Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Привільненська ОТГ: у 2017 році фінансування закладів соціальної сфери збільшено у десятки разів

05.01.2018
Привільненська громада в 2017 році зайняла перше місце за капітальними видатками на одного мешканця  та друге місце за фінансовою спроможністю в рейтингу об’єднаних територіальних громад Рівненщини. Відчутні позитивні зміни прийшли в заклади освіти, культури та медицини. Істотно розвивається інфраструктура та рівень надання комунальних послуг населенню громади. Оновлюється матеріально-технічна база закладів соціальної сфери. Про життя громади у 2017 році розповідає голова Привільненської ОТГ Юрій Момотюк.

- Досягати успіху можливо лише командою. Хочу подякувати за плідну роботу виконавчому комітету сільської ради, депутатам, керівникам установ, агроформувань, фермерських господарств, підприємцям та жителям сіл.  Минулий рік справді був успішним для нашої громади. Нам вдалося реалізувати два проекти міжнародної допомоги: проект ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" (капітальний ремонт ФАПу с.Дубрівка) та проект "Високі пригоди", що був підтриманий Корпусом миру США в Україні (придбано туристичне спорядження та проведено ряд тренінгів для учнів Привільненської громади). Загальна вартість реалізованих проектів понад 400 тис. грн.

Також Привільненська ОТГ успішно освоїла кошти субвенції з державного бюджету на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад та реалізувала чотири проекти загальною вартістю 1 975 285 гривень. Зокрема, реконструйовано котельню ДНЗ "Бджілка" з добудовою паливного складу в с. Привільне і зроблено капітальний ремонт цього садочка; придбано трактор з причепом для комунального підприємства Привільненської сільської ради "Господар"; придбано комплектуючі до транспортних засобів спеціального призначення (снігоочисна машина MSR-200 та комунальний відвал КО-4 гідроповоротний) для Привільненської сільської ради.

У 2017 році Привільненська ОТГ стала переможцем обласного конкурсу підтримки місцевих ініціатив. Відтак, у селах Привільне та Молодаво буде влаштовано два майданчики з вуличними тренажерами та проведено ряд заходів з пропаганди здорового способу життя. Загальна вартість проекту понад 140 тисяч гривень. За рахунок коштів Привільненської сільської ради в 2017 році влаштовано понад 600м асфальтного покриття вулиці Центральної. Загальна вартість виконаних робіт складає майже 900 тисяч гривень.

Більше 900 тисяч гривень спрямовано на проведення ремонтних робіт закладів освіти (замінено підлогу та вікна, вкладено плитку в коридорах навчальних закладів); придбано інтерактивне обладнання, парти, стінки та дошки; замінено огороджу стадіону Молодавської ЗОШ; придбано автобус для підвозу дітей та вихованців дошкільного закладу громади; проведено промивку системи опалення закладів освіти. За сприяння народного депутата України Олександра Дехтярчука заклади освіти отримали нову комп’ютерну техніку загальною вартістю близько 50 тисяч гривень.

2017 рік став визначним для Молодавської громади. Адже тепер і молодавські дошкільнята мають можливість відвідувати новий та затишний дошкільний заклад "Сонечко". На реконструкцію приміщення Молодавського ДНЗ Привільненською громадою спрямованою 680 тисяч гривень та ще 500 тисяч  за кошти, виділені на соціально-економічний розвиток територій.

Понад 430 тисяч гривень спрямовано на підтримку закладів культури та бібліотек – проведено заміну покрівлі клубу с. Молодаво Друге; ремонт бібліотеки, фойє та стільців БК с. Привільне; придбано меблі для бібліотеки та музичне обладнання Клубу с. Молодаво; комплект аудіоапаратури та освітлення сцени клубу БК с. Привільне; сценічні костюми для жіночого вокального ансамблю "Джерело".

Усі населені пункти Привільненської громади забезпечені вуличним освітленням. Проведено капітальний ремонт адмінприміщення сільської ради (заміна даху та ремонт фасаду). Виготовлено проектно-кошторисну документацію та розпочато проведення поточних робіт ФАПів сіл Черешнівка та Привільне.

Для надання повного спектру послуг та розвитку громади в 2017 році Привільненською сільською радою придбано приміщення для функціонування ЦНАПу. Наразі проводяться роботи щодо зміни цільового призначення земель та виготовлення проектно-кошторисної документації для відкриття на території громади центру безпеки та центру з надання адміністративних послуг населенню. Створено добровільну пожежну команду "ФЕНІКС" (громадська організація).

Як відзначають самі керівники, фінансування закладів соціальної сфери у минулому році збільшилось у десятки разів. Вперше за багато років проведено якісні капітальні ремонти приміщень та оновлено матеріально-технічну базу. Заклади повністю забезпечені канцелярським обладнанням, миючими засобами, енергозберігаючими лампами тощо. Налагоджений підвіз дітей та температурний режим у закладах освіти. На 80-100 відсотків виконуються норми харчування на 1 дитину, що є найкращим показником Дубенського району.

Привільненська громада першою в Рівненській області започаткувала міжмуніципальне співробітництво та створила спільний методичний кабінет із Мирогощанською ОТГ. 2017 рік став початком розвитку міжнародної співпраці. Наша громада та гміна Рацеховіцце (Польща) підписали меморандум про співпрацю. У вересні минулого року делегація Привільненської громади відвідала Польщу, а  вокальні колективи "Джерело" та "Барви" взяли участь у місцевому святі, учасниками якого були й інші партнери ґміни з Італії, Словаччини, Австрії, України та Польщі.

Протягом року з метою перейняття досвіду роботи до Привільненської громади завітали п’ять делегацій із 7-ми областей України (Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької, Хмельницької, Тернопільської, Волинської та Рівненської). Були у нас в гостях і представники міжнародних донорських організацій. Так, у червні 2017 року Привільненську об’єднану територіальну громаду відвідала моніторингова місія Європейського Союзу, яка оцінювала стан та якість реалізації "Комплексних енергозберігаючих заходів ФАПу с.Дубрівка", що реалізовувався в рамках Проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". А 1 грудня з моніторинговим візитом Привільненську громаду відвідали генеральний директор Корпусу миру США Шіла Кравелі, директор Корпусу миру в Україні Дені Робертсон та регіональний менеджер Ірина Шевченко.

Девіз нашої громади: "Спільними зусиллями змінимо життя на краще!". Радіємо, що свого часу прийняли  правильне рішення про створення ОТГ. І всі наші успіхи 2017 року – це результат нового формату господарювання.

За матеріалами Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування 

Фотогалерея