Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Роль та можливості для університетів в Європейській стратегії для Дунайського регіону

15.12.2017
8-9 грудня, за підтримки Мінрегіону та Міносвіти, у Чернівецькому Національному Університеті імені Юрія Федьковича, у рамках міжнародної конференції, відбулася зустріч науковців, громадських організацій, експертів з ЄС, представників Агенцій Регіонального Розвитку та вищих навчальних закладів Одеської, Чернівецької, Закарпатської та Івано-Франківської областей. Також, у рамках заходу, була проведена окрема зустріч з керівництвом Чернівецької області.

Метою конференції є активізація участі університетів і розвиток наукового співробітництва у рамках Європейської стратегії для Дунайського регіону (ЄСДР), презентація кращих практик менеджменту університетівта презентація стратегії Смарт Спеціалізації. Застосування науково-дослідницького досвіду вищих навчальних закладів, розвиток їх інноваційного потенціалу та співпраця між представниками науки, влади та бізнесу формує регіональну спроможність та сприяє його економічно-соціальному розвитку. Таку думку щодо підходу Смарт Спеціалізації висловив Ростислав Томенчук-  голова правління Українського інституту міжнародної політики та Едвард Рахімкулов, з центру соціального партнерства та лобіювання НаУКМА. Крім концепції  стратегії та визначення її головних компонентів був зроблений акцент на практичні завдання для університетів та переваги, які отримують ВНЗвід співпраці у рамках Смарт Спеціалізації.  Важливо розуміти, що активна участь ВНЗ у процесі будування стратегії та взаємозв’язку з усіма зацікавленими сторонами є, у першу чергу, вигідною для університетів оскільки відкриває можливість комерціалізації досліджень та заохочення інвестицій.

Кращі практики з менеджменту університету та будування ефективної роботи на різних рівнях його структури були презентовані Анет Костер - спеціалістом по забезпеченню якості та організаційного розвитку Вюрцбурського університету (Баварія). Пані Костер розповіла про важливість формування стратегії університету, як передумови до  успішного менеджменту. Зокрема, під час презентації, було виділено кілька аспектів. Увага приділялася пріоритезації  наукових досліджень та викладанню, формуванню визначених та задокументованих обов’язків на усіх організаційних рівнях. Була підкреслена важливість створення нових адміністративних підрозділів для роботи над бізнес-аналітикою, підтримки старт-апів, та розвитку маркетингу.  Також важливим є підвищення компетенції щодо менеджменту серед наукового і викладацького складу університету через програми і тренінги у тому числі організація мереж для обміну досвідом.

Не менш важливими є  мережі співпраці  та комунікації на рівнях університетів у рамках Дунайської стратегії, що поєднують одразу кілька пріоритетних напрямів. Себастіан Шафер - директор секретаріату Дунайської Спілки Ректорів (Австрія), розповів про діяльність мережі, процедуру залучення та актуальні проекти. Наразі, однією з головних проблем у контексті міжнародної співпраці українських університетів є відсутність цілісного знання щодо існуючих проектів і програм та процесу до їх приєднання. На це питання звернула увагу Надія Афанасьєва, експерт Українського інституту міжнародної політики.  Зокрема, була представлена низка пріоритетних проектів та мереж співпраці у рамках Дунайської стратегії (проект Danube-INCO.net, база даних Keep, інструмент Euro Access, програма COSME,  освітня програма ЄС Erasmus+, програма Креативна Європа та інші) та поетапна процедура залучення до мереж. Також, була підкреслена важливість створення синергії 11 пріоритетних напрямів ЄСДР між університетами для їх активної участі у транспортній, енергетичній, екологічній та інших пріоритетних сферах у рамках Дунайської стратегії.

Міжнародна конференція "Роль та можливості для університетів в Європейській стратегії для Дунайського регіону" ініційована Українським інститутом міжнародної політики у партнерстві з Мінрегіоном та Міносвіти за підтримки Фонду Ганса Зайделя в Україні.

За матеріалами Український інститут міжнародної політики