Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

ОТГ області освоюють бюджетні кошти на формування інфраструктури

06.10.2017
Реформа децентралізації передбачає створення фінансово незалежних громад, які матимуть змогу самостійно та на належному рівні утримувати школи, дитячі садки, амбулаторії, будинки культури, дороги, іншими словами децентралізація – це шлях до підвищення якості життя мешканців кожного села, селища чи міста.

Фінансова децентралізація розпочалася шляхом ухвалення змін до Бюджетного та Податкового кодексів, що характеризувалось переданням об’єднаним територіальним громадам додаткових бюджетних повноважень та стабільних джерел доходів для їх реалізації, зокрема за рахунок коштів субвенції. Як відомо, кошти субвенції розподіляються між бюджетами об’єднаних громад пропорційно до площі та кількості сільського населення з рівною вагою обох цих факторів.

Cаме тому важливою перевагою громад є вагоме зростання фінансових ресурсів, якими вони можуть розпоряджатися. Даний привілей полягає у здатності посадовців ОТГ вирішувати проблеми своїх громад, які накопичувались роками і на які весь час не вистачало коштів.

Завдяки реформі децентралізації держава надає підтримку об’єднаним територіальним громадам, зокрема у питаннях відновлення та розбудови інфраструктури їх територій. Для цього у Державному бюджеті на 2017 рік для 36 об’єднаних територіальних громад Тернопільської області передбачено  115491,2 тисяч гривень субвенції на розвиток інфраструктури, у тому числі за рахунок коштів загального фонду державного бюджету 38497,3 тисяч гривень та за рахунок спеціального фонду державного бюджету 76993,9 тисяч гривень.

Об’єднані територіальні громади підготували проектні заявки, які представили на засіданнях робочої групи з розгляду заявок на проекти, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів субвенції. Станом на 4 жовтня підготовлено та надано обласною державною адміністрацією позитивні висновки за 153 проектними заявками на проекти вартістю 125,814 млн грн, у тому числі 109,768 млн грн за кошти субвенції, що складає 95,05% від загальнообласного обсягу субвенції (115,491 млн грн).

Таким чином, на сьогодні усі громади завершують отримання висновків облдержадміністрації та Мінрегіону.

За оперативною інформацією, станом на 4 жовтня комісією при Мінрегіоні розглянуто 153 проектних заявки від 35 об’єднаних територіальних громад області. За результатами розгляду, Мінрегіоном погоджено можливість реалізації 149 проектів вартістю 120,354 млн грн, у тому числі 104,309 млн грн за рахунок субвенції, що складає 90,32% від загального обсягу (115,491 млн грн).

В основному об’єднані територіальні громади області планують використати кошти субвенції на ремонт та реконструкцію доріг, об’єктів освіти, охорони здоров’я, культури, та оновлення інженерних мереж.

На казначейські рахунки вже надійшли субвенційні кошти в обсязі більше 76 млн грн, у тому числі понад 25 млн. грн. загального фонду державного бюджету та близько 51 млн. грн. спеціального фонду державного бюджету.

За оперативними даними Головного управління Державної казначейської служби в області, в об’єднаних територіальних громадах зареєстровано для фінансування 95 об’єктів за рахунок коштів спеціального фонду та 19 об’єктів за рахунок коштів загального фонду.

Окремі громади області, такі як Білобожницька, Більче-Золотецька, Борсуківська, Борщівська, Васильковецька, Гримайлівська, Гусятинська, Залозецька, Золотопотіцька, Козлівська, Колодненська, Коропецька, Коцюбинська, Микулинецька, Новосільська,  Озернянська, Підволочиська, Скалатська, Теребовлянська та Шумська успішно освоюють державну субвенцію та реалізують інфраструктурні проекти.

Сьогодні громади мають можливість працювати ефективно, створювати якісніші умови для життєдіяльності кожного їх мешканця, довгостроково планувати та реалізовувати проекти, які покращують якість інфраструктури.

За матеріалами www.oda.te.gov.ua