Всеукраїнська мережа фахівців і практиків
з регіонального та місцевого розвитку

Послуги в регіонах

Вибір редакції

Як пройти відбір та стати учасником мережі РЕГІОНЕТ

Читати повністю

Короткі рекомендації про те, як взяти участь у відборі до РЕГІОНЕТ і стати учасником мережі

Матеріали базового навчання - відтепер у вільному доступі!

Читати повністю

Матеріали базового навчання для кандидатів на участь у РЕГІОНЕТ викладено на порталі мережі у вільному доступі

Відеозаписи заходів РЕГІОНЕТ та партнерів мережі

Читати повністю

Відеозаписи, зроблені мережею РЕГІОНЕТ: власні заходи та заходи партнерів мережі

Партнери

 
 
  • УАРОР

    Українська асоціація районних та обласних рад

  • АМУ

    Асоціація міст України

  • ВАССР

    Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад

  • Мінрегіон

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства

  • komsamovr

    Секретаріат Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України

  • www.narda.org.ua

    Асоціація агенцій регіонального розвитку України

  • www.coe.kiev.ua

    Офіс Ради Європи в Україні

  • DESPRO

    Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO

  • ІГС

    Інститут громадянського суспільства

  • АММУ

    Асоціація малих міст України

  • НАДУ

    Національна академія державного управління при Президентові України

  • Відродження

    Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження»

  • УНЦПД

    Український незалежний центр політичних досліджень

  • ЦППР

    Центр політико-правових реформ

  • Мережа центрів

    Громадська спілка "Мережа Центрів правової інформації та консультацій"

  • НАСДСУ

    Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України

  • Ресурсний центр

    Центр управління знаннями «Ресурсний центр зі сталого місцевого розвитку»

Що чекає Новодністровську громаду

26.04.2018
З 1 травня чинним стане Закон України № 6466, який дозволить містам обласного значення сформувати об’єднану територіальну громаду простішим шляхом, оскільки такі міста, згідно з законом,визнаються спроможною ОТГ. Це відкриває їм можливість формувати громаду із суміжними селами за процедурою приєднання у відповідності до Перспективного плану.

Відповідно до чинної мапи об’єднаних громад Чернівецької області, до Новодністровської ОТГ входять м. Новодністровськ та села Ломачинці, Білоусівка, Ожеве та Василівка (до цієї сільської ради входить також село Розкопинці).

Перші кроки до формування цієї громади були ще в 2015 році, але саму процедуру об’єднання в громаду вже вдалось розпочати у 2016 році і завершити у 2017. Впродовж цього часу були проведені громадські слухання по селах, а сільські ради всіх сіл, окрім с. Ожеве, прийняли пропозицію Новодністровська сформувати громаду. На заваді стояло лише єдине "але" – невизначеність законодавства стосовно міст обласного значення. Зараз цю невизначеність зняли, але для Новодністровської громади це може стати додатковим викликом.

"Не все так просто для Новодністровської громади з прийняттям законопроекту №6466. А все тому, що сільські ради, які прийняли рішення ввійти до складу Новодністровської громади, вже пройшли всю процедуру зі створення ОТГ, не було прийнято тільки рішення ЦВК про призначення виборів. Тепер же, відповідно до законодавчих змін, міста обласного значення автоматично визнаються спроможними територіальними громадами і населені пункти, які бажають до них приєднатися, мають пройти процедуру приєднання. Відтак, Новодністровську і навколишнім селам потрібно буде по-новому провести всі процедурні етапи для приєднання", - роз’яснив Тарас Прокоп, радник з децентралізації Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

За 2017 рік бюджет Новодністровськасклав 85 млн грн, а на 2018 рік заплановано вже 95 млн. Якщо окремо говорити про села, котрі згідно з Перспективним планомувійдуть до ОТГ, то їх бюджет склав би 25 млн грн. За попередніми підрахунками Дмитра Прокопця, радника з питань фінансів Чернівецького ЦРМС, бюджет села Ломачинці в разі формування ОТГ склав би 5,8 млн, с. Ожеве– 2,8 млн, Василівки– 6,3 млн, аБілоусівки – 10 млн. Відповідно Новодністровська ОТГ у такому форматі матиме найбільший бюджет серед усіх громад області – близько 120 млн грн.

Окрім фінансової доцільності формування Новодністровської громади, важливішими є питання доступності послуг до громадян, історичних та соціальних зв’язків, котрі спонукають утворити громаду саме в такому форматі.

"Така конфігурація Новодністровської громади продиктована і умовами, і часом. Склалося так, що ці села навколо міста наближені до нього, і багато послуг вже отримують саме тут. Це і ринок, і відділення Пенсійного фонду, відкрите минулого року, яке обслуговує саме нашу громаду. У Ломачинцях, Ожевому, Василівці є батьки, котрі вважають за потрібне віддавати дітей на навчання у Новодністровськ. Тожчастина дітей із села Ожеве навчаються в місті, інші – в селі. І з цим не має жодних проблем. У нас нормальне автобусне сполучення, між нашими селами максимум відстань складає до 15 км. Також, якщо брати історично, то саме місто Новодністровськ побудоване на колишніх землях сіл Ожеве та Ломачинці. Я б сказав, що ми вже з давніх-давен одна громада, просто поки на папері різні", - розповів Ігор Нажига, депутат Сокирянської районної ради та один із прихильників формування Новодністровської ОТГ.- "Людям має бути зручно в такій громаді, а, до прикладу, як їм може бути зручно у "районі-громаді", якщо, як і колись, за тими ж самими послугами треба буде їздити в райцентр. Це просто зміна вивіски, як вже багато хто казав. А що від цього зміниться? Аж нічого".

На даний момент Закон № 6466 ще не набрав чинності, але для 18 тисяч мешканців потенційної Новодністровської об’єднаної громади він дає можливість нарешті взяти відповідальність за розвиток власної території, не покладаючись і не залежачи від вищих рівнів влади. 

За матеріалами Чернівецький Центр розвитку місцевого самоврядування