Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Регіони різні, проблеми і виклики одинакові: представники ОТГ Сумщини відвідали Вінницьку область

31.08.2017

Те, що проблеми і завдання перед усіма об'єднаними громадами в Україні є одинаковими, незалежно від регіону, переконались представники ОТГ Сумщини підчас навчального візиту до Вінницької області, який відбувся 22-23 серпня.

Голови та працівники виконкомів з об'єднаних громад однієї з найпівнічніших областей України приїхали на Поділля з надією перейняти кращий досвід у сфері енергозбереження, модернізації закладів первинної медицини, стратегічного планування і ефективного фінансування соціальної сфери у своїх колег.

Протягом першого дня візиту сумчани побачили, як барчани готуються до третього засідання робочої групи з написання Стратегії розвитку, пройшлись руїнами старовинної Барської фортеці, яка, як зазначив місцевий краєзнавець Сергій Мірчук, була другою за розміром після кам'янецької, побачили, як у Вінницькому ЦНАП, що по вулиці Брацлавській надають до 300 різноманітних послуг населенню, у тому числі – з реєстрації і перереєстрації транспортних засобів. Після обіду гості з півночі України заїхали у Северинівку, де гостинний голова громади Олександр Христюк поділився досвідом залучення іноземних грантів на розвиток територій, пояснив, як використовувати енергію землі (тепловий насос) для обігріву медичної амбулаторії і розказав, на які "підводні камені" натикається молода Северинівська громада на чергових етапах свого становлення.

Другого дня після комфортного відпочинку у вінницькому готелі "Оптіма" сумчани вирушили на південний схід Вінничини, де на них у Вороновиці чекав голова Вороновицької ОТГ Олександр Ковінько та директор Вороновицького музею/палацу Грохольських-Можайських Віктор Дем'яненко. Господарі розповіли, як їм вдалось повністю зреалізувати за кошти понад 250 тисяч Євро ремонт місцевої історичної пам'ятки та про плани реконструкції збережених з початку XX ст. двох залів палацу. По дорозі до Тульчина гості побачили "подільську Швейцарію", мальовничий палац Потоцьких у Сокільці і каплицю "пера" відомого архітектора Городецького у Печері.

Не зважаючи на дощ, яким Тульчин привітав гостей, зустріч з провідним спеціалістом з впровадження заходів розвитку програм врядування Тетяною Сокур і секретарем міської ради Оксаною Трач виявилась дуже продуктивною і показала, що через спільний "старт" у грудні минулого року ця громада і більшість сумських перебувають приблизно на однаковому етапі розвитку. "Завдяки об'єднанню, у селах громади вперші від здобуття Україною незалежності почали якісно ремонтувати дороги. Ми беремо участь у багатьох міжнародних проектах і самі користаємось можливістю, яку надає Вінницький ВП ЦРМС, їздити з подібними навчальними візитами до інших регіонів", – зазначила пані Тетяна. Окрасою Тульчина є відомий на весь світ "Подільський Версаль" – палац Потоцьких з XVIII cт. Про "Тульчин Операфест" – культурне дійство, яке відбулось у червні поточного року за участі десятків тисяч туристів, також йшла мова під час зустрічі з гостями з Сумської області. Цей культурний проект відбувся завдяки наполегливій праці місцевих ОМС, обласної влади та Міністерства Культури, і зумів показати, що навіть невелика громада, яка знаходиться 70 кілометрів від обласного центру може ефективно і якісно співорганізовувати події національного рівня.

"Родзинкою" навчального візиту на Вінничині для сумчан була поїздка до Томашполя, центру об'єднаної громади. Місцевий голова, Валерій Немировський влаштував гостям дуже теплий прийом і поділився секретом, як завдяки співпраці з бюджетоутворюючим підприємством, цукровим заводом на 1100 робочих місць, зробити Томашпіль і навколишні села комфортними і привабливими для життя. "Нами досягнута домовленість про будівництво інвестором на території селища семиповерхового сучасного житлового будинку, ми отримуємо постійну експертну підтримку від Фонду Ганса Зайделя, а томашпільська опорна школа має повне право називатись однією з найкращих в Україні", – зазначив Валерій Федорович. Гості з Сумської області на власні очі переконались, що школа, балансова вартість, якої наближається до 30 мільйонів, дійсно пропонує своїм учням дотримання високих стандартів комфорту і педагогічного виховання. 22 туалети, дві спортивні зали, розділені блоки початкової, базової і середньої школи, корт для хокею на траві і окремий комплекс для навчання автосправі. Фіналом перебування у Томашполі стало вручення гостям сувенірних наборів на честь 400-річчя Томашполя і відвідини місцевого комунального господарства, яке обладнане усією необхідною технікою для ремонту дорожньої інфраструктури.

Сумчани повертались додому задоволені і повні вражень. Навчальний візит представників об'єднаних громад Сумщини організовано за підтримки програми U-LEAD . Експертний супровід на території Вінницької області здійснювали радники з регіонального розвитку Вінницької і Сумської областей Юрій Войціцький і Григорій Стариков.

Юрій Войціцький, радник з регіонального розвитку, Вінницький ВП ЦРМС

За матеріалами decentralization.gov.ua