Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Податки і збори – крок до добробуту громад: ОТГ Вінниччини вивчали новації державної регуляторної політики

15.02.2019

Днями у Вінниці відбувся семінар "Підготовка рішень про місцеві податки і збори" для представників фінансових підрозділів об’єднаних територіальних громад області.

Захід організовано Вінницьким Центром розвитку місцевого самоврядування за сприяння Програми "U-LEAD з Європою".

На думку фахівців Центру, місцеві податки і збори – це важливий чинник наповнення  бюджетів громад  та добробуту територій. Разом з тим, органи місцевого самоврядування повинні  розуміти взаємозв’язок Податкового кодексу  із іншими нормами законодавства при  підготовці рішень про той чи інший  місцевий податок.

На початку заходу учасників привітав директор Вінницького ЦРМС Олег Левченко, який акцентував увагу на актуальних змінах, що чекають громади найближчим часом.

"Сьогодні кожна громада повинна зосередитись на економічній спроможності виконувати  повноваження у всіх сферах господарювання. Тому наповнення бюджету та ефективне використання кожної копійки кошторису надважливе. Разом з тим, ви, як працівники фінансової сфери, повинні  підходити до планування  з практичної сторони. Законодавство змінюється,  виникає багато питань до спроможності громад.  Наприклад, ОТГ, що  наповнювали бюджети за рахунок акцизів, незабаром втратять ці кошти, адже вони будуть спрямовуватись у повному обсязі на центральний рівень для відновлення доріг. На часі  зміни до перспективного плану та укрупнення ОТГ з огляду на економічні  показники. Кожна громада повинна  оцінити майбутні статки і можливість виконувати всі повноваження, адже у майбутньому їх стане більше за принципом районів – і Пенсійний фонд, і соціальний захист, і освіта, і медицина у повному обсязі. Варто використовувати всі можливі інструменти, серед яких міжмуніципальне співробітництво – механізм, що дає можливість об’єднувати ресурси для вирішення питань розвитку. За методикою Мінрегіону  площа ОТГ має складати 200 км, а кількість населення – не менше 7 тисяч осіб. Виклики  серйозні і ведеться непроста дискусія, тож  наголошую на  фінансових аргументах та зваженій позиції щодо спроможності ОТГ на майбутнє", - зазначив Олег Левченко.

Під час семінару також розглянули актуальні питання, які виникають під час здійснення регуляторної діяльності об’єднаних територіальних громад, зокрема, щодо планування, розробки, оприлюднення та прийняття регуляторних актів, які належать до повноважень сільських, селищних і міських рад.

Представники  ОТГ ознайомились із практичними аспектами дотримання засад державної регуляторної політики при встановленні  місцевих податків і зборів, а також з механізмами  оприлюднення регуляторних актів через інструменти відкритих даних.

Про це розповіли  Олеся Данілова – завідувач сектору Державної регуляторної служби у Вінницькій області та  головний спеціаліст сектору - Наталія Рудик. Експерти роз’яснили типові питання, які виникають у розробників проектів регуляторних актів про встановлення місцевих податків і зборів на 2020 рік та висвітлили вимоги Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

Олеся Данілова звернула увагу на зміни законодавства у 2018 році, які відбулись в сфері благоустрою населених пунктів, оренди комунальної власності та місцевих податків і зборів.

"Дані зміни потребують відображення у розробці нових якісних рішень органів місцевого самоврядування у відповідних сферах з обов’язковим дотриманням процедур, які передбачені Законом України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності". За результатами моніторингу,  проведеного Державною регуляторною службою України стосовно надання органами місцевого самоврядування проектів регуляторних актів з питань встановлення місцевих податків і зборів до розгляду, варто зазначити, що Вінницька область у 2018 році, порівняно з 2017 роком, зайняла лідируючі позиції серед областей України – спостерігається їх значне збільшення (на 96 %). Незважаючи на те, що у 2018 році  ОТГ звільнялись від застосування регуляторних  норм, громади дотримувались всіх процедур. А це, в свою чергу, говорить про високу активність ОТГ Вінниччини стосовно використання інструментів наповнення бюджетів з одночасним створенням умов для стимулювання розвитку бізнесу на місцях", - зазначила  експерт. 

Під час свого виступу Олеся Данілова підкреслила важливість системного підходу органів місцевого самоврядування до розробки проектів рішень – регуляторних актів та додержання принципів державної регуляторної політики, а саме – принципу прозорості та врахування громадської думки, а також оприлюднення регуляторних актів на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних (https://data.gov.ua).

У ході семінару представники фінансових підрозділів ознайомилися з новаціями Податкового законодавства. Як пояснила радник Вінницького ЦРМС з питань місцевих фінансів Інна Святна, при підготовці проектів рішень про місцеві податки і збори на 2020 рік важливо враховувати взаємозв’язок Податкового кодексу та інших норм законодавства. За словами експерта, це забезпечить максимально якісне використання ресурсів та наповнення бюджетів ОТГ з одночасним дотриманням всіх законодавчих норм.

На завершення зустрічі учасники обговорили проблемні питання регуляторної діяльності ОТГ та отримали роз’яснення від представників профільних служб та експертів.

За матеріалами www.vin.gov.ua