Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Маленькими кроками до великих змін: досвід Великогаївської громади

13.10.2017
22 грудня Великогаївська об’єднана громада, що на Тернопільщині, святкуватиме свій другий день народження. Два роки тому 14 сіл, а це майже 12 тисяч населення, об’єдналися, щоб спільно будувати своє майбутнє. Цю молоду громаду в багатьох питаннях можна назвати добрим взірцем для наслідування. Паралельно з вирішенням поточних питань, вкрай важливих для мешканців, - ремонт доріг, будівель шкіл і дитсадків, освітлення вулиць, надання комунальних послуг, громада своїм завданням вбачає реалізацію стратегії розвитку своєї території. Однойменний документ Великогаївської громади передбачає певні стратегічні цілі – забезпечення зайнятості населення, розвиток туризму, залучення інвестицій, впровадження енергозберігаючих заходів тощо.

Відтворити послідовність змін, що вже відбулися в громаді, ми спробували у розмові з головою Великогавської об’єднаної громади Олегом Кохманом.

Об’єднання дало змогу значно збільшити місцевий бюджет – з 5 млн грн, а саме таким був сумарний бюджет всіх 14 сіл до об’єднання, до 75 млн грн, якими розпоряджається Великогаївська громада сьогодні.

"Почали з доріг. 10 мільйонів гривень вклали з місцевого бюджету і стільки ж коштів держави. Зараз вже завершили роботи на дорогах протяжністю 8 км. Зробили вуличне освітлення у всіх селах. Підвели воду до садочків і шкіл в деяких селах громади. Почали будівництво нової амбулаторії за кошти Державного фонду регіонального розвитку. В наступному уроці завершимо. Відкрили поліцейську станцію, добровільну пожежну дільницю, будинок творчості. Працюємо над відкриттям дитячо-юнацької спортивної школи. В планах - відкрити академію футболу. І такими маленькими кроками рухаємося, щоб всі можливі послуги надавати у своїй громаді", - розповів Олег Кохман.

В кожному селі громади, де раніше були сільські ради, відкрили офіси старост. Окрім іншого, спільно з діловодами, старости надають населенню довідки різного характеру. Тим самим розвіяно міф про те, що з утворенням громади, людям доведеться їздити за довідками десятки кілометрів.

Серед пріоритетів громади – залучення інвестицій у розвиток території.

"Відпрацьовуємо варіант відкриття міні-завод. Виставили земельні ділянки на аукціон, щоб привернути увагу інвесторів. Зараз буде відкриття заводу на 200 робочих місць. Певні ділянки маємо для встановлення сонячних батарей. Вже є два інвестори, які хочуть робити це на нашій території", - поділився Великогаївський сільський голова.

Зуміла громада вирішити і питання твердих побутових відходів.

"Багато мали проблем, щоб поставити контейнери для збору сміття. Бо люди платять за цю послугу 8,08 грн  в місяць. Але ми пояснили людям, що держава надає субсидію. Це змінило ситуацію. Є сім’ї, що платять 1-2 гривні за вивезення сміття. Підписали договори щодо надання послуг з вивезення сміття з усіма господарствами всіх 14 сіл громади".

Олег Кохман, як і кожен голова об’єднаної громади, очікує прийняття закону, який дозволить громадам розпоряджатися землями за межами населених пунктів громади. 

"Депутати давно повинні підняти руку за цей законопроект. Поки його немає, ми домовилися з обласною державною адміністрацією і Держгеокадастром, щоб поки не приймати жодних рішень стосовно земель, розташованих довкола громади", - сказав Олег Кохман.

За матеріалами decentralization.gov.ua