Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Полтавщина приймає гостей з Донеччини і Луганщини: ділиться кращими практиками співробітництва громад

04.04.2018
У Полтаві відбулася зустріч директора Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОДА Інни Іщенко з представниками органів місцевого самоврядування зі сходу України.

Інна Іщенко подякувала гостям за те, що вони обирають для навчальних поїздок саме Полтавську область. А також вона зазначила, що тільки сильні духом люди в умовах війни думають про розвиток та реформи. Керівник розповіла гостям про конкретні досягнення наших ОТГ у різних напрямках.

За її словами, у першу чергу успіхи Полтавщини – результат співпраці людей, організацій та влади на різних рівнях. Так, наша область займає І місце в Україні за кількістю договорів із міжмуніципального співробітництва. Йдеться про реалізацію спільних проектів та втілення у життя місцевих ініціатив. Це стосується і поводження з твердими побутовими відходами, і облаштування пожежних частин, і покращення освітніх та медичних послуг, і ремонту доріг. Є навіть такі цікаві ідеї, як утворення спільної архівної установи, пункту пожежної охорони чи місця для відпочинку для кількох сільських рад. Загалом громади області уклали 56 проектів міжмуніципального співробітництва із 166 по Україні.

— Саме міжмуніципальне співробітництво стало поштовхом для створення нових ОТГ на Полтавщині. В цьому плані дуже показовим був 2017 рік: відбулися вибори у 20 об’єднаних територіальних громадах і нині маємо їх 43, — підкреслила керівник.

Також вона розповіла про масу цікавих розвиткових проектів, які органам місцевого самоврядування допомагають реалізувати інші країни. У 2017 році область мала 27 проектів міжнародної технічної допомоги (у 2016 році — 17, в 2015 — 14, а в 2014-му — лише 9) та шість проектів міжнародної фінансової допомоги.

У партнерстві з міжнародними організаціями та фондами в області успішно реалізовуються такі програми, як українсько-канадський проект "Партнерство для розвитку міст "ПРОМІС", проект ПРООН/ЄС "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", швейцарсько-український проект DESPRO "Підтримка децентралізації в Україні", проект GIZ "Реформа управління на сході України II" та масштабна програма Європейського Союзу "U-LEAD з Європою".

Що стосується проектів міжнародної технічної допомоги, то Полтавщина у 2017 році мала кілька напрямків їх реалізації. Йдеться про урядування та громадянське суспільство, енергоефективність, децентралізацію, місцевий розвиток, захист навколишнього середовища, ядерну безпеку, аграрний розвиток, освіту і науку, підтримку ВПО та інфраструктурні речі.

Гостей Полтавщини цікавили питання залучення молодих лікарів до сіл, ремонти доріг та доцільність переводу систем опалення комунальних закладів на альтернативні джерела енергії. Донеччани та луганчани домовилися, що будуть постійно тримати зв’язок із Департаментом економічного розвитку, аби оперативно отримувати важливу інформацію про успішні приклади децентралізації.

Довідково. Візит гостей з Донецької та Луганської областей на Полтавщину відбувається завдяки ЄС в рамках проекту "Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України". Він реалізується ПРООН в Україні за підтримки Швейцарської Конфедерації, уряду Швеції та організаційній складовій Полтавського ресурсного центру розвитку громад Полтавської облдержадміністрації.

За матеріалами www.adm-pl.gov.ua