Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Об’єднані територіальні громади Вінниччини вивчають інструменти стратегічного планування розвитку медицини

15.11.2018

14 листопада, у Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування розпочався тренінг щодо стратегічного планування розвитку надавачів первинної медичної допомоги, організований центром для представників медичної галузі ОТГ Вінниччини.

Захід відбувся за сприяння Програми "U-LEAD з Європою" та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

У програмі дводенного тренінгу для ознайомлення запропоновані питання програмно-цільового бюджетування, визначення стратегічних пріоритетів та SWOT – аналізу, а також презентація інструментів стратегічного планування.

Спікерами заходу виступили: регіональний координатор з підтримки медичної реформи в Івано-Франківській та Чернівецькій областях Наталія Гусак, радник з муніципальних послуг вінницького ЦРМС Віталій Швець, регіональний координатор з підтримки медичної реформи у Київській та Вінницькій областях Таміла Лепьошкіна.

"Заклади медицини в ОТГ стали автономними, з огляду на реформу галузі – ЦПМСД самі повинні планувати господарську діяльність. А стратегія – це основа розвитку громад в цілому, то ж на локальному рівні, кожний заклад, підприємство, установа мають розуміти, як обирати пріоритети, ставити цілі та формувати стратегії розвитку. Відтак – ми зібрали зацікавлених представників громад, щоб розповісти про комплексний підхід до функціонування Центрів первинної медико-санітарної допомоги в ОТГ", –  повідомив радник ВЦРМС з муніципальних послуг Віталій Швець.

"Всі ОТГ розробляють стратегії розвитку, але медицина не завжди включається у стратегічні плани – здебільшого, головні питання – це інвестиції, економіка, інфраструктура. Коли ми говоримо про місію охорони здоров’я, більшість медиків стверджує, що пацієнти розуміють для чого потрібна галузь, а відтак – самі прийдуть, якщо виникає потреба. Але стратегічні цілі реформи полягають, в першу чергу, у профілактичних заходах, адже це первинний рівень, що покликаний налагодити комунікацію із пацієнтом заради збереження здоров’я. Серед інструментів побудови стратегії медзакладів важлива роль приділяється налагодженню зв’язків з людьми за принципом – "громада - галузь – підприємство. Це комплексна система функціонування первинного рівня, де комунікації будуються за певними правилами. Наприклад, якщо проходить вакцинація, то мешканці громади повинні мати всю інформацію з цього приводу – і про наявність препаратів, і про вартість, і про місця надання допомоги. Окремий блок інформування – сімейні лікарі. Там, де достатньо відкритої інформації – декларації підписуються активніше. Медики мають вибудувати комунікацію простою мовою, говорити фактами, а не емоціями, і головне – інформація має бути системною. Ключове питання побудови стратегії функціонування медицини – це розуміння того, що в центрі реформи стоять люди. Мешканці громади – головний стартовий капітал розвитку ОТГ", – повідомила Наталія Гусак.

Протягом двох днів представники ОТГ Вінниччини вивчатимуть стратегічні питання розвитку медичних закладів та напрацюють практичні навички реалізації реформи на локальному рівні.

За матеріалами www.vin.gov.ua