Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Рік роботи Затишанської ОТГ: п’ять пріоритетів розвитку

16.01.2018
За 2017 рік Затишанська об’єднана територіальна громада Захарівського району Одеської області пройшла шлях становлення і реалізації своїх перших проектів, адже нещодавно минув перший рік діяльності цієї громади. Яким був цей період для ОТГ, – у матеріалі Одеського центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

Затишанська громада утворилась шляхом об’єднання Затишанської селищної та Торосівської сільської рад. До її складу увійшли 13 населених пунктів, в яких мешкають понад 5 тисяч громадян.

Дохідна частина бюджету громади за 2017 рік склала маже 31,3 млн грн, причому власні доходи - більше 14,5 млн грн. Крім того, громада отримала інфраструктурну субвенцію у розмірі 2,2 млн грн.

За результатами проведеної Мінрегіоном оцінки фінансової спроможності ОТГ за І півріччя 2017 року Затишанська громада посіла п'яте місце серед 11 громад Одеської області (створених впродовж 2015-2016 років) та 149 місце серед 336 громад, створених в Україні за зазначений період.

Від початку своєї роботи громада поставила собі декілька пріоритетів, серед них – ремонт доріг. Вулиці ремонтувалися у різних селах, а не лише в центральній садибі.

Другий пріоритет – налагодження системи надання комунальних послуг громадянам. На території громади рішенням депутатів селищної ради було створено комунальне підприємство "Господар", працівники якого виконують роботи з надання комунальних послуг на території всіх 13 населених пунктів. До повноважень комунального підприємства належать благоустрій населених пунктів, водозабезпечення та вивіз побутових відходів.

Так, отримавши інфраструктурну субвенцію, громада вирішила придбати за її рахунок сміттєзбиральний автомобіль. Також незабаром придбають екскаватор. Крім того, аби налагодити вчасний збір та вивіз твердих побутових відходів, запланували закупити 70 баків для сміття.

Протягом 2018-2020 років планують розширити господарську діяльність цього комунального підприємства та збільшити кількість надання комунальних послуг населенню.

Ще один, третій пріоритетний напрямок – відновлення вуличного освітлення в селі Торосове та селищі Затишшя. Тут встановили сучасні вуличні ліхтарі.

Четвертий пріоритет ОТГ – забезпечення населення якісною питною водою. Минулого року робили ремонт і заміну водопроводу в селах Скинешори та Дружелюбівка, причому в останній ще й відновили роботу артезіанської свердловини.

П’ятий важливий пріоритет, – покращення матеріально-технічної бази освітніх закладів громади. У Затишанській ОТГ було створено опорний заклад "Навчально-виховний комплекс "Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – дошкільний заклад" в селищі Затишшя та затверджено його статут. В обох НВК (Затишанському і Торосівському) проведено ремонти.

ажливою подією стало відкриття 8 грудня 2017 року в селищі Затишшя дошкільного підрозділу на дві групи (всього – 40 місць). У приміщенні зробили капітальний ремонт.

Крім того, для дитячих садочків придбали нові меблі, спортивний інвентар, масажі доріжки для профілактики плоскостопості у дітей. Також закупили нові дошки, комп’ютерне обладнання, ноутбуки та комплектуючі товари для кабінету інформатики в Торосівському НВК і встановлено комп’ютерний клас в Затишанському НВК.

"У цьому і наступному році ми націлюємося на крупні проекти, масштабні. Готується документація, розробляються напрямки роботи. Треба сказати, шо робота в ОТГ суттєво відрізняється від роботи у селищній чи сільській раді, і з одного боку нам було важче, а з іншого, – цікавіше і продуктивніше. Головне, що вже є спільне бачення розвитку громади у депутатського корпусу, є бажання працювати. Об’єднання громади дало нам чималий поштовх для того, аби почати працювати інакше - більш сучасно, і прагнути прогресу", – зазначає голова селищної ради Геннадій Топольницький.

За матеріалами Одеський Центр розвитку місцевого самоврядування

Фотогалерея