Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Обізнаність і довіра людей до децентралізації зростають - соціологічне дослідження

27.02.2018
Держава може звітувати про показники децентралізації, зокрема щодо кількості громад чи площ територій, вкритих ОТГ, сотні опорних шкіл чи дитсадків, кілометрів доріг. Але важливішою для нас є оцінка українських громадян, на яких і спрямована реформа.

Про це сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час презентації результатів соціологічних досліджень, здійснених КМІС та Центром "Соціальні індикатори" на замовлення Програми Ради Європи "Децентралізація і територіальна консолідація в Україні" у співпраці з експертами Ради Європи та Мінрегіоном.

 Він зауважив на двох важливих індикаторах, виявлених опитуванням, які полягають у зростанні обізнаності громадян про децентралізацію і відчуття ними її результатів.

"Ключові індикатори – зростання обізнаності і довіри громадян до децентралізації. 79% українців вже знають, що в країні відбувається децентралізація. Більше 50% громадян відчувають позитивні зміни у своєму житті, пов’язані з цією реформою. Йдеться як про мешканців ОТГ, так і всієї України. Ці показники можна вважати своєрідною суспільною оцінкою дій держави", - наголосив Зубко.

Також, урядовець назвав принциповою світоглядною зміною зростання підтримки децентралізації мешканцями сходу країни. "Частка мешканців контрольованих Україною територій Донецької та Луганської областей, а також Харківщини, які відзначають позитивні зміни, зросла за два роки з 19 до 59%. Децентралізація зміцнює і зшиває країну. Ця реформа є запобіжником від сепаратизму. Ми надаємо громадам повноваження, нові можливості для менеджменту на рівні ОТГ. І цим включаємо людей до процесу прийняття стратегічних для країни рішень", - наголосив урядовець.

Він також зазначив, що ці показники є суспільним зрізом і маркером для влади в її подальших кроках. "Він дозволяє розуміти ситуацію у розвитку. Уточнювати і корегувати хід реформи. Це спосіб залучити громадську підтримку і використати її енергію для провадження необхідних змін", - сказав Геннадій Зубко.

У рамках всеукраїнського дослідження пріоритетними очікуваннями громадян є підвищення добробуту – 51% та збільшення якості надання послуг 64%. Порівняно з 2016-м з 25% до 28% зросла частка тих, хто відзначає поліпшення надання якості послуг у їхній громаді.

На стабільно високому рівні лишається позитивне сприйняття громадянами змін у своєму населеному пункті. У 2015-му 19% помітили наслідки реформи, а вже у 2017-му цей показник зріс до 43%. Ще 18% чули про планування позитивних змін.

Опитування серед мешканців ОТГ, які об’єдналися 2015 року, засвідчило, що з 42% до 51% зросла частка тих, хто очікує на покращення ситуації в Україні внаслідок здійснення реформи. З 50% до 54% зросла частка тих, хто вірить, що реформа сприятиме розвитку громад.

43% мешканців ОТГ помітили позитивні зміни на краще у своїх населених пунктах. Ще 21% чули про них. Загалом станом на кінець 2017 року 64% жителів ОТГ або відчули покращення, або очікують на нього. Найбільш позитивні очікування стосуються ремонту і утримання доріг, тротуарів (50% вважають, що якість покращиться) і благоустрою (48%).

Серед жителів ОТГ 39% вважають темп реформи децентралізації нормальним або швидким. Для громад, які об’єдналися 2015-го, за останній рік цей показник зріс з 32 до 38%.

Серед жителів громад зросли позитивні очікування від реформи. Торік 22% очікували на покращення ситуації у сфері надання адміністративних послуг. Нині  таких – 40%. 61% жителів ОТГ підтримують процес об’єднання громад. Серед мешканців, які об’єдналися 2015-го, з 55% до 63% зросла частка тих, хто загалом підтримує процес створення ОТГ.

За матеріалами www.minregion.gov.ua