Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

ОТГ Вінниччини вивчали механізми ефективної регуляторної діяльності органів місцевого самоврядування

04.04.2019

У Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування пройшов семінар для представників ОТГ Вінниччини – «Оприлюднення відкритих даних у бюджетному процесі та інших сферах діяльності ОТГ».  Захід відбувся за сприяння Програми «U-LEAD з Європою».

У семінарі взяли участь  експерти – Олександр Пліва, керівник проекту «Регуляторна мапа України», член Громадської ради при Державній регуляторній службі, Олеся Данілова – завідувач сектору ДРС у Вінницькій області, Наталія Рудик – головний спеціаліст сектору ДРС у Вінницькій області, Олександр Печалін – голова ГО  Спілки підприємців «СТІНА», а також радник Вінницького ЦРМС з місцевих фінансів Інна Святна.

Під час навчальної зустрічі представники фінансових служб ОТГ області дізнались про  організаційні засади регуляторної політики  органів  місцевого самоврядування, ознайомились із механізмами  впровадження ефективної регуляторної діяльності та  з інструментами  оприлюднення даних ,  а також   обговорили  можливості співпраці  на регіональному рівні.

Про публічність діяльності  комунальних підприємств та прозорість бюджетного процесу в ОТГ розповіла Інна Святна, експерт з місцевих фінансів  Центру: «Сьогодні важливо звертати увагу  на виконання вимог бюджетного законодавства про оприлюднення інформації про бюджет. У разі невиконання – це бюджетне порушення. Крім того, потрібно розуміти, що  відсутність інформації про  доходи і витрати бюджету знижує довіру до влади та в цілому – до процесів реформуваання. Керівники установ, підприємств в ОТГ  повинні працювати, виходячи з того, що немає муніципальних коштів, а є кошти платників податків. От наприклад, Центри первинної медико-санітарної допомоги,  що створюються як комунальні підприємства.  Якщо раніше  заклади медицини фінансувались із Держбюджету, то сьогодні ЦПМСД  почали працювати за принципом самоокупності  у співпраці із Національною службою охорони здоров’я. Відтак – відкритість руху коштів має стати ключовим принципом. Комунальні підприємства повинні публікувати дані фінансової звітності, оприлюднювати статистику витрат, а також  повідомляти  про принципи і структуру заробітної плати керівників КП. Таки чином  буде забезпечений не тільки  звіт про рух коштів НСОЗУ, а й громадський контроль за  якістю послуг і діяльністю комунальної установи в цілому».

Під час семінару  учасники ознайомились із новітніми технологіями щодо регуляторної діяльності та відкритих даних. Про це розповів Олександр  Пліва, керівник проекту «Регуляторна мапа України».

«Якісні відкриті дані – шлях до реалізації принципів належного врядування в Україні і стандартизація наборів відкритих даних регуляторних органів - це інструмент втілення принципів прозорості і передбачуваності державної регуляторної політики. Розроблений в рамках нашого проекту сервіс для наповнення стандартизованих наборів відкритих даних ОpenData. Публікатор, допоможе розпорядникам робити це значно швидше і уникати помилок. Сьогодні важливо забезпечити автоматизований збір, обробку та розповсюдження інформації про регуляторну діяльність органів місцевого самоврядування, для ширшого залучення до неї громадськості та бізнесу, здійснення регуляторного нагляду в автоматичному режимі та виявлення не ефективних рішень. Це, в свою чергу, дасть можливість усунути бар’єри для економічного розвитку територій і поширення кращих практик», – зазначив Олександр Пліва.

За словами експертів, відкриті дані у процесі здійснення регуляторної діяльності є сучасним механізмом для моніторингу рівня зарегульованості бізнесу та виконання положень законодавства органами місцевого самоврядування з метою покращення бізнес-клімату в ОТГ.

В ході семінару Олеся Данілова,завідувач сектору Державної регуляторної служби у Вінницькій області ознайомила представників ОТГ із принципами висвітлення регуляторних даних та інформування про регуляторну політику відповідно до Постанови Уряду №835 від 21.10.2015. Вона підкреслила, що оприлюднення якісних регуляторних даних на оновленому Єдиному державному порталі відкритих даних сприятиме належному врядуванню, а також дозволить вчасно надавати інформацію, що потрібна для підприємницького середовища та сталого економічного розвитку територій.

За матеріалами www.vin.gov.ua