Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Можливості розвитку малого та середнього бізнесу в громадах, формування інвестклімату примножуватимуть доходи місцевих і державного бюджетів, - Президент

05.12.2017
Президент Петро Порошенко закликав представників об’єднаних територіальних громад створювати умови для розвитку малого та середнього бізнесу на своїх територіях та шукати шляхи для залучення інвестицій.

"Як ми в центрі, так і кожен із вас на своєму рівні має шукати шляхи для залучення інвестицій в громади, для створення нових робочих місць на ввірених вам територіях. Тут ваш прямий інтерес: левова частка податку на доходи фізичних осіб йде до місцевих бюджетів. Децентралізація дала вам шанс із слухняних та безправних виконавців і прохачів стати успішними місцевими лідерами, які здатні вирішувати проблеми села, селища, міста", - звернувся Петро Порошенко до учасників ІІ Всеукраїнського форуму об'єднаних громад "Ініціативи, що змінюють життя".

Глава держави нагадав, що одне із завдань децентралізації – наблизити владу до простої людини, скоротити відстань і час для вирішення проблем. "Президент, Уряд, Верховна Рада налаштовані на ефективну співпрацю з вами", - запевнив він. 

За словами Президента, останні три роки відбувалось обговорення про розподіл грошей між центром та громадами: "Ми досягли результатів, яких багато хто не очікував – співвідношення 50% на 50% місцевих і центрального бюджетів". Він додав, що в цьому це не лише заслуга місцевих громад, бо значну базу оподаткування рішенням центральної влади – Президента, Прем’єра, Уряду, Парламенту – було передано на місця.

"Зараз настав час зосередитися на тому, як примножити доходи місцевих і державного бюджетів. Це – головна тема сьогоднішнього форуму. Про це переконливо свідчить наявність в порядку денному таких питань як можливості розвитку малого та середнього бізнесу в громадах, формування місцевого інвестиційного клімату, стратегії розвитку об’єднаних територіальних громад", - сказав Петро Порошенко.

Він нагадав про чергову зустріч з представниками найбільших та найвпливовіших бізнес-асоціацій, в тому числі представників малого та середнього бізнесу. "Чому їм приділяється така увага? Країні, щоби стати успішною та заможною, потрібні інвестиції, зростання економіки, нові робочі місця, зростання зарплат, надходжень до бюджету і збільшення надходжень до Пенсійного фонду. Це те, чого цілком справедливо вимагають від влади. І це цілі, яких можна досягти лише завдяки створенню сприятливих умов для бізнесу", - наголосив Петро Порошенко.

За словами Президента, ВВП у третьому кварталі поточного року складає 2,1% і це, безумовно, позитивна тенденція, яка не може не тішити. Особливо після глибокого падіння, спричиненого війною, ембарго та економічною агресією з боку Росії. "Але, очевидно, що такі темпи для нас є неприйнятними. Отже, ми спільно повинні шукати нестандартні, нетривіальні рішення для стимулювання інвестицій та прискорення економічного зростання", - підкреслив він.

Глава держави зазначив: "Ми запропонували декілька надзвичайно важливих рішень, які були обговорені з бізнесом і знайшли його абсолютну підтримку".

Він повідомив, що запропонував замість податку на прибуток підприємств запровадити податок на виведений капітал, що означатиме оподаткування лише тієї частини прибутку підприємств, яке не спрямовується на розширення чи створення виробництв. За словами Глави держави, це дозволить вивільнити кошти на розвиток та модернізацію підприємств. Він висловив сподівання, що ця новація запрацює з 1 січня 2019 року.

Президент також зауважив, що наступного бюджетного року буде запроваджено розстрочку на сплату ПДВ на імпорт обладнання для виробництва. Він також висловив сподівання, що буде реалізовано його ініціативу про продовження мораторію на перевірки малого та середнього бізнесу.

Петро Порошенко нагадав, що минулого тижня підписав Закон, який зупиняє "маски-шоу" силовиків на підприємствах і  силові структури, як-то Генпрокуратура, Служба безпеки України, Національна поліція, МВС та НАБУ, взагалі будуть позбавлені можливості впливати на бізнес.

За словами Президента, три роки тому, коли зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України дали старт децентралізації мало хто сподівався, що ми зайдемо так далеко. "Б’юся об заклад, що більшість із вас вважала це черговою кампанійщиною", - зауважив він, додавши, що тоді була започаткована осмислена стратегія, яка втілилися в одну із найголовніших наших реформ.

Президент зазначив, що тепер вже можна сказати: децентралізація – одна із самих результативних реформ, із переконливими якісними та кількісними змінами.  "Ініціативні, рішучі люди, голови і депутати, які мають довіру громад, беруть на себе відповідальність і мають право вирішувати складні питання громади", - підкреслив Петро Порошенко.

Він нагадав, що у 2014 році власні доходи місцевих бюджетів складали 68 мільярдів 600 мільйонів гривень, а вже до кінця поточного року очікується збільшення доходів місцевих бюджетів до 171 мільярда. За його словами, саме в рамках децентралізації місцева влада розпочала ремонт та будівництво нових дитячих садків, нових шкіл, нарешті було зроблено освітлення в населених пунктах, будуються нові заклади культури, дороги.

Глава держави також додав, що розширюється мережа центрів надання адміністративних послуг, органам місцевого самоврядування передаються повноваження у сфері архітектурно-будівельного контролю, децентралізація дає можливість центральним органам влади та органам місцевого самоврядування спільними зусиллями реалізувати Закон про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості. "І перші чотири мільярда на фінансування цього проекту ми вже виділили", - зазначив Петро Порошенко.

Петро Порошенко зазначив, що в рамках реалізації цього Закону Уряд, Міністерство охорони здоров’я, обласні та районні державні адміністрації разом з місцевими громадами вже прораховують скільки амбулаторій та ФАПів добудувати, скільки відремонтувати.

Додатковим аспектом цієї реформи є розвиток інформаційно-комунікаційних технологій у сільській місцевості: оптичних мереж, 4G, інших технологій, зауважив Президент. Петро Порошенко додав, що окрім розширення кола медичних послуг для селян і впровадження телемедицини, це дозволить забезпечити село швидкісним Інтернетом, який згодиться не лише для амбулаторії, школи, бібліотеки, а й для задоволення інформаційних потреб мешканців села.

За матеріалами www.president.gov.ua