Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Радіо громади: навіщо селам гучномовці та радіоприймачі – досвід ОТГ

06.10.2017
У Білоберізській ОТГ запроваджують оригінальну систему оповіщення населення, а у Веселівській ОТГ створюють власне радіо на FM-хвилі.

По горах, що височіють над стрімким Черемошем, розкинулося верховинське село Білоберізка – центр Білоберізської об’єднаної громади. Зважаючи на висоту тутешніх гір та на складні погодні умови, від одного села до іншого не так легко добратися, особливо взимку. Подолати ці природні перепони у дещо незвичний спосіб вирішив голова громади Дмитро Іванюк.

Перебуваючи на заробітках у Чехії, хтось з жителів громади побачив, що у селах там встановлені репродуктори, через які сільська влада повідомляє населенню важливі новини, вітає селян та попереджає їх про ту чи іншу небезпеку. Пан Іванюк загорівся ідеєю створити подібну систему оповіщення і у своїй громаді.

Допоміг йому один з народних депутатів, який долучився до скерування Білоберізській громаді 600 тис. грн субвенції на соціально-економічний розвиток. Ці гроші виділили під проект проведення до сіл громади швидкісного інтернету. Але оскільки кошти використовували ощадливо, ще залишилося на створення сучасної радіомережі, підключеної до всесвітньої павутини.

- Одну кімнату Білоберізської сільської ради ми виділили під пульт управління цією мережею, – розповів порталу "Децентралізація влади" Дмитро Іванюк. – За допомогою швидкісного інтернету пульт поєднується з трьома репродукторами, розміщеними у трьох селах нашої громади. Таким чином ми можемо оперативно повідомляти про повені чи пожежі, давати людям будь-яку важливу інформацію чи просто вмикати заспокійливу красиву музику, у тому числі записану місцевими музикантами.

Кожен староста теж матиме особистий пульт і можливість робити повідомлення – як жителям тільки свого села, так і усій громаді.

- Система оповіщення громади дуже допомагатиме бригадам екстреної медичної допомоги та добровільної пожежної охорони, які працюють у нашій громаді, – переконаний Дмитро Іванюк. – Завдяки своєчасному інформуванню можна буде зберегти не одне людське життя.

Сучасні гучномовці чеського виробництва на разі встановлять у трьох селах громади – четверте село приєднають до мережі наступного року. Систему вже випробували: усі повідомлення добре чути навіть на відстані 1 км від репродуктора. Гучномовці планують використовувати протягом цілого дня, транслюючи через них музичний контент  FM-радіостанцій.

Натомість у Веселівській об’єднаній громаді Запорізької області пішли ще далі: там створили повноцінне радіо громади, отримавши відповідні дозволи на віщання через FM-хвилю.

- Будь-яка громада має бути мобільною, – розповідає про цю ініціативу голова Веселівської ОТГ Петро Кіяшко. – От, наприклад, водогін пошкодили – про це треба оперативно попередити усіх, і радіо у цьому буде найкращою допомогою. Також це стосується випадків, коли десь трапиться пожежа. Крім того, завдяки радіостанції люди, які живуть навіть у найвіддаленіших селах, дізнаються, що робиться у громаді. Йдеться не тільки про ті чи інші події, але й про успіхи: скільки доріг відремонтовано, скільки тротуарів прокладено, скільки ліхтарів встановлено тощо. Ми вже придбали усе відповідне обладнання, виділивши для цього 100 тис. грн з власного бюджету. Це обладнання дасть нам можливість віщати у радіусі 20 км від Веселого на FM-хвилі. Невдовзі маємо пройти усі погоджувальні процедури, які виявились несподівано складними і тривалими. Переконаний, що радіостанція у Веселому запрацює ще цього року.

Після того, як будуть отримані всі дозволи, у центрі усіх сіл громади з’являться потужні репродуктори. Пенсіонерів, крім того, планують безоплатно забезпечити невеличкими персональними приймачами.

За матеріалами decentralization.gov.ua