Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Лиманський Центр безпеки – зразок для громад

30.05.2017
Близько п'ятдесяти чоловік з різних областей України вивчали досвід створення Центрів безпеки громадян на прикладі Лиманської міської об'єднаної громади.

На захід приїхали голови об'єднаних громад, або їх заступники, і співробітники ДержЧС з семи областей України - Сумської, Харківської, Полтавської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Луганської та Донецької. Це люди, які розуміють, що їм необхідно забезпечити безпеку в своїх громадах, тому вони проявили великий інтерес до організації, структури і алгоритму роботи Центру безпеки громадян в Лиманській ОТГ.

"Одним з основних напрямків реформування адміністративно-територіального устрою держави є побудова такої системи захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, яка буде здатна забезпечити безпеку людей і своєчасну допомогу", - зазначив заступник директора Департаменту цивільного захисту ДержЧС України Сергій Парталян.

Під час презентації особлива увага приділялась питанням децентралізації, а саме, створенню мережі місцевих пожежних команд територіальних громад із залученням добровольців, а також демонстрація типової схеми організації та алгоритм створення Центру безпеки громадян. Крім того, обговорили аспекти надання медичної допомоги на базі Центрів. Після цього всі учасники з ознайомчим візитом відвідали Центр безпеки громадян в Лимані, де побачили, як це все працює.

"Центри безпеки громадян, які зараз активно створюються в Донецькій області, - це пілотний проект по забезпеченню безпеки громадян в об'єднаних територіальних громадах. Це одна з головних задач, яку повинні забезпечити місцеве самоврядування і глава громади. У Донецькій області це найбільш актуально, тоді як інші громади в Україні можуть вибрати інші пріоритети - наприклад, освіту, охорону здоров'я, культуру. Лиманська громада добровільно вирішила, що їм потрібно робити акцент на безпеці", - підкреслив організатор зустрічі, директор Донецького підрозділу "Центру розвитку місцевого самоврядування Артем Вівдіч.

У створенні Лиманського Центру безпеки громадян допомогли Державна служба надзвичайних ситуацій та Донецька обласна військово-цивільна адміністрація. За час роботи він продемонстрував повне виконання покладених на нього функцій - пожежогасіння, порятунок життя і здоров'я жителів громади, допомога в ліквідації наслідків природних надзвичайних ситуацій.

"На базі Центру безпеки було об'єднано чотири пожежних команди, розташованих в Лимані і віддалених населених пунктах. Особовий склад налічує 56 осіб. У розпорядженні Центру є чотири пожежно-рятувальні автомобілі, тут же чергує бригада швидкої медичної допомоги та патруль поліції з автомобілем. За час роботи Центр показав свою ефективність. Тільки в квітні ми 22 рази виїжджали на гасіння пожеж, також виконували різні рятувальні заходи, здійснювали чергування під час масових свят", - розповів начальник Лиманського Центру безпеки громадян Михайло Шепель.

Гості детально ознайомилися з обладнанням - як пожежним, так і рятувальним, цікавилися інтенсивністю виїздів, умовами чергування пожежно-рятувальних розрахунків. Утримання Центру безпеки - недешеве задоволення: Лиманська громада виділяє на це 1 мільйон гривень на рік. Саме цей фактор може стати перешкодою для невеликих громад.

"Не всяка громада може собі дозволити створення подібних центрів, - висловив свою думку Володимир Скрипниченко з Соколівський об'єднаної територіальної громади Кіровоградської області. - Наприклад, для нас це розкіш, тим більше що Лиманський Центр безпеки був побудований і обладнаний за кошти обласного бюджету, і на його утримання у громади є достатньо коштів. Наш бюджет набагато менше Лиманського, тому без підтримки області нам це питання не вирішити. Для невеликих громад з маленькими бюджетами має бути участь держави в забезпеченні безпеки громадян".

Однак більшість учасників зустрічі мають намір втілити позитивний досвід Лиманської ОТГ в своїх громадах. "Це було дуже цікаве і корисне захід, - підсумував Дмитро Лукенец з Центру розвитку місцевого самоврядування Сумської області. - Ми на практиці побачили результати децентралізації саме в плані забезпечення безпеки жителів громади, обговорили алгоритм взаємодії місцевого самоврядування з обласними управліннями ДержЧС. Я впевнений, що ми використовуємо досвід Лиманської громади у себе. У Сумській області поки немає жодного такого центру, але після відвідування Донеччини вони обов'язково з'являться. Коли є зразок, зробити це буде набагато легше".

За матеріалами akmc.in.ua