Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Розвиток спорту в ОТГ як інвестиція

26.12.2017
У Фінляндії вп’ятеро збільшено фінансування спорту і втричі зменшено на медицину, бо вважається, що профілактика ефективніша за боротьбу з наслідками. Такі факти навів Олександр Свистун, директор Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, під час воркшопу "Розвиток спортивної інфраструктури в ОТГ" 21 грудня. Учасники заходу – представники Запорізької, Херсонської та Донецької областей – обговорили актуальні для об’єднаних територіальних громад питання розвитку спорту, обмінялися досвідом, презентували плани.

"Проведення таких заходів допомагає знайти партнерів, зацікавлених сторін для подальшої співпраці", – зауважив Едуард Гугнін, заступник голови Запорізької обласної ради. – Запорізькій області є чим поділитися щодо обладнання спортивної інфраструктури. Цього року було профінансовано 10 футбольних майданчиків, і 5 з них облаштовують в об’єднаних територіальних громадах. Використовувались кошти Федерації футболу України (50%), обласної субвенції за цільовою програмою розвитку фізичної культури та спорту (20% – по 300 тис. грн на об’єкт) і кошти громад (30%). Таке співфінансування – це фактор співвідповідальності, бо люди розуміють, що це їхні кошти, які варто витрачати на найнеобхідніше. Проте спортивна інфраструктура – це не тільки соціальна сфера, але й інвестування в розвиток. Наприклад, у Мелітополі із занедбаного стадіону зробили придатний для проведення змагань національного рівня. На змагання приїдуть сотні спортсменів, яких потрібно поселити, нагодувати. А це все – гроші, які може отримувати громада".

Веселівська громада вже цього року провела всеукраїнські забіги на 12 і 24 км з учасниками різних вікових категорій. Вкладаючи кошти в розвиток спорту і виховуючи спортсменів, громада робить собі ім’я. Два майстри спорту, чотири учасники чемпіонату України і два учасники серед юніорів з пауерліфтингу, дворазовий призер двох етапів Кубку світу з мас-реслінгу, участь команд ДЮСШ у турнірах з футболу і волейболу – це досягнення на сьогодні. Проте, за словами Михайла Козюри, спеціаліста з питань молоді та спорту Веселівської ОТГ, велику увагу приділяють масовому спорту для людей різних вікових категорій. Тільки цього року побудували два футбольних майданчики. У планах – будівництво універсального спортивного комплексу, частину якого взимку можна буде перетворювати на хокейне поле. Із Державним фондом регіонального розвитку громада вже має досвід співпраці, тому впевнені, що кошти знайдуть. Спорт розглядають і як спосіб об’єднати громаду.

Уже сьогодні працюють над будівництвом сучасного футбольного майданчику в Широківській ОТГ. Займатися на ньому навіть професійно сьогодні вже є кому – існує жіноча команда з міні-футболу "Амазонка". Проте планують, що такі поля будуть при кожній з 6 шкіл ОТГ, бо вважають, що розвивати потрібно насамперед масовий спорт. Також серед планів – відкриття басейну при школі і гуртка авіамоделювання.

А щодо аматорського веслувального спорту та розвитку велоінфраструктури, розглядають їх не лише як способи популяризації спорту, а й як туристичну складову, яка зможе й поповнювати бюджет, і надавати робочі місця та сприяти розвитку малого підприємництва та самозайнятості населення. Велоінфраструктура передбачає не лише створення доріжок через місцеві кургани та ліси, а і стоянки, які будуть облаштовані, наприклад, кав’ярнями.

Проте учасники воркшопу визначили і проблеми, окрім пошуку фінансування на втілення ідей ОТГ. "Є ще одна досить важлива проблема – відсутність кадрів. 84% тренерів вже передпенсійного віку. Це загроза для спорту", – зазначив Едуард Гугнін.

Вихід із цієї ситуації передбачений Концепцією розвитку спортивної інфраструктури в ОТГ Запорізької області, розробленою Запорізьким ЦРМС, – наступним кроком стане спільне з проектом "Відкриті уроки футболу" заснування футбольних секцій в ОТГ Запорізької області. Вже наступного року планується підготувати тренерів для футбольних команд, які у подальшому будуть працевлаштовані в громадах. На сьогодні заявки на участь подали вже 17 ОТГ Запорізької області.

За матеріалами Запорізький Центр розвитку місцевого самоврядування 

Фотогалерея