Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

"Подальші успіхи децентралізації залежать від ухвалення парламентом нових законів!" – такою є позиція представників органів місцевого самоврядування Рівненщини

11.07.2017
Робота шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання завершується, і народні депутати готуються йти у літню відпустку. Однак ряд важливих законопроектів, які стосуються реформи децентралізації залишаються без розгляду. На їхньому ухваленні наполягає не лише уряд та експерти, а насамперед, об’єднані територіальні громади.

Саме ОТГ найбільше відчувають сьогодні недосконалість та половинчастість законодавчої бази, яка з однієї сторони декларує для них широкі можливості, а з іншої – не дає практичних інструментів для їх реалізації.

Про це й говорять лідери територіальних громад Рівненщини.

- На сьогодні наша об’єднана громада відчуває потребу у нових кваліфікованих кадрах. Повноважень та завдань у органів влади об’єднаної громади значно більше ніж у звичайної сільради, значно зросли й очікування людей від нашої роботи. Ми зацікавлені у молодих працівниках, які готові професійно зростати і вдосконалюватись працюючи на благо громади. А для цього ми повинні гарантувати їм належний рівень оплати праці та можливості для самореалізації. Для цього нам потрібен новий закон, що сприятиме підвищенню престижності служби в органах місцевого самоврядування. Мова йде про законопроект №2489 від 30.03.2015 "Про службу в органах місцевого самоврядування", який я закликаю парламент ухвалити, – зазначив Олег Гречич, голова Бабинської сільської об’єднаної територіальної громади

- Наша об’єднана громада стоїть зараз перед вибором – чи погоджуватись на приєднання до нас сусідніх сільських рад, які за перспективним планом формування територій громад Рівненської області, були віднесені до інших громад. Основна пересторога – чи не втратить наша громада статус "спроможної" і відповідно прямі міжбюджетні відносити із держбюджетом? Саме тому я звертаюсь до народних депутатів підтримати проект Закону України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)",- додає Віталій Мошкун, голова Крупецької сільської об’єднаної територіальної громади.

Дмитро Левицький, голова Млинівської селищної об’єднаної територіальної громади:

Абсолютна більшість мешканців Млинівського району на сьогодні проживають у чотирьох об’єднаних територіальних громадах, сформованих за принципом добровільного об’єднання. Найбільшою з них є наша, Млинівська ОТГ. За пів року діяльності ми побачили, що значна частина повноважень, які раніше належали до компетенції органів влади районного рівня, передана на наш рівень, в об’єднані громади. Сьогодні районна рада та райдержадміністрація допомагають нам більше методично ніж фінансово, тому що ми стали самостійними. Тому, цілком логічним виглядає ухвалення законопроекту №6636 від 22.06.2017 "Про порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж районів", яким пропонується прописати процедуру реорганізації районів, в яких вже створені ОТГ.

Сергій Паладійчук, секретар Рівненської міської ради:

- Сьогодні чинне законодавство суперечить саме собі. З однієї сторони міста обласного значення здійснюють левову частку державних повноважень, які не завжди підкріплені відповідним фінансуванням зі сторони держави, а з іншої – міські громади є нібито "неспроможними", бо вони не пройшли процедуру добровільного об’єднання із сусідніми громадами. Однак, якщо більшості сіл та містечок треба об’єднатися з кимось, щоб збільшити свої доходи, то міста обласного значення значно потужніші за них всіх вже сьогодні. Отож, законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад" щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення" №6466 від 18.05.2017покликаний виправити існуючу несправедливість та дати великим містам, таким як Рівне, шанс на розвиток.

Руслан Сивий, директор Рівненського відокремленого підрозділу установи "Центр розвитку місцевого самоврядування":

Думка лідерів територіальних громад, експертів з питань децентралізації та наших закордонних партнерів сходиться на одному – реформа місцевого самоврядування буде успішною лише у випадку подальшого вдосконалення законодавчої бази. Інакше, зусилля мільйонів українців, які повірили у перспективу кращого майбутнього і об’єдналися в нові територіальні громади, будуть марними. Парламент не має права їх підвести. Тому закликаємо народних депутатів України, особливо тих, які представляють Рівненську область у парламенті, підтримати реформаторські законопроекти в сфері децентралізації та підставити своє плече об’єднаним громадам нашого регіону.

За матеріалами ritm.tv