Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

"Ми – не глибинка!", – Кочубеївська ОТГ

05.09.2017
Найпершою об’єднаною територіальною громадою Херсонщини стала Кочубеївська. Розташована вона далеко від обласного центру, на межі з Дніпропетровською областю. Увійшли до її складу 4 сільські ради – Кочубеївська, Орлівська, Пригір’ївська та Заградівська, а загалом 14 населених пунктів.

У їх успіх мало хто вірив. Але це людей не зупинило – було палке бажання змінити власне життя на краще.

Через багаторічний дефіцит коштів у глибинці були хронічні проблеми з дорогами, водою, транспортом, соціальні об’єкти занепадали.

Наразі громада почала втілювати проекти, про які раніше могла лише мріяти. І зараз до Кочубеївської ОТГ за досвідом господарювання їздять з усієї області, і навіть України. Тож не випадково саме до цього віддаленого куточка здійснили навчальний візит представники органів місцевого самоврядування Херсонщини в рамках програми «Маршрути успіхів» - проекту ПУЛЬС, що реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID. Тема навчального візиту - «Від старту до упевнених результатів. Підсумки впровадження активної інвестиційної політики Кочубеївської громади».

Зберігають школи

Першим об’єктом, з яким познайомилися учасники, був опорний освітній заклад – Орлівський навчально-виховний комбінат. Будівля із новими метало-пластиковими вікнами і свіжим ремонтом. Сучасна загальноосвітня школа, де під одним дахом розмістилися і школярі, і дошкільнята, показує високий рівень здобуття освіти, та має філії. У НВК активно працюють гуртки, збереглись майстерні, створили власний художній музей та художню галерею.

Навчальний заклад – активний учасник різноманітних проектів, і є центром надання якісних освітніх послуг. Нині ОТГ розвиває матеріальну базу не тільки опорного закладу, а й його філій. В цілому в громаді наразі налічується 225 учнів. Але навіть у школі, де залишилося 4 учні, і її тимчасово довелося закрити, теж міняють вікна, вкладають кошти, аби її зберегти, розповідають у громаді.

У покращення матеріально-технічної бази опорного закладу та його філій цьогоріч уже вкладено 700 тис. грн. На черзі – ремонт дахів.

Крім того, в ОТГ дбають про перехід від газового на альтернативні види опалення і встановлення котлів.

- Найважче – переломити свідомість місцевих жителів, повернути їхню віру в те, що громада повинна самостійно визначати пріоритети і гуртом дбати про свої села. Держава наразі виконує свої зобов’язання щодо підтримки ОТГ, але і громада має дбати про свій добробут, докладати до цього зусилля, – розповів голова Кочубеївської ОТГ Іван Дудар.

Турбота про кожного пацієнта

На роботу місцевих закладів медицини, що знаходяться за 40 км від райцентру, в громаді покладають великі надії. Фінансування за залишковим принципом вже в минулому.

Зараз громада самостійно планує, яким чином забезпечити максимальну зручність та якість послуг для своїх мешканців. Позаду важкий перехідний період, ліцензування та пошук спеціалістів. Хоч на деякі посади лікарів шукають й досі. Готові й надалі вкладати кошти в перспективу. Завдяки реформам та децентралізації кочубеївці обрали для отримання послуг медичного обслуговування вторинного рівня не «рідну» Високопільську районну лікарню, а районну лікарню сусіднього Великоолександрівського району. Сільський голова розповів, як поетапно громада вибудовувала галузь, опановувала прямі стосунки з департаментом охорони здоров’я ОДА.

- Нині ми маємо власний сучасний пункт базування «швидкої», повністю реконструйований центр первинної медичної допомоги. Також налагодили виїзні прийоми фахівців вторинної ланки. Зберегли дві лікарські амбулаторії загальної практики сімейної медицини з денними стаціонарами на 5 ліжок та п’ять ФАПів. Окрім цього плануємо придбати новий автомобіль «швидкої», власний рентген-апарат, вже перерахували кошти на придбання електрокардіографа з можливостями телеметрії. А ще закупили та підключили до бази обладнання для запровадження електронної медицини, – з гордістю розповідаєІван Дудар.

Розвиток – з проектами

На будь-які зміни потрібні кошти. Головне питання – де їх взяти.

- При напрацюванні бюджету на 2016 рік було заплановано 11,3 млн. грн. А по факту наш бюджет становив 17,8 млн. грн., що суттєво перевищує показник власних надходжень. Голова ОТГ повідомив, що громада отримала субвенцію у 2016 році з державного бюджету в сумі 4,371 млн. гривень, що дало змогу прокласти 1,5 км асфальтованої дороги, зробити вуличне освітлення, капітально відремонтувати приміщення місцевої лікарні та придбати для неї нові меблі, нове обладнання для стоматологічного кабінету. Для потреб школи придбали 10 комп’ютерів і мультимедійну дошку. А ще капітально відремонтували водогін та встановили нову водонапірну башту. Також громада придбала новий трактор МТЗ-80, причеп, плуг та косарку для трави за 450 тисяч гривень. Для вирішення проблем інфраструктури у 2017 році ми очікуємо фінансову підтримку з державного бюджету у сумі 4 млн. грн. Також хочу зазначити, що наша громада в повному обсязі та вчасно отримала освітню і медичну субвенції у сумі майже 6 мільйонів. Власних надходжень у громади тепер 5,5 млн. грн. на рік. Так що нам є куди рости і розвиватися, – розповів Іван Дудар.

Окрім податків і субвенції від держави, об’єднана громада активно бере участь в різноманітних проектах іноземних неурядових організацій.

Так, наприклад, вже восени цього року в ОТГ планують відкрити сучасний Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). Кошти на ремонт і техніку (близько 1 млн. грн.) надають шведи.

За рахунок проектів уже в 90% населених пунктів Кочубеїв­ської громади зробили вуличне освітлення. А вже зовсім скоро за кошти поляків між населеними пунктами ОТГ почне курсувати власний автобус. Аби проекти реалізовувати, їх повинен хтось написати і втілювати. Саме для цього при сільраді створили сектор економічного розвитку та залучення інвестицій ОТГ. Загалом, зараз в громаді працюють та втілюють більше 14 різноманітних проектів.

Триває процес реконструкції великої будівлі Кочубеївського сільського будинку культури. У найближчій перспективі визріло створення молочних кооперативів, участь у численних проектах міжнародної технічної допомоги та конкурсах ДФРР.

До речі, в громади вже є власний герб, і навіть гімн, який написав місцевий музикант.

Громаді ще багато над чим варто працювати. Проте вже зараз зрозуміло, що зупинятись на досягнутому Кочубеївська ОТГ не збирається. І з гордістю продовжить доводити всім, що вони глибинка лише географічно.

За матеріалами ksza.ks.ua