцевих бюджетів, керівників державних установ, міських голів Запорізької області відбувся науково-практичний семінар "Реалізація реформ: децентралізація, освітня сфера, реформування бухгалтерського обліку та контролю державного сектору, місцеві бюджети".

Відкриваючи захід, керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко представила фахівців, які спеціально прибули до Запоріжжя: радника Міністра освіти і науки Сергія Лондаря, академіка НАН України Тетяну Єфименко, представника Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України Аллу Двігун. У заході також взяли участь директор Департаменту фінансів ОДА Сергій Медвідь та директор Департаменту освіти і науки ОДА Тетяна Озерова.

Запорізька область, за даними рейтингу щодо формування ОТГ, посідає четверте місце серед регіонів за всіма параметрами, а за покриттям ОТГ в області – перше місце та друге – за кількістю громад, що об’єдналися. Успішність реформ в Україні підтверджується тим, що сьогодні більше третини загальної кількості рад базового рівня (34,8 %), переважно у сільській місцевості, трансформувалися у 836 ОТГ, які згуртували 3796 територіальних громад, що становить понад третину від загальної площі України (35 %), де проживає одна п’ята населення України. Найбільш актуальним для органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій у контексті реформи децентралізації влади залишається питання реформування районного рівня. Наступний крок, який планує здійснити держава, – це прийняття закону "Про засади адміністративно-територіального устрою України" та проведення відповідних інституційних змін. У зв’язку з цим, безумовно, виникне багато питань щодо практичного упровадження визначених законопроектом норм стосовно порядку утворення, ліквідації, встановлення і пересування меж адміністративно-територіальних одиниць, - наголосила Зінаїда Бойко.

Представник Міністерства освіти і науки  презентував результати використання коштів освітньої субвенції місцевими бюджетами України. Учасники мали можливість наочно побачити зміни, що вже відбулися,  та середньострокову перспективу. Регіональний консультант Асоціації міст України в Запорізькій області Маргарита Трипольська доповіла про перспективи подальшого впровадження реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, реформування адміністративно-територіального устрою та організації управління на районному рівні.

Під час другої, практичної частини семінару мова йшла безпосередньо про модернізацію бухгалтерського обліку в державному секторі України та стратегічні напрями реформування .

Отримані на семінарі фахові консультації та роз’яснення  допоможуть керівникам місцевих громад провести аналіз основних проблемних питань реформування обліку доходів та витрат бюджетних установ, опанувати процес планування кошторису, створити умови для запровадження структури внутрішнього контролю та системи  підзвітності тощо.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

За матеріалами www.zoda.gov.ua