Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Підвищення зарплат педпрацівників: експерти розповіли про прийняті урядом зміни

29.01.2018
На Урядовому порталі опубліковано постанови, якими передбачено підвищення заробітної плати педагогічним працівникам.

Про основні зміни, передбачені цими нормативно-правовими актами, розповіли експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та проекту SKL International) Яніна Казюк, координатор з фінансової децентралізації, та Світлана Демиденко, експерт з фінансового моніторингу.

З 1 січня 2018 року розміри посадових окладів (ставки заробітної плати) педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, підвищуються на 10 %.

Передбачається, що за підсумками виконання Державного бюджету України за перше півріччя 2018 року буде розглянуто питання щодо підвищення з 1 вересня 2018 року оплати праці інших категорій педагогічних та науково-педагогічних працівників.

Крім того, збільшується граничний розмір надбавки за престижність з 20% до 30% розміру посадового окладу педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування (зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 № 373). Звертаємо увагу, що дана надбавка не може бути менше 5%.

Розмір надбавки встановлюється керівником закладу (установи) у межах фонду оплати праці.

При цьому, право на встановлення надбавки в розмірі до 30% з 1 січня 2018 року мають керівники закладів загальної середньої освіти, їх заступники, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників, вчителі та викладачі закладів професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, які викладають предмети згідно з Державним стандартом загальної середньої освіти.

Надбавка в розмірі не менше 20% з 1 вересня 2018 року встановлюється:

  • керівникам шкіл, в яких апробують державний стандарт початкової освіти відповідно до Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти “Нова українська школа” на період до 2029 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 грудня 2016 р. № 988, їх заступникам, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників, вчителям таких шкіл;
  • керівникам шкіл, в яких навчання хоча б в одному з початкових класів здійснюватиметься за державним стандартом початкової освіти в рамках реалізації зазначеної Концепції, їх заступникам, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників, вчителям таких класів зазначених шкіл;
  • вчителям української мови і літератури шкіл з навчанням мовами національних меншин.

Ішим педагогічним працівникам надбавка в розмірі до 30%  може бути встановлена з 1 вересня 2018 року.

При цьому, кошти на підвищення заробітної плати педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції, передбачені при її розрахунку на 2018 рік (здійснювався за новою формулою, яка затверджена  постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1088) і враховане в обсягах міжбюджетних трансфертів місцевим бюджетам, що затверджені Законом України "Про Державний бюджет України на 2018 рік".

Також вносяться зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 № 6 "Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам" в частині розширення напрямків спрямування освітньої субвенції та її залишків коштів, що склались на кінець року.

Отже, кошти освітньої субвенції тепер можна спрямовувати і на оплату праці педагогічних працівників інклюзивно-ресурсних центрів, а також викладачів, які викладають предмети згідно з Державним стандартом базової і повної загальної середньої освіти, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. № 1392, державних закладів вищої освіти, перелік яких визначено додатком 10 Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" (фінансове забезпечення яких з 1 січня 2018 р. здійснюватиметься з місцевих бюджетів), та комунальних закладів вищої освіти в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти.

Змінами передбачено, що залишки коштів за освітньою субвенцією, які складаються на кінець бюджетного періоду, можуть спрямовуватися на оснащення загальноосвітніх навчальних закладів інтерактивними панелями з вмонтованим комп’ютером, та початкової школи навчальним обладнанням і методичним забезпеченням.

За матеріалами decentralization.gov.ua