Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Клесівській ОТГ, створеній в числі перших на Рівненщині, виповнилося два роки

09.11.2017
Офіційно Клесівській об’єднаній громаді 6 листопада виповнилося два роки з часу створення. Це незначний період у порівнянні з 115-ю річницею, яку це невелике навіть за мірками Рівненщини селище відзначило  у жовтні цього року. Однак громада має чим пишатися, а її голова – учасник АТО Василь Гриник – називає це періодом розвитку та становлення.

До складу Клесівської громади ввійшли Клесівська селищна, Карпилівська та Карасинська сільські ради. На 1 січня 2017 року в них мешкало 10532 особи.

Перші вибори відбулись у жовтні 2015 року. З того часу зроблено чимало, і передусім варто сказати про бюджет громади. Це єдина в області ОТГ, яка не отримує з державного бюджету базової дотації та не віддає до держбюджету реверсної.

Річний обсяг бюджету рад, що об’єдналися, становив у 2015 році  10724,3 тис. грн, а в 2017-му – вже 64361,2 тис. грн. Щоправда, у 2015 році до бюджетів рад не надходили освітня та медична субвенції і додаткова дотація з державного бюджету, оскільки заклади освіти та охорони здоров’я утримувалися з районного бюджету. Питома вага власних доходів у загальному обсязі бюджету громади становить 44,2 відсотки.

У 2016 році обсяг власних доходів загального фонду бюджету ОТГ зріс порівняно з фактичними надходженнями 2015 року до бюджетів рад, що об’єдналися, на 17957,4 тис .грн,  або на 383,9 відсотків. У розрахунку на одного жителя власні доходи збільшилися з 447 грн до 2165 грн (в 4,8 рази). Якщо порівняти фактичні надходження на одного жителя за перші три квартали 2016 та 2017 років, то вони зросли з 1587 грн до 2120 грн, або на 33,6 відсотки.

Кошти, що надходять до селищного бюджету, першочергово направляються на фінансування захищених статей видатків (виплата заробітних плат працівникам бюджетних установ, придбання медикаментів, продуктів харчування, розрахунки за комунальні послуги та енергоносії, виплату допомог тощо), що становить близько 85% від загального обсягу бюджету ради.

За 2016-2017 роки Клесівська ОТГ отримала від держави на формування інфраструктури 13052,7 тис.грн. Однак, щоб використати ці кошти, працівникам ради необхідно було підготувати проекти, отримати позитивні висновки обласної державної адміністрації та Міністерства регіонального розвитку. І за ці два роки було підготовлено 18 проектів, що дало можливість у 2016 році освоїти  7920,0 тис.грн, а в цьому році отримати відповідні погоджувальні висновки на проекти загальним коштом 5132,7 тис. грн і вже розпочати роботи й процедури закупівель.

За рахунок коштів Мінекології, обласного та селищного бюджетів здійснюється реконструкція очисних споруд та зроблено ремонт лінії електропередач на вулиці Зеленій у смт Клесів. А для комунального підприємства «Клесівводоканал» придбано сміттєвоз, 50 сміттєвих баків, трансформатор і генератор. До кінця поточного року буде придбано грейдер, трактор з навісним обладнанням та устаткування для проведення ямкового ремонту доріг. Укладені договори на облаштування 4 зупинок громадського транспорту. Загалом за два роки на зміцнення матеріально-технічної бази комунального підприємства спрямовано близько 5892,1 тис. грн.

На території громади функціонують Клесівська районна лікарня та Центр первинної медико-санітарної допомоги, якому підпорядковуються 4 ФАПи та 2 амбулаторії. Видатки на утримання закладів медичної галузі у 2016 році і очікувані у 2017 році становитимуть 12443,3 тис. грн. Крім поточного утримання закладів, був облаштований закритий навіс для зберігання твердого палива для лікарні, а для ФАПів закуплені необхідне обладнання та медикаменти. 

У Клесові є власна пожежна частина. Минулого року за кошти субвенції розвитку вдалося покращити її матеріальний стан. У планах громади розмістити ще одну пожежну машину у селі Карпилівка.

Громада утримує 6 дошкільних закладів, 5 бібліотек, спортивну та музичну школи. Вдалось суттєво покращити умови навчання. Так, у Клесівському ліцеї замінили всі вікна та здійснили ремонт опалювальної системи. А у місцевій школі добудували внутрішні вбиральні, відремонтували чотири класні кімнати та коридор. А в школі села Пугач перекрили дах та придбали покриття для підлоги, оновили кабінети. Також провели поточні ремонтні роботи в освітніх закладах сіл Рудня-Карпилівська, Карпилівка, Карасин. До нового навчального року для першокласників громада придбала 158 нових укомплектованих антисколіозних парт та 228 комплектів стільниць. До кінця року громада запланувала реалізувати ще проект із будівництва ігрового спортивного майданчика.

Допомагає громада й немічним та ветеранам АТО. За кошти бюджету вже надано та планується надати до кінця поточного року матеріальних допомог на майже 270 тисяч гривень.

За матеріалами Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея