Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Кириківська ОТГ: результати першого року самостійності

11.12.2017
"Вперед до бажаного, маленькими впевненими кроками" - за таким принципом працює Кириківська селищна об’єднана територіальна громада Великописарівського району Сумської області. Минув рік з дати її "народження", і зміни вже очевидні.

Території потребують значних капіталовкладень для оновлення.

Зараз більшість проектів реалізується у сфері благоустрою території 14 населених пунктів громади, оновлення об’єктів соціального значення. Кириківська ОТГ, за словами голови громади Івана Мороза, впевненими кроками розпочала "наводити порядок".

Більшу частку ресурсів громада вклала в поліпшення умов навчання та виховання дітей. З’явились дитячі майданчики на територіях трьох закладів – дитячого садочка "Струмочок" у селі Яблучне, Заводської та Іванівської шкіл.

У опорній Заводській школі за рахунок Державного фонду регіонального розвитку та на умовах співфінансування реалізували проект з утеплення будівлі, заміни вікон та дверей на енергозберігаючі, зробили капітальний ремонт даху. Окремо, за кошти громади, придбали шкільний автобус, відремонтували шкільну столову, закупили новий посуд та приладдя для приготування їжі, меблі, а також 30 планшетів для учнів початкових класів.

У Іванівський ЗОШ оновили системи освітлення та опалення. Для Рябинівської ЗОШ закупили проектор з комплектуючим обладнанням, обладнання для їдальні, світлодіодні ліхтарі.

Загалом, Кириківська ОТГ отримала "у спадок" від Великописарівської районної ради 4 навчальні заклади та 6 дошкільних. Зараз громада будує плани по оптимізації цієї мережі.

На території Кириківської ОТГ утворено й комунальний заклад охорони здоров’я "Центр первинної медико-санітарної допомоги". Він розташований у будівлі Заводської амбулаторії, яка, за повідомленням голови, має стати центральною установою у наданні медичних послуг. У цій же будівлі, планується розмістити і Центр безпеки громади. Тут вже знаходиться місцевий відділ поліції.

Для медичного обслуговування населення придбали два легкових санітарних автомобілі, два електрокардіографи та усі необхідні ліки для надання першої необхідної допомоги.

Загалом, у складі ЦПМСД Кириківської ОТГ вісім лікувальних закладів: чотири ФАПи та чотири амбулаторії. Вони всі потребують оновлення, оснащення сучасним обладнанням. В громаді впевнені, що після оптимізації мережі цих закладів з’являться кошти на розвиток медичної галузі.

Наразі жителі Кириківської ОТГ продовжують обслуговуватись в Охтирській районній лікарні, яка знаходиться в 15 кілометрах від громади. Надаються їм послуги за рахунок субвенцій, перерахованих Кириківкою Охтирці. Пояснює це очільник громади відсутністю поки що сімейних лікарів на місцях: маємо три вакантні посади і житло для спеціалістів.

Ще один комунальний заклад, який функціонує у Кириківській ОТГ - КЗ "Благоустрій". Він створений нещодавно, і для його роботи закупили трактор з усім необхідним інвентарем для прибирання снігу, чистки вулиць тощо. Заклад планує надавати ремонтні послуги та послуги обробки землі. Займатиметься "Благоустрій" і розчисткою узбіч доріг від самосійних насаджень.

Загалом, настрої людей у майже 8-тисячній громаді різняться, проте більшість мешканців бачать позитивні зміни. Вони створюють громадські об’єднання, гуртки, допомагають у наведенні порядку на вулицях.

За словами Івана Мороза, необґрунтовано велика кількість навчальних, медичних закладів та закладів культури дещо гальмують розвиток громади, тому їх мережа має бути реорганізована задля поліпшення якості освітніх, медичних та інших послуг в громаді.

Кириківська ОТГ планує розробити Стратегію розвитку у 2018 році та провести  SWOT-аналіз для визначення наступних кроків розвитку. Зокрема, планується, що села Рябина та Яблучне отримають нові водогони, а у селах Іванівка та Веселе будуть замінені труби, яким вже близько 40 років. У сфері освіти планується розпочати внутрішні ремонтні роботи опорної Заводської школи, відповідний проект вже підготовлено.

За матеріалами Сумський Центр розвитку місцевого самоврядування