Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

"Найбільшим здобутком децентралізації є, що ми перестали плакатися", – Анатолій Ткачук

20.04.2017
За останні три роки відбулася абсолютна трансформація підходів до реформи місцевого самоврядування. Про це директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук розповів під час конференції "Реформа децентралізації. Результати та перспективи". Конференція пройшла у рамках програми Агентства США з міжнародного розвитку USAID "РАДА" та проекту "Підтримка розвитку місцевого самоврядування в Україні", а також за підтримки Європейського Союзу.

"Ще три роки тому ми у Брюсселі з подивом слухали, які проблеми обговорюють представники європейських органів місцевого самоврядування, – сказав Анатолій Ткачук. – Їх тоді турбували зміни клімату, економічне зростання громад, особистий розвиток жи лів цих громад тощо. У той же час їхні українські колеги обговорювали, кому які повноваження належать, як отримувати дозволи на будівництво, як приймати житло в експлуатацію. Час минув, і пер про повноваження у нас вже не говорять. Українські чиновники місцевого рівня вирішують проблеми економічного зростання своїх населених пунктів, проблеми ефективного використання власних ресурсів, проблеми планування риторій… І це є найважливішою зміною. Змінилася парадигма і разом з нею змінилися десятки тисяч людей по всій Україні. Українці пер вже не шукають, хто кому винен, а дедалі частіше цікавляться тим, що конкретно їм робити. І пер з ними дуже приємно працювати, що відзначають і міжнародні донори".

За словами Анатолія Ткачука, працюючи з Україною у напрямку запровадження реформи з децентралізації влади, Євросоюз відзначив надзвичайну динаміку та гнучкість місцевого самоврядування. І це послужило своєрідним драйвером для донорських організацій.

"Якщо три роки тому ми говорили про концепції, то пер – про конкретні проекти у галузях освіти, охорони здоров’я, місцевого господарства тощо, – зазначає Анатолій Ткачук. – Якщо раніше було величезною проблемою, як узгодити будь-які зміни, то пер ми без зайвих зусиль працюємо з різними мініс рствами по конкретних питаннях. Раніше цього не було і близько".

Розповідаючи, як змінилася свідомість українців у регіонах, експерт навів приклад невеличкої громади у Житомирській області, яку він нещодавно відвідав.

"Коли ми запитали, які ресурси має громада, то спочатку почули стандартні відповіді: кадри, вдале розміщення, природа, – згадує Анатолій Ткачук. – Але згодом хтось сказав: "У нас тут дуже добра чорниця". І відразу ж залунали пропозиції: "А може, ми сертифікуємо наш ліс, і тоді зможемо продавати чорницю як екологічно чистий, перевірений продукт – за значно вищою ціною". Десять років тому такі пропозиції були б цілковитою фантастикою. Якби я комусь запропонував таке, люди сміялися б з мене. А пер вони не тільки не сміються, а й самі підказують лабораторію, яка може провести сертифікацію їхнього лісу. Найбільшим здобутком реформи є, що ми перестали плакатися, зрозуміли, що багато можемо зробити самі, і почали шукати для цього можливості".

Завершуючи свій виступ, Анатолій Ткачук підкреслив, що Україна не тільки розробила план реформи, але й почала його впроваджувати, поступово "перетворюючи прототип на затребуваний суспільством продукт".