Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Молочні кооперативи дали поштовх до розбудови Покровської об’єднаної громади – Валентин Резніченко

22.03.2018

В одній з найвіддаленіших об’єднаних громад Дніпропетровщини – Покровській – набирає обертів рух з кооперування виробників молока. На території ОТГ діють два великих сільськогосподарських кооперативи та кілька сімейних міні-ферм. У їхній розвиток залучили мільйони вітчизняних та іноземних інвестицій. Тепер у громаді розвивається молочарська галузь – зміцнюється економіка.

"Сьогодні на Дніпропетровщині вже 61 об’єднана громада. Це не просто нові адміністративно-територіальні одиниці, а точки економічного росту з новим менеджментом і ресурсами. Вони зацікавлені в залученні іноземних інвестицій, наповненні місцевих бюджетів, реалізації інфраструктурних проектів. Реформа децентралізації, ініційована Президентом України Петром Порошенком, відкриває перед громадами чималі перспективи", – зазначив Валентин Резніченко.

Зокрема, у Покровській об’єднаній громаді набирає обертів рух з кооперування виробників молока. Селяни упевнені, це – вимога часу, адже приватне одноосібне молочне виробництво невигідне і не може дати продукцію високої якості.

У громаді за фінансової підтримки Уряду Канади та інших іноземних партнерів створили об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів "Господар". Крім того, йому вдалося залучити 23 млн грн інвестицій на відкриття демонстраційної ферми СП "Молочарське".

Гроші спрямували на будівництво ялівника, закупівлю обладнання та придбання майже 200 корів породи "Джерсі", яких завезли з Данії. Молоко від цієї породи – з високим вмістом жиру й білка – вирушає за півтисячі кілометрів на завод у Херсоні.

"Молочарське" – не тільки підприємство з виробництва молока, а й єдиний в Україні навчальний центр для фермерів. Малих і середніх виробників молока з різних регіонів навчають, як правильно утримувати, годувати та доїти корів. Також проводять безкоштовні тренінги й консультації.

"Ферму збудували, аби навчити ефективно вести невеличкий бізнес і випускати якісну продукцію. Особливо, це буде цікаво молоді. Є можливість скооперуватися й отримувати за молоко нормальні гроші", – переконаний менеджер СП "Молочарське" Віталій Ткач.

Ще один кооператив громади – "Добробут Андріївки" – займається заготівлею, охолодженням та реалізацією молока й наразі об’єднує понад 150 селян із 17 сіл Дніпропетровської та Запорізької областей.

У кооперативі – 400 голів корів, більше десятка стаціонарних молочних пунктів із лабораторією й охолоджувачем. Щодня молоко транспортують на заводи у Новомиколаївці та Херсоні.

"До початку децентралізації місцеві ради не мали можливості впливати на економіку та добробут людей. Сьогодні вперше за роки незалежної України ми відчуваємо себе повноправними господарями й самостійно формуємо спроможність своєї громади. Зокрема, кооперативи стали тим стрижнем, який згуртував нас і дозволив повірити у власні сили", – підкреслила голова Покровської ОТГ Світлана Спажева.

На її думку, кооперативний спосіб організації сільгоспвиробництва сприятиме розвитку молочарської галузі й економічному піднесенню громади.

За матеріалами adm.dp.gov.ua